21.07.2024, 17:39
Рівненщина: в обласному центрі зафіксували 24 випадки сальмонельозу за півроку
У Рівному протягом 6 місяців 2024 року зафіксовано 24 випадки сальмонельозу. Це інфекційне захворювання, яке може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, особливо у дітей та людей похилого віку.
Збудником сальмонельозу є бактерія Salmonella, яка може жити в кишечнику тварин і людей. Зараження відбувається через вживання їжі, забрудненої сальмонелами, найчастіше:
- М'ясо та птиця: сирі або недоварені
- Яйця: сирі або недоварені, особливо від водоплавної птиці
- Молоко: непастеризоване
- Фрукти та овочі: немиті
- Інші продукти: забруднені брудними руками або при контакті з сирими продуктами
Симптоми сальмонельозу:
- Підвищення температури
- Головний біль
- Слабкість
- Біль у животі
- Нудота
- Блювота
- Діарея
Інкубаційний період хвороби може тривати від 6 годин до 3 діб.
Як захистити себе та близьких від сальмонельозу:
Ретельно мийте руки: перед їжею, після приготування їжі, після контакту з тваринами та відвідування туалету.
Купуйте продукти в перевірених місцях: уникайте стихійних ринків та сумнівних продавців.
Кип'ятіть молоко: придбане на ринках.
Ретельно готуйте м'ясо та рибу: до повного проварювання.
Використовуйте окремі ножі та дошки: для м'яса, риби, овочів та фруктів.
Не вживайте яйця водоплавної птиці: в сирому вигляді.
Мийте фрукти та овочі: під проточною водою.
Зберігайте продукти в холодильнику: дотримуйтесь правил зберігання.
Пийте чисту воду: фільтровану або очищену.
Згідно з інформацією Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ
- М'ясо та птиця: сирі або недоварені
- Яйця: сирі або недоварені, особливо від водоплавної птиці
- Молоко: непастеризоване
- Фрукти та овочі: немиті
- Інші продукти: забруднені брудними руками або при контакті з сирими продуктами
Симптоми сальмонельозу:
- Підвищення температури
- Головний біль
- Слабкість
- Біль у животі
- Нудота
- Блювота
- Діарея
Інкубаційний період хвороби може тривати від 6 годин до 3 діб.
Як захистити себе та близьких від сальмонельозу:
Ретельно мийте руки: перед їжею, після приготування їжі, після контакту з тваринами та відвідування туалету.
Купуйте продукти в перевірених місцях: уникайте стихійних ринків та сумнівних продавців.
Кип'ятіть молоко: придбане на ринках.
Ретельно готуйте м'ясо та рибу: до повного проварювання.
Використовуйте окремі ножі та дошки: для м'яса, риби, овочів та фруктів.
Не вживайте яйця водоплавної птиці: в сирому вигляді.
Мийте фрукти та овочі: під проточною водою.
Зберігайте продукти в холодильнику: дотримуйтесь правил зберігання.
Пийте чисту воду: фільтровану або очищену.
Згідно з інформацією Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ
Категорія: Новини > Новини Рівного
Автор: Ірина ВелігурськаПереглядів: 425Інші статті рубрики:
Рівненщина простилася із загиблими Воїнами
В останню земну путь провели Олександра Пігульського із Дубенщини та Андрія Приходька зі Здолбунова.
переглядів: 65
На одному із рівненських перехресть ускладнений рух
Сьогодні, 18 січня, з 10:00 до 14:00 замінюватимуть збиту опори, тож на одному із перехресть буде ускладнений рух.
переглядів: 103
Ветеран з Рівненщини отримав авто для мобільної перукарні
На Рівненщині стартував проєкт підтримки ветеранського бізнесу #VMILODILO. В рамках ініціативи підтримки ветеранського бізнесу мешканець Рівненщини отримав авто в лізинг для перукарні на колесах.
переглядів: 269
У Рівненській гімназії №17 оновили харчоблок
Сучасна їдальня для юних рівнян з'явилася у місцевій гімназії №17. Сьогодні після капітального ремонту в закладі відкрили оновлену їдальню.
переглядів: 280