Ми у Facebook
06.07.2024, 10:39

Профільна та академічна освіти: що чекає на старшу школу Рівненщини у найближчі роки


У Рівному обговорили реформу профільної середньої освіти.

Про це інформують у Рівненській обласній раді.

Міністерство освіти і науки України, спільно з іноземними партнерами та профільним департаментом РОДА, організували громадське обговорення на цю тему. На захід запросили керівників територіальних громад та фахівців, відповідальних за розвиток освіти на місцях.

Рівненщина вже пройшла два етапи реформи загальної середньої освіти, до якої залучені 542 заклади та 1724 класи. Системою НУШ сьогодні охоплено 99 тис. учнів, яких навчає понад 18 тис. педагогів, повідомляють у департаменті освіти і науки РОДА.

Зараз область перейшла до третього етапу реформи, що стосується старшої школи.

Що це передбачає?

Навчання у старшій школі триватиме не два, а три роки. Після дев'ятого класу учні матимуть вибір: продовжити навчання в академічному ліцеї з подальшим вступом до вишу, або обрати професійний напрямок і навчатися в профільному коледжі. За прогнозами фахівців, на Рівненщині функціонуватимуть 86 таких закладів профільної середньої освіти. Загалом, у 2030 році майже 1,2 млн дітей навчатимуться в академічних ліцеях та профільних коледжах.

Професійний напрямок - це коли дитина, здобуваючи базову освіту, паралельно здобуває і професію. Це так званий швидкий вихід на ринок праці, - пояснив директор департаменту освіти і науки ОДА Петро Коржевський.
Варто зазначити, що Рівненщина є одним із регіонів, де МОН апробує ці зміни в партнерстві зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE. Тому на обласному рівні вже давно працюють над формуванням нової мережі закладів загальної середньої освіти, враховуючи особливості кожної з 64 громад.

Рівненська обласна рада разом із облдержадміністрацією та її профільним департаментом провели численні наради, щоб визначити бачення нової мережі закладів загальної середньої освіти. Ключовим є спроможність громад створити такі заклади та прагнення підвищити якість надання освіти, зокрема в сільських місцевостях. Щоб кожна дитина мала доступ до якісних знань і можливість обрати майбутню професію, - наголосив заступник голови обласної ради Віталій Ундір.

Крім того, обласна рада переконана, що обласні санаторні школи також мають увійти до нової мережі закладів освіти. Вже прийнято низку відповідних рішень для реалізації цього плану.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ