Ми у Facebook
11.07.2024, 19:33

На Рівненщині медики вийняли з ока пацієнта 12-сантиметрового гельмінта

Фото ілюстративне

На Рівненщині виявлено другий випадок дирофіляріозу в 2024 році!
У червні у 61-річного жителя Рівненського району було видалено 12-сантиметрового гельмінта.
Перші симптоми хвороби чоловік помітив ще на початку червня. У нього з'явилася припухлість у ділянці шиї, яка поступово переміщалась через праву щоку, лоб, ніс до правого ока, водночас пацієнт відчував повзання чогось під шкірою.

До медиків чоловік звернувся кінці червня, скаржачись на біль у правому оці, почервоніння та сльозотечу. Пацієнта оглянув хірург та направив на операцію, в результаті якої було видалено 12-сантиметрового гельмінта з-під кон’юнктиви правого ока, ідентифікованого як самичка нематоди Dirofilaria repens.

"Наразі чоловік отримав симптоматичне та патогенетичне лікування й почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне та епізоотологічне обстеження", - кажуть медики.

З 2005 року, часу першої реєстрації підшкірного дирофіляріозу в нашій області, це 50-й випадок цього захворювання серед людей на Рівненщині. Позитивні факти цього захворювання фіксуємо щороку й прогнозуємо надалі, адже ризик виникнення й поширення його серед населення є досить великий.
Сприяє цьому висока захворюваність на дирофіляріоз серед собак, котів та диких м’ясоїдних тварин, які є джерелом інфекції, широкий видовий спектр комах — специфічних переносників цієї інвазії (кровосисні комарі всіх видів, мошки, блохи, ґедзі та кліщі), а також відсутність специфічної профілактики серед людей.
Для того, щоб убезпечити себе від підшкірного дирофіляріозу потрібно своєчасно дегельмінтизувати собак та котів, це не лише сповільнить зростаючу епізоотію серед тварин, а й захистить від цієї хвороби наших домашніх улюбленців. Обов’язковою умовою є захист від нападу кровосисних комах, задля чого варто потурбуватись про антимоскітні сітки та фумігатори у своїх домівках, а при перебуванні на природі доцільно захистити себе за допомогою репелентів.

За інформацією Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини