Ми у Facebook
22.06.2024, 19:00

Жертвувати техніку, не людей, - військовий Алан про роботу БПЛА

Це історія про командира відділення розвід взводу на псевдо «Алан». Сучасний «сокільник» служить в 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді «Едельвейс» з 2016 року.

За цей час він був під ворожими авіанальотами, помічником гранатометника та гранатометником в окремому гірсько штурмовому батальйоні, командиром танку, а зараз розвідує позиції ворога та бере найактивнішу участь у знищенні ворогів на Бахмутському напрямку.

Це герой мотопіхотного батальйону військовослужбовець розвід взводу молодший сержант КЦОЄВ Алан Володимирович.



На питання звідки в тебе такий позивний? Алан з посмішкою відповідає, що в нього таке ім'я і всі думають що це його позивний, адже Алан народився в сім'ї військового, батько родом з Осетії, на момент народження Алана служив в Литві на контрактній службі. Коли Алану виповнилось 2 роки вони зі всією сім'єю переїхали жити з Литви в квітучу Україну а саме в мальовниче село Вербородинці Старокостянтинівського р-ну Хмельницької області з відкіля родом його мама, яка виховала двох синів Алана і Аслана, які сьогодні захищають Україну від московської орди в лавах Збройних Сил України, що правда молодший брат Аслан вже на офіцерській посаді в одній із Закарпатських новостворених бригад.

російсько-українська війна зачепила Алана ще з 2014 року. В той час багато його друзів та знайомих пішли у добровольці або волонтерили. Тоді він не думав, що колись теж приєднається до захисту країни від загарбників. Але у вересні 2016 року все змінилося, коли АТО тривало вже другий рік Алан у вересні 2016 році не міг сидіти склавши руки і бути диванним експертом, як «дехто», тому він емоційно і з гордістю відповідає, що підписав контракт у новостворені 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді і пішов на війноньку, для того щоб знищити цих орків, які вторглись на нашу землю, не словом а ділом. Мету майже досягнуто, адже на рахунку в Алана вже 93 ліквідованих орків.
Раніше його хоббі це гра в танки, сьогодні це поєднання хорошого з корисним, адже він є той самий мисливець ХХІ сторіччя, котрий щодня полює на загарбників дронами DJI MAVIC 3 — це комп’ютеризовані пташки з 20-мегапіксельними очима, які здатні транслювати відеопотік в будь-яку частину світу завдяки Starlink та можуть бачити як у видимому діапазоні, так і в інфрачервоному (тепловізор). Ніщо не може сховатись від їхнього погляду — ані вдень, ані вночі.

Один його знайомий з котрим раніше служив в танковому батальйоні порадив йому, що сьогодні набагато ефективніше бути оператором БПЛА, адже з автоматом багато не навоюємо, а от оператор БПЛА — зовсім інша справа. Тоді на початку 2023 року його разом з побратимом відправили на 10-ти денні курси операторів БПЛА.



Знайомство з бойовою «пташкою»

«Алан» проходив навчання під Дніпром, там і побачив перший волонтерський «Мавік» — так називають квадрокоптер DJI Mavic 3. Вже тоді він разом з побратимами вчився та розумів, чим буде займатись на передовій — розвідкою та коригуванням артилерії. Важливо було навчитись пілотувати дрон, звикнути та адаптуватись як до керування, так і до програмно-технічного обслуговування. Захисник каже, що хобі та якоюсь мірою робота дуже допомогла йому в освоєнні ремесла оператора але, як зізнається військовий, він бачив людей, які після 24 лютого вперше узяли в руки мавік, але вже краще вправляються у керуванні за нього самого — це цілком залежить від людини та від її бажання. Найголовніше — бути відкритим до всього нового, вміти вирішувати нестандартні проблеми та самостійно шукати відповіді на можливі запитання, адже сучасна техніка — справа не зовсім проста.

Перший результативний бойовий виліт «Алан» здійснив аж в кінці березня 2023 року, розвідавши ворожі позиції — ворожий окоп та купку окупантів навколо. Після вдалої ліквідації ворога досить ефективним способом це стало його хоббі і він майже щоденно відправляє 2-гу армію світу на концерт Кобзона).
Сьогодні дрони - безпечно перекривають брак снарядів. В нас важкий напрямок, тому робота оператора бпла при достатній кількості дронів є досить ефективною в корегуванні артилерією, розвідці і щоденному знищенню орків.

— Є така прикра статистика, що більшість дронів збивається своїми внаслідок браку комунікації. Люди через свої страхи можуть розстріляти дрон. Декілька з них втратилося у результаті «дружнього вогню». Ми запровадили правило не літати і не зависати над своїми позиціями, літати в стороні, збоку, а для позиції правило запровадили, що якщо над вами дрон — збивайте, це ворожий, — пояснює він.

Специфіка роботи оператора БПЛА полягає в тому, що ти як розвідник інколи бачиш ворога краще навіть за піхоту в ближньому бою. За майже 8 років на фронті «Алан» встиг побачити достатньо на своєму шляху. Його дрони потрапляли у зону дії ворожої РЕБ, при цьому сигнал GPS втрачався і чоловік мусив повертатись на свої позиції по орієнтирах на місцевості. Були ситуації, коли через туман та вітряну погоду він ледве встигав вирівняти «пташку» за декілька метрів від гілок дерева.
У ворога технічна перевага у кількості: в них є безліч дронів, як крилатих, так і квадрокоптерів. «Алан» згадує, що якось бачив дев’ять ворожих «мавіків» одночасно.

— Для аеророзвідки в москалів є все, навіть більше за нас. Вони з Китаю можуть вагонами їх завозити.

Серйозною проблемою в роботі чоловіка також є ворожі засоби радіоелектронної боротьби. В рашистів на озброєнні є потужні системи постановки радіоперешкод, які діють також і на їхні дрони, практично перетворюючи аеророзвідку в змагання з майстерності та технічних знань екіпажів.
Жертвувати техніку, а не людей.

Загалом оператори розуміють, що дрони на війні — це витратний матеріал, адже лише тільки наш герой втратив більше ніж 50 одиниць за період свого нового ремесла. Тому важливо забезпечити постачання нової техніки, відкрити усі ринки світу, не тільки для закупівлі «мавіків».

В закупівлі часто допомагають волонтери інколи доводиться самим.
Але дрони, звісно, не є його обсесією. Головна причина, чому «Алан» пішов на війну — це бажання того, щоб його син Артем котрому 14 рочків жив та зростав у вільній та безпечній країні.

«Алан» мріє після війни купити собі будинок, автомобіль, посадити сад, одружитись, та й «мавіка» власного купити, чому б і ні?





На правах реклами