Ми у Facebook
01.04.2024, 09:00

Що зміниться для українців з 1 квітня: Зарплати, податки, виплати для переселенців

Україна з 1 квітня готується до ряду змін, що стосуватимуться різних сфер життя громадян. Серед них - підвищення мінімальної зарплати, пенсій, звільнення у запас строковиків та розширення виплат для внутрішніх переселенців.
Що зміниться для українців з 1 квітня, розповідає "ОГО".

ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ ТА ПЕНСІЙ

Мінімальна зарплатня в Україні зросте на 900 гривень - з 7100 до 8000 гривень на місяць. Це також вплине на розмір податків, військового збору та інші показники, що залежать від мінімальної зарплати. Пенсії для осіб, які мають повний стаж і перевищують 65 років, також зростуть з 7100 до 8000 гривень.

ЗВІЛЬНЕННЯ СТРОКОВИКІВ У ЗАПАС

З квітня розпочнеться звільнення у запас військовослужбовців строкової військової служби, які служили понаднормово через війну. Це процес буде тривати від 2 квітня до 31 травня.

РОЗШИРЕННЯ КАТЕГОРІЙ ВПО, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ ВИПЛАТИ

Період подання заяв на перепризначення виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) продовжено до 30 квітня. Також розширено перелік категорій ВПО, які можуть отримувати допомогу протягом ще шести місяців після подання заяви.

Мова йде про допомогу в розмірі 2 тис. грн на дорослу людину та 3 тис. грн на особу з інвалідністю чи дитину.

Мова йде про наступні категорії:

особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність(та родини, в яких такі особи проживають);
діти, які влаштовані в сім'ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім'ю родичів, знайомих, прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу;
Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім'ї не перевищує 9 444 грн:

особи, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років;
сім'ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної(професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
особи які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
особи з інвалідністю ІІІ групи;
сім'ї пенсіонерів;
особи з-поміж ВПО, старші за 55 років.

ВВЕЗЕННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

Починаючи з 1 квітня, ввезення гуманітарної допомоги в Україну буде можливим лише після реєстрації в онлайн-системі. Завершується перехідний період, коли волонтерам, громадським організаціям та благодійним фондам дозволялося користуватися як паперовими деклараціями, так і цифровою системою. Новим інструментом обліку гуманітарної допомоги стане Автоматизована система реєстрації.

За словами представників Мінсоцполітики, введені зміни спрямовані на полегшення та підвищення прозорості процедури ввезення та обліку допомоги.

Використання цифрового механізму дозволить відстежувати всю ланцюжок переміщення гуманітарної допомоги - від її потрапляння до України до розподілу. Крім того, буде можливість контролювати плановане ввезення, уникнути подвійної допомоги та направляти її туди, де цього найбільше потребують.

ПОДАТКИ У КВІТНІ

Зміна розміру мінімальної заробітної плати впливає на кілька ключових показників. При обчисленні цих показників враховується розмір мінімальної зарплати (МЗП):

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) становить 18% від розміру МЗП. З 1 квітня цей податок складатиме 1440 грн.

Військовий збір становить 1,5% від розміру МЗП. З 1 квітня цей збір становитиме 120 грн.

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне страхування (ЄСВ) складає 22% від розміру МЗП. З 1 квітня мінімальний розмір ЄСВ становитиме 1760 грн.

Максимальна база для обчислення ЄСВ становить 15 розмірів мінімальної зарплати. Отже, максимальна сума Єдиного внеску з 1 квітня складатиме 26,4 тис. грн.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ