Ми у Facebook
18.08.2024, 08:08

Усе про сьогоднішній день: заборони та прикмети

Фото: Unsplash

Міжнародний день Піно Нуар та пам'ять мучеників Флора і Лавра: що чекає на нас 18 серпня
Сьогодні відзначається Міжнародний день Піно Нуар — винороби та шанувальники цього сорту вина в усьому світі вшановують його смакові якості. Водночас, за церковним календарем, віряни згадують мучеників Флора і Лавра, братів, які жили у II столітті на території сучасної Боснії та Герцеговини. Вони були каменярами та проповідниками християнської віри, які, згідно з переказами, здійснили чудо, зціливши сина язичницького жреця. За свою віру брати прийняли мученицьку смерть, будучи заживо похованими в колодязі.

Що не можна робити 18 серпня



Згідно з народними традиціями, цього дня заборонено працювати з конями — їх радять залишити у спокої. Крім того, слід уникати сварок і лихослів'я, а також не ставити на домашню худобу клеймо.

Народні прикмети та традиції



З давніх-давен на 18 серпня припадало чимало прикмет, пов'язаних із погодою: низькі хмари віщують погіршення погоди, а яскраво багряна зоря — до дощу та вітру. Особливо звертали увагу на поведінку коней — якщо вони фиркають і перебирають ногами, варто готуватися до негоди.

Наші пращури також вірили, що жито, не посіяне до цього дня, наступного року дасть поганий урожай. А вже на цей період могли починатися перші заморозки.


Іменини та талісман дня



18 серпня святкують іменини Георгій, Григорій, Денис, Євген, Омелян, Іван, Іларіон, Лев, Макар, Михайло, Уляна. Талісманом для народжених цього дня є онікс — камінь, який здавна вважали захистом від злих сил.


Визначні події 18 серпня в історії



293 р. до н. е. — заснування найдавнішого римського храму на честь богині Венери.
1201 р. — заснування міста Рига (Латвія).
1649 р. — підписання Зборівського мирного договору між Богданом Хмельницьким і королем Речі Посполитої Яном II Казимиром.
1920 р. — ратифікація 19-ї поправки до Конституції США, яка надала жінкам право голосувати.
1992 р. — заснування Почесної відзнаки Президента України, першої нагороди незалежної України.
Ці події залишають вагомий слід в історії та свідчать про важливість цього дня у світовому календарі.

Про це повідомляє ТСН, tsn.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини