Ми у Facebook
19.07.2024, 19:04

30 справ, які треба зробити в саду, городі та квітнику у липні

Фото ілюстративне

Липень - саме той місяць, коли дачний сезон у самому розпалі, і робіт на вашій ділянці безліч. Та й погодні нюанси треба враховувати.
Як не пропустити нічого важливого на садовому, городному та квітковому "фронтах"?
Ось основний список робіт, якими потрібно обов'язково зайнятися на ділянці у липні. Але й відпочивати не забувайте, щоб не асоціювати дачу виключно з каторжною працею.

10 важливих справ у саду у липні

1. Проведіть обрізання плодових дерев . Це стосується яблуні, груші, сливи та черешні. Під час липневої обрізки видаляють вертикальні пагони у верхній частині крони, вовчкові пагони на скелетних гілках дерев, а також прикореневу поросль.

2. Внесіть добрива під ягідні чагарники . Особливо це важливо у дощову погоду, оскільки вода вимиває корисні речовини із ґрунту. Полуниця, малина, ожина, лохина, чорниця і жимолість, брусниця, журавлина, смородина, аґрус і виноград – всі ці культури потребують літніх підживлень.

3. Регламентуйте полив садових культур . У липні цього року рада виглядає саме так, оскільки синоптики обіцяють нам сильну літню спеку в перервах між дощами. Зважайте на ці моменти при розрахунку поливів. Якщо у вашому регіоні дощ не зупиняється, жодних додаткових поливів ягідним чагарникам не знадобиться. Якщо ж у липні встановилася аномальна спека, а останній дощ пройшов "сто років тому" (у деяких районах у липні прогнозують і такий поворот подій), то раз на два тижні полийте ягідні чагарники з розрахунку 10-20 л води на кожен молодий кущ. 30-40 л – на дорослий. З деякими плодовими деревами справи і того складніші. Так, якщо черешня вже "відстрілялася" і зайва волога їй ні до чого, то яблуню, що потребує вологи, доведеться підпаювати регулярно, якщо за вас цього не зробить дощ. Для 3-5-річного дерева з періодичністю раз на два тижні потрібно 50-80 л води, для 7-10-річного дерева – 120-150 л води, для дерева віком від 12-15 років – до 30 відер.

4. Приділіть час полуниці . У липні закінчиться збирання врожаю ягід, і після завершення плодоношення полуницю потрібно підготувати до відпочинку. Для цього видаліть старе листя та вуса (якщо, звичайно, не збираєтеся використовувати останні для розмноження цієї культури) і обов'язково пропушіть землю навколо кущиків. Якщо ягідник на щось хворів, обробіть його сильнодіючими препаратами за інструкцією.

5. Підживіть садові дерева . У період формування нирок врожаю майбутнього року рослини особливо потребують підживлення. А щоб вони швидше засвоїли поживні речовини, краще удобрювати їх по листі комплексними добривами в концентрації вдвічі нижче, ніж зазначено в інструкції.

6. Вчасно збирайте ягоди з чагарників . Не чекайте моменту, поки дари вашого саду перезріють або потраплять у дзьоб завжди готовим до трапези птахам. Пам'ятайте, що ягоди, що підгнили або потріскалися, годяться не для варення і компоту, а скоріше для компосту.

7. Займіться заготовками на зиму . Полуниця, черешня, аґрус, чорна та червона смородина – ось найпопулярніший список того, що у липні зазвичай збирають із чагарників та відправляють у льох у вигляді консервації. Наприклад, садову суницю можна швидко приготувати, використовуючи рецепт "п'ятихвилинки" . І не забудьте заглянути в ліс: у липні там вже назріває її дика "сестра", а також інша, не менш корисна ягода - чорниця.

8. Проведіть щеплення дерев . Заздалегідь підготуйте все необхідне: купіть пасту РанНет, Благосад або Живицю та обв'язувальний матеріал, заточіть спеціальний ніж. За кілька днів до щеплення обробіть ґрунт навколо штамбів і прополіте бур'яни. Проводити літнє щеплення найкраще методом окулювання оком. Цей спосіб відносно легкий і дозволяє досягти непоганих результатів.

9. Обробіть рослини проти хвороб та шкідників . У вологу погоду інфекції особливо активізуються. Щоб вони не захопили весь сад, подбайте про своєчасну профілактику. Оскільки при дозріванні майбутнього врожаю застосовувати сильні хімічні засоби є небезпечним, скористайтеся біологічними. Т

10. Зберіть насіння кісточкових культур . Це необхідно для заготівлі підщеп. Вийміть насіння вишні, черешні, аличі та інших кісточкових культур із повністю дозрілих плодів, потім ретельно промийте їх і просушіть.


10 важливих справ на городі у липні

1. Зберіть перший урожай овочів . Ранньостиглі сорти картоплі та білокачанної капусти вже можна збирати. І якщо з картоплею все зрозуміло, то капусту-скороспілку теж краще довго не зберігати, а вжити якнайшвидше, додаючи в салати та інші страви. Переважно збирати врожай у суху погоду – тому спланувати його збирання вам доведеться заздалегідь.

2. Посійте сидерати . Це необхідно для того, щоб поле відпочило після більш вимогливих до поживності ґрунту капусти та картоплі. Наприклад, це можуть бути бобові – горох, боби, квасоля, соя, сочевиця, нут та інші види сидератів.

3. Захистіть картоплю від колорадського жука . Той "другий хліб", який поки що залишається в полі, потребує захисту від щорічного непроханого візитера. Дочекайтеся сухої погоди без вітру та обприскуйте рослини біологічними засобами.

4. Обробіть городні культури проти хвороб та шкідників . Крім картоплі, профілактичних заходів також потребують капуста, цибуля, часник та інші городні рослини. У боротьбі з напастями допоможуть фунгіциди , інсектициди , а також народні засоби – тютюн, лушпиння цибулі, деревна зола та інші.

5. Регламентуйте полив . Аналогічна рада діє і щодо городніх культур. У дощову погоду їх не поливають, а при настанні спеки оцінюють стан ґрунту. Якщо він сухий і розсипається в руках, то рослини потребують поливу.

6. Пасинкуйте томати . Робіть це в момент, коли бічні пагони виростуть до 3-5 см. При обламуванні пасинків залишайте пеньки в 2-3 см: так нові пасинки на цьому ж місці вже не з'являться.

7. Підживіть овочі . На етапі плодоношення вони менше потребують азоту, набагато більше – фосфору і калію. Але в різних городних культур потреби корисних речовин відрізняються. Наприклад, томати удобрюють зовсім не так, як огірки у теплиці або відкритому ґрунті . А ще рослинам улітку іноді не вистачає мікродобрив.

8. Спостерігайте за мікрокліматом у теплиці . У теплу погоду влітку двері в теплицю краще тримати відчиненими до самого вечора, а якщо температура повітря вночі не опускається нижче 15°С, то й у темний час доби теплицю не закривають. Трохи складніші справи у спеку. Рослинам у закритому ґрунті і без того спекотно, і для того, щоб зберегти їх міцними та здоровими, потрібно вберегти їх від впливу високої температури. Наприклад, розставити усередині теплиць цебра з водою. Є й інші методи.

9. У дощову погоду розпушуйте рослини . Це допоможе їм впоратися з підвищеною вологістю ґрунту під час затяжних дощів, забезпечивши надходження повітря до кореневої системи. Акуратним розпушуванням ви допоможете "вершкам" та "корінцям" зберегти врожай.

10. Приступайте до консервації . Для того, щоб у серпні на вас відразу не навалився весь обсяг консервування цього сезону, заповнюйте свій льох або підвал заготовками поступово. У липні вже можна починати консервувати огірки, ранні сорти томатів, а також деякі види асорті.

10 важливих справ у квітнику у липні

1. Обробіть рослини від хвороб та шкідників . Для того, щоб дощова погода не встигла спровокувати появу борошнистої роси , сірої гнилі та плямистостей, проведіть профілактичну обробку одним із системних фунгіцидів (наприклад, Топаз або Швидкість ) за інструкцією. Проти шкідників обприскуйте рослини універсальним інсектицидом.

Якщо в цей момент рослина цвіте, подбайте про те, щоб потяг не потрапляв на бутони (наприклад, надягніть на них поліетиленові пакети). Для власної безпеки працюйте в рукавичках і масці (особливо якщо засіб має сильний специфічний запах). Якщо не любите використовувати хімію, обійдіться народними засобами.

2. Подбайте про рододендрони . Якщо до середини літа рослини помітно пожовкли, перевірте рН ґрунту. Якщо показник перевищив позначку 5 балів, то рододендрони страждають від зниження рівня кислотності, який можна скоригувати за допомогою оцту, щавлевої або яблучної кислоти. Одночасно із внесенням у ґрунт цих речовин акуратно подрихлите її – цю ж опцію потрібно робити і відразу після поливу.

3. Займіться хризантемами та цибулинними . Використовуючи метод прищипки, видаліть у дрібноквіткових хризантем верхівки пагонів – тим самим ви допоможете їм цвісти пишніше. У ранньоквітучих хризантем видаліть пазушні пагони - внаслідок цього їх центральні суцвіття виростуть великими. Викопайте цибулинні - гіацинти, крокуси, мускарі, проліски та тюльпани, а якщо з моменту посадки нарцисів минуло близько 5 років, то ще й їх.

4. Підгортайте квіти, які цього потребують . Деякі жителі вашого квітника мають поверхневу кореневу систему, а тому періодично потребують привалювання вологої дрібнокомкуватої землі до нижніх частин. Це, зокрема, астильба, гейхера гібридна, родіола рожева та лілейники. А ось для жоржин і айстри китайської підгортання важливе з іншої причини – для формування додаткових коренів.

5. Упорядкуйте об'ємні рослини . Високорослим екземплярам забезпечте опору. Здатні вимахати на все ваше зростання хризантеми, гладіолуси, жоржини, дельфініуми і лілії навіть без допомоги сильного вітру ризикують нахилитися або зовсім зламатися. Для того, щоб цього не сталося, підв'яжіть їх до кілочків. Оцініть стан ірисів: якщо у них розрослися кореневища (у сортових рослин цього виду трапляється приблизно через п'ять років після посадки), розділіть і розсадіть їх, щоб вони не відвоювали всю площу у скромніших сусідів по квітнику.

6. Підживіть квіти. У калійних і фосфорних добривах під час цвітіння особливо потребують астильби , жоржини , жимолість , клематиси , лілії , лілійники , троянди та ехінацеї . Додаткові корисні речовини не завадять астрам , гладіолусам і хризантемам , що знаходяться в "бойовій готовності" .

7. Доглядайте рослини в горщиках і кашпо . В окремих регіонах другий місяць літа обіцяє бути не дуже дощовим і водночас спекотним. Приділяйте пильну увагу декоративним кольорам. Вони потребують затінення від палючого сонця, а ґрунт повинен залишатися помірно вологим. У відцвілих рослин, у тому числі садових, вчасно видаляйте відцвілі бутони.

8. Подбайте про газон . Укорочувати траву потрібно приблизно на третину і при цьому не допускати її відростання більше, ніж до 8 см. У липні на газон чекає друге (або вже третє) підживлення. Здійснити її можна як за допомогою спеціальних добрив "для газону", так і змішавши 15-20 г сечовини та 15 г сірчанокислого калію для кожного "квадрату" вашого зеленого лужка.

9. Приділіть увагу землі під багаторічниками . Мульчування врятує ці рослини від зростання бур'янів, а щільний шар матеріалу, який ви для цього оберете (кора, тріска, тирса, солома), затримуватиме дощову воду і не дасть пересохнути ґрунту.

10. Налаштуйте кількість бутонів на квітах . Для того щоб рослини не витрачали своїх резервів марно, видаляйте суцвіття, які "повісили ніс" і починають відцвітати: зайві сили, які на них витратить рослина, їм уже не надто допоможуть. Краще якщо ці сили будуть спрямовані на формування нових квіток. А в деяких випадках це ще й запобіжить самосіву.






На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ