Ми у Facebook
17.08.2024, 16:29

Мавпяча віспа: як передається і що чекати?

Мавпяча віспа набуває поширення у світі, зокрема в країнах Африки. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила її глобальною надзвичайною ситуацією.
Однак, на відміну від COVID-19, пандемія з цього вірусу не розгорнеться. Про це в ефірі програми Drive Time на Громадському радіо повідомила професорка-вірусологиня, співробітниця Київського міського центру контролю та профілактики хвороб Алла Мироненко.

За її словами, мавпяча віспа не поширюється через повітря, що суттєво знижує ризик масового зараження. Інфікуватися цим вірусом можна лише через дуже близький контакт між людьми.

Миронченко зазначила, що мавпяча віспа передається через поцілунки, сексуальні контакти або дотик до ураженої шкіри хворого.

Основні симптоми захворювання включають специфічний висип, підвищену температуру, інтоксикацію та головний біль.

«Тому на щастя, нам не загрожує пандемія на зразок COVID-19, який поширюється через повітря», — підкреслила вірусологиня.

Мироненко нагадала, що в 2022 році в Києві було зафіксовано кілька випадків мавпячої віспи, переважно завезених. Якщо у світі зараження зазвичай відбувається через сексуальні контакти, то в Африці ситуація більш складна: там хворіють навіть немовлята, яких доглядають інфіковані матері.

Професорка додала, що спалахи мавпячої віспи можна зупинити за допомогою щеплень. У групі ризику, зокрема, перебувають секс-працівники. Вона запевнила, що після вакцинації загрози для них не буде.

Лікар-інфекціоніст Олексій Швед також зазначив, що мавпяча віспа — це захворювання, яке раніше передавалося від тварини до людини, але нині воно поширюється серед людей через статевий шлях і тісний контакт. Але це не на сто відсотків. Це питання досліджують епідеміологи.

Про це повідомляє Громадське радіо.

В Україні насправді немає гарячки Денге. Чи буде мавпяча віспа новою пандемією, що загрожує світу?





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини