Ми у Facebook
08.07.2024, 12:29

Що їсти в спекотні дні, а яких продуктів варто уникати?

Фото ілюстративне

Попереду нас чекають нові хвилі спеки, а з ними постає питання – як з ними боротися. Ми всі знаємо, що ми повинні пити достатню кількість рідини. Що найкраще їсти у спекотні? Яких страв варто уникати, щоб не відчувати перевантаження в спекотні дні, і що варто включити в свій раціон?
Раціон під час спекотної погоди повинен бути багатий фруктами, які є гарним джерелом вітамінів і мінералів, але, перш за все, водою. Висока температура часто стає причиною зниження апетиту. Тому краще вибирати легкозасвоювані страви, які не будуть навантажувати нашу травну систему. Тому варто робити упор не тільки на фрукти, а й на овочі. Влітку ви можете спробувати веганську та вегетаріанську дієту, яка базується переважно на овочах.

Доповнити раціон легкозасвоюваним білком можна бобовими. Свіжа квасоля тут чудово підходить і найсмачніша влітку.

Що найкраще їсти влітку?

Всі овочі та фрукти, багаті водою, ідеально підходять для спекотної погоди. Варто їсти диню, кавун, цитрусові, а також свіжі, сирі помідори та огірки. З них можна приготувати смачні лимонади, які чудово зволожать нас у спекотні дні. Бажано додати листочки м’яти, які посилять охолоджуючий ефект напою.



Багато людей, шукаючи способів охолодитися в спекотні дні, звертаються до Азії. У таких країнах, як Китай, Таїланд, Японія та Корея, літо може бути особливо спекотним. Незважаючи на це, вони все ще їдять гостру їжу, яка в Європі вважається зігріваючою. Відповідно до традиційної китайської медицини, влітку на наших столах повинні домінувати листя салату, огірки, редис, цукіні, селера, брокколі та спаржа. Варто вибирати всі види цитрусових, а також дині та кавуни, які багаті водою. Також рекомендується їсти йогурт, білий перець, морепродукти, морські водорості та бобові.

Яких страв варто уникати в жарку погоду?
У спекотну погоду варто уникати специфічних продуктів, які можуть викликати відчуття перегріву або тяжкості. Перш за все, варто відмовитися від важкоперетравлюваної і жирної їжі. Всупереч видимості, замість того, щоб принести літню порятунок, смажена ковбаска чи бекон довго тяжітимуть над вашим шлунком. Так само вам слід уникати фаст-фуду , який одночасно жирний і важко засвоюється. Також до «заборонених» продуктів можна віднести популярні солоні закуски, такі як горішки в паніровці, смажені горіхи та насіння, начос або чіпси, приготовані у фритюрі.

Якщо хочеться солодкого, краще відмовитися від тістечок, тістечок або шоколаду, які важко перетравлюються і жирні. Варто потягнутися до фруктових солодощів, які легше засвоюються та багаті вітамінами та мінералами. Те ж саме стосується морозива, яке часто буває жирним і калорійним. Крім того, у спекотну погоду не рекомендується їсти дуже холодну їжу, а також пити напої з льодом.

Гострі спеції, такі як чилі, перець або імбир, не рекомендуються в спекотні дні в країнах з високою вологістю повітря. Вони розігрівають тіло та викликають потовиділення.

У спекотну погоду варто відмовитися від усіх сечогінних напоїв, а отже, обмежити кількість споживаної кави, чаю і, перш за все, алкоголю. Їх споживання посилює роботу сечовидільної системи і, як наслідок, може призвести до повільного зневоднення організму, що не є бажаним ефектом у спекотні дні.






На правах реклами