Ми у Facebook
08.04.2024, 10:00

Фахівці перевірили воду у колодязях Рівненщини: Чи придатна вона для вживання?

Майже кожному третьому колодязі Рівненщини вода не відповідає санітарним нормам.
Такі дані озвучив обласний центр контролю і профілактики хвороб. У 2023 році його фахівці перевірили якість води у майже 1,5 тисячі колодязів.

Про результати моніторингу, правила облаштування криниць та як часто їх слід чистити в етері Українське радіо. Рівне розповіла лікарка відділу моніторингу та реагування на небезпеки обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Кулакова.

За її даними, у 2023 році обстежили 1 378 колодязів, 497 з них — не відповідали за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Воду з них перевіряли на вміст заліза, нітратів, нітритів, аміаку. А також — наявність збудників кишкових інфекцій та яєць гельмінтів.

“34% всіх проб, відібраних з громадських чи індивідуальних колодязів, не відповідали санітарно-хімічним показникам. Найчастіше — це вміст заліза. Відмічалася жорсткість, перевищений вміст нітратів — 25% від всієї води. Найбільш небезпечними для здоров'я людини є вміст нітратів у питній воді, що є актуально для нашої області. Коли перевищений вміст нітратів — цю воду обробити майже неможливо. Нітрати при кип'ятінні не випаровуються і нікуди не зникають. Чим більше випаровується вода, тим більша концентрація нітратів”, — зауважила Ольга Кулакова.





На правах реклами

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини