Ми у Facebook
15.06.2024, 11:05

З 16 липня повістки для українців надсилатимуть поштою

Згідно з новою постановою Кабінету Міністрів України, з 16 липня 2024 року повістки для українців будуть надсилати поштою.
Алгоритм вручення повісток поштою після 16 липня уточнив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін

Після 16 липня повістки в Україні зможуть надсилати звичайною поштою – після того, як спливе встановлений законом строк у 60 днів на уточнення військово-облікових даних.

"Поштою рекомендованим листом дійсно будуть надсилатися повістки після 16 липня. Наразі повістка вважається врученою, якщо людина підписалася особисто – тоді так", – сказав він.

Коли повістка на пошту буде вважатися врученою

Підтверджувати отримання документу буде не сам призовник, а поштовий оператор.

Тож повістка буде вважатися врученою у день, коли:

- людина отримала її, і це підтверджує інформація або документи від поштового оператора;
- у поштовому відділенні поставили відмітку про те, що призовник відмовився отримати відправлення;
- на пошті поставили відмітку, що військовозобов’язаного немає за адресою місця проживання.

Призовник має прийти до ТЦК у термін, зазначений у повістці. Однак для цього повинні виділити не менше, ніж 14 днів від дати, коли повістку надіслали.

Якщо ж резервіст або військовозобов’язаний відмовився від отримання повістки, уповноважені їх вручати складають акт відмови. Його підписують не менш як два члени групи оповіщення. Про цей акт обов'язково повинні повідомити громадянина.

Далі поштовий оператор подає акт відмови від отримання керівнику районного або міського ТЦК та СП, пошта направляє до ТЦК лист з повісткою, з відміткою про відмову в отриманні, а далі вже ТЦК звертається до поліції.

Поліцейський, який входить до групи оповіщення, повинен знайти та затримати військовозобов’язаного і доставити його до центру комплектування.

У положенні пишуть, що це мають право зробити "на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення". Відмову від повістки оцінюють, як порушення правил військового обліку.







На правах реклами