Ми у Facebook
27.08.2024, 16:23

Втратила нареченого на війні: історія військової з позивним "Відьма"

Про історію виникнення позивного «ВІДЬМА» ВСЖ (військовослужбовець жінка), солдат ЗЕДНІК Лідія розповідати відмовляється, однак нам вдалось дізнатись багато цікавого про одну із справжніх наших захисниць

Лідія Зеднік народилась 1 серпня 2002 року в мальовничому селі Летава, Хмельницької обл., Кам'нець-Подільського району. Зростала в сім'ї військовослужбовців.

В 2014-му році коли Лідії виповнилось 12 років, вона прийняла для себе рішення піти по стопам своїх старших братів і приєднатися до лав Збройних Сил України. Але на той час її вікова категорія не дозволяла їй це зробити, оскільки вона була ще маленькою дівчинкою, тому поступово йшла до своєї мети. До повноліття постійно спілкувалася із братами стосовно служби, цікавилася військовою літературою, приміряла форму братів та мріяла відстоювати зі зброєю свободу і Незалежність України. Завжди приймала участь в шкільних змаганнях, захоплювалась стрільбою з гвинтівки і вмовляла батьків, щодо вступу до НАСВ ім. П. Сагайдачного, що у Львові, однак мати була проти такого рішення, тому і не судилось цьому статись.



Після досягнення 18-ти річчя, вирішила призватись на військову службу за контрактом. За тиждень зібрала усі необхідні документи, пройшла ВЛК і 8 грудня 2020 року вибула для подальшого проходження служби в розташування 8 окремого гірсько-штурмового батальйону 10 окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», де була зарахована в 1 гірсько-штурмову роту на посаду гранатометника 3 гірсько-штурмового взводу. Через 2 тижні після підписання контракту прийняла присягу і вже 11-го січня 2021-го вибула на навчання у Львівську обл., н.п. Старичі, де отримала ВОС-101 (військово облікову спеціальність) «стрілець». Навчання давалось не легко але цікаво, отримала багато нових навичок та вмінь з військового ремесла та після завершення навчання вибула в Донецьку обл., н.п. Нью-Йорк для виконання завдань за призначенням.

В підрозділі прийшлось виконувати прямі посадові обов'зки та додатково виконувала обов'язки зв'язківця роти і діловода. В той же час познайомилась із чоловіком, в якого закохалась і з яким була готова пов'язати своє життя. Але на жаль не склалось. 24 лютого 2022 року, коли почалось повномасштабне вторгнення рф - всі жінки підрозділу залишилися в ППД (пункті постійної дислокації) і несли вартову службу по військовому містечку.

4 травня 2022 року, внаслідок підриву на протитанковій міні загинув її командир роти «Грек», та її наречений і всі близькі друзі з роти. Після пережитого стресу, командування частини вирішило перевести Ліду подалі в тил, так вона і потрапила в батальйон матеріального забезпечення 10 ОГШБр «Едельвейс».

Прослуживши там 3 місяці «Відьму» не переставала охоплювати злість і ненависть до московитів, тому вона вирішила перевестися в бойовий підрозділ - мотопіхотний батальйон, щоб робити на її думку більш корисніші справи. Коли «Відьма» перевелась в мотопіхотний батальйон її спершу призначили на посаду кухаря у взводі матеріального забезпечення, однак її бажання бути на передовій не змогло залишатись без уваги. Тут вона познайомилась із багатьма хорошими та цікавими людьми, всі вони були дуже привітними та чуйними розповідає «Відьма», тому їй не страшно було з ними приймати участь в бойових діях у Северодонецьку і на околицях н.п. Берестового Бахмутського р-ну.



Всі побратими кажуть, що ця запальна дівка надихає на боротьбу проти клятих ординців. З часом було визначено перевести Відьму у взвод зв'язку, оскільки вона має досвід зв'язківця.

Сьогодні Відьма досить відповідально відноситься до виконання своїх посадових обо'язків, усвідомлюючи, що її старання, як і всіх решта зв'язківців забезпечують надійну комунікацію та координацію заради виконання успішних бойових завдань.

Разом до перемоги!







На правах реклами