Ми у Facebook
01.05.2024, 09:23

Мацик може увійти до нематеріальної спадщини Рівненщини

Відбулася чергова творча лабораторія "Жива спадщина", участь в якій взяли представники Вараської та Володимирецької тергромад. Вони презентували свої традиційні елементи, які, за думкою місцевих експертів, варто включити до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Володимирецька громада запропонувала сім автентичних елементів, серед яких традиційні страви "маглаї" та "ланцепупики", народний інструмент "бекач", поліське взуття "постоли", плетений кошель з кори дерева, технологія виготовлення човнів та урочище села Луко.

Вараська громада пропонує внести до обласного переліку шість елементів, включаючи обрядові весільні шишки, відомий "мацик", пироги з бобом та чорницями, східні млинці та кльоцки, а також вироби з коріння сосни.



Експерти відзначили особливо багату гастрономічну спадщину, яку представили громади. Вони зазначили, що смачні та колоритні страви з дитинства, які "такі, як колись", варто популяризувати та нагадувати українцям про своє унікальне культурне джерело.

Фахівці продовжують збирати унікальну поліську спадщину, досліджуючи її під час експедицій. Нові елементи нематеріальної культурної спадщини вивчала директорка РОЦНТ Ірина Рачковська-Баковецька, яка відвідала Вараську, Немовицьку та Мізоцьку громади, ознайомившись з поліськими традиціями та звичаями.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ