Ми у Facebook
26.04.2024, 08:00

26 квітня: День інтелектуальної власності та Пам`яті Чорнобиля

Цього дня у 1986 році стався вибух на Чорнобильській АЕС.
Міжнародний день інтелектуальної власності

Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про встановлення цього свята. При цьому вона виходила з того, що 26 квітня знаменує собою народження ВОІВ, організації, покликаної сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі.

Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства.
Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.

Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів.

Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та росії.

За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

Читайте також: Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф

Встановлено Генасамблеєю ООН у грудні 2003 року.

Цей день важливий для пам'яті всіх жертв радіаційних аварій, а також для підвищення обізнаності про ризики, пов'язані з використанням радіації. Він також слугує нагадуванням про необхідність підтримки постраждалих і продовження досліджень у сфері радіаційної безпеки.

Іменини: Василь, Іван, Нестор, Микола, Петро, Степан, Ян.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ