Ми у Facebook
20.07.2024, 14:35

Яблука гниють прямо на дереві – у чому причина та що потрібно робити

Чому чорніють яблука на дереві? Можливо, через брак поживних речовин або масової навали комах-шкідників. Однак найчастіше причиною того, що яблука передчасно гниють та опадають, є небезпечна грибкова інфекція – моніліоз.
Друга назва неприємної напасті – плодова гнилизна дерев, або моніліальний опік. Швидко поширюючись садом, захворювання це може в короткий термін вразити більшість ваших яблунь і груш – особливо актуально це в теплу та вологу погоду. Що ж це за таке захворювання, і як з ним боротися?

Моніліоз (плодова гнилизна) яблуні – причини та ознаки

Якщо ви бачите, що плоди яблуні прямо на гілках покриваються плямами, які поступово темніють і збільшуються, а потім зливаються в одну велику буру пляму, вкриту виразно вираженими опуклими колами білих суперечок - це моніліоз. Надалі такі яблука розм'якшуються, гниють зсередини, плоди опадають або повністю муміфікуються на гілках.

За сезон подібна інфекція може занапастити до 70-80% врожаю! А збудник її – сумчастий грибок, суперечки якого легко поширюються дощем, вітром та комахами. Хоча "в усій красі" захворювання проявляється в кінці літа і восени, саме зараження дерев відбувається протягом усього вегетаційного сезону, а активізується грибок ранньою весною, чудово перезимувавши в заражених плодах і гілках (він не боїться низьких температур).

Окрім зерняткових (яблунь, груш, айви) моніліоз здатний вражати також кісточкові культури (вишню, сливу, черешню), хоча види грибка-збудника захворювання у них різні.

Збудник вражає рослини переважно через ранки та ушкодження в корі або в плодах. На новій рослині він починає інтенсивно розвиватися, і вже за кілька днів дозрівають суперечки, які можуть поширюватися садом на здорові рослини.

Особливо легко грибок розноситься за високої вологості повітря та температури близько 15-20°С. Вражає він не лише плоди у другій половині літа – навесні з однаковою легкістю захворювання перекидається на листя, плодові прутики та суцвіття, які також надалі буріють, в'януть та гинуть.

У міру дозрівання врожаю кількість уражених плодів зростає. Якщо гнилий яблуко залишається висіти на дереві, то по плодоніжці грибок проникає в плодову гілочку (плодушку) і вражає прилеглі пагони, які, у свою чергу, не обрізаними вчасно, стають джерелами зараження для молодих гілочок і суцвіть навесні. Навіть у опалому вигляді пошкоджені плоди здатні поширювати заразу садом не менше двох років.

Грибок здатний розвиватися і в яблуках, знятих із дерева та поміщених на зимове зберігання. Уражені плоди стають глянсово-чорними, їхня м'якоть буріє. У період зберігання білі концентричні кола на уражених моніліозом плодах не утворюються.

Моніліоз (плодова гнилизна) яблуні – засоби боротьби та профілактики
Очевидно, як і в переважній більшості випадків, найкращий засіб боротьби з моніліозом - його грамотна профілактика. Завжди простіше не допустити розвитку захворювання, ніж потім його довго лікувати.

Для початку варто поцікавитися сортами яблуні відносно стійкими до моніліозу (на жаль, повністю стійких до нього сортів не існує).

Бурхливому розвитку плодової гнилі сприяє загущення посадок. Значить, один з необхідних заходів профілактики моніліозу - грамотне розташування плодових дерев на ділянці (слід по можливості вибирати піднесені місця, що добре провітрюються), а також своєчасне формуюче і санітарне обрізання яблунь, в результаті якої буде покращуватися освітленість і повітропроникність крон.


Обов'язково потрібно доглядати за стволовими колами, регулярно перекопувати ґрунт і підгодовувати дерева макро- та мікроелементами. Ці заходи дозволяють знизити ризик ураження яблунь як плодової гниллю, а й іншими небезпечними хворобами.

Весь період вегетації потрібно стежити за станом плодових дерев – збирати та спалювати опале листя та уражені квітки, а також падалицю з ознаками пошкодження, своєчасно видаляти пошкоджені гілочки та пагони.

Під час збирання врожаю слід акуратно поводитися з плодами і не закладати на зберігання яблука з будь-якими ознаками ушкодження (тріщини, шкірка, що лопнула, вм'ятини).

Однак, навіть дотримуючись правил агротехніки, не завжди вдається уникнути поширення моніліозу – садівники не в змозі вплинути на примхи погоди, до того ж збудник може переселитися із сусідньої ділянки. Тому часто без застосування хімікатів-фунгіцидів не обійтися.

Для запобігання зараженню ранньою весною обприскуйте дерева препаратами, що містять мідь, наприклад, 3%-ною бордоською рідиною.

За 3-4 дні до початку цвітіння яблуні знову потрібно обприскати бордоською рідиною, але вже 1% розчином.

За місяць до збирання врожаю проведіть профілактичні обприскування саду. Використовуйте розчин йоду (розведіть 10 мл препарату в 10 л води і рівномірно обприскуйте дерева). Повторіть обприскування через 3 дні.

Восени після збору врожаю обробіть дерева розчином мідного купоросу (100 г на 10 л води, витрата – 2-3 л на дерево), що допоможе знищити залишки інфекції.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

05.09, 21:40 Як приготувати смачну сирну запіканку: господині поділились рецептом

05.09, 21:00 У Рівному вшанували пам'ять 37-річного штурмовика, загиблого на Донеччині

05.09, 20:20 Безкоштовне отримання земельної ділянки в Україні: хто має право та як діяти під час воєнного стану

05.09, 19:40 Росія вбила жителя Острога у Полтаві

05.09, 19:00 Можливість одночасного отримання соціальної допомоги та пенсії по втраті годувальника: що потрібно знати

05.09, 18:30 В Рівненській області оголосили аукціони на продаж нерухомості

05.09, 17:56 Рівнянка Наталія Ніколайчик виграла золото на Паралімпіаді-2024

05.09, 17:45 На Рівненщині СБУ викрила схему ухилення від мобілізації за участю працівниці військкомату

05.09, 17:37 Вчителі Рівненщини складатимуть незалежне тестування з історії та права

05.09, 17:06 Військовий з Рівненщини загинув у Курській області від смертельних поранень