Ми у Facebook
31.05.2024, 08:00

Аж дно розтріскалось: Чому обміліла річка Дністер

Андрій Кіт

Весняне водопілля в 2024 році на річках басейну Дністра пройшло в аномально рані строки - в лютому та було майже вдвічі меншим за середні багаторічні значення.
В березні та квітні в басейні Дністра опади зумовили формування кількох хвиль паводків, які за висотою були хоч і невисокі, проте вони підтримували водність річок в межах близьких до норми в цей період.

Повіцдомляє Український гідрометеорологічний центр.

В травні ситуація кардинально змінилась – в басейні Дністра спостерігався значний дефіцит опадів: на більшій території басейну випало 10-30 % місячної норми, а місцями сумарна кількість опадів за місяць становила всього 1-10 % норми, лише в окремих гірських районах їх кількість досягала 50-60 % норми.
Зважаючи на дані умови, водність Дністра упродовж травня поступово знижувалась і на кінець травня витрата води за даними гідрологічного поста Галич (Івано-Франківська область) становить 34,5 куб.м/с (в 3,5 рази менше ніж на початку місяця).

Приплив води до Дністровського водосховища упродовж місяця знизився в 1,8 рази та на кінець травня його значення дорівнює 109 куб.м/с. Середній приплив води до Дністровського водосховища за місяць становить близько 40 % норми травня.

Загалом водність Дністра становить 30-40 % місячної норми, а його приток 30-55 %. Значення витрат води хоч і низькі, особливо для травня, проте вони не досягнули критеріїв маловоддя.

Додатково до природних чинників, за даними Укргідроенерго , додалась складна ситуація в енергетичній сфері, яка призвела до вимушеного активного спрацювання Дністровського водосховища для покриття дефіциту в енергосистемі.

Андрій Кіт
Андрій Кіт




Станом на ранок 30 травня рівень води Дністровського водосховища становить 114,33 м БС, який хоча і є нижчим на 6,7 м від нормального підпірного рівня водосховища, проте не досягнув критичних відміток. Схоже значення спостерігалось у жовтні 2016 року - 114,37 м БС, а у маловодному 2015 та в 2022 рівень води був практично на 2 м нижче теперішнього - 112,87 та 112,58 м БС, відповідно.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ