Ми у Facebook
30.08.2024, 08:06

Свята, іменини та прикмети 30 серпня

30 серпня 2024 року — п’ятниця. 919-й день війни в Україні.

Народні прикмети і традиції на 30 серпня

-дивилися, який сьогодні день: зорепад цього дня вказує на проблеми зі здоров'ям;
-на небі багато зірок — наступний рік буде дуже врожайним;
-на горобині багато ягід — чекайте на зливи;
-птахи літають високо в небі — буде тепла та суха осінь.

Іменини:
Олександр, Арсеній, Опанас, Гавриїл, Григорій, Данило, Іван, Ігнатій, Леонід, Макар, Павло, Петро, Федір, Яків, Єлизавета.

30 серпня в Україні і світі святкують Міжнародний день китової акули. Це свято присвячене найбільшій рибі на планеті — китовій акулі, яка, незважаючи на свої гігантські розміри, є безпечною для людини, оскільки живиться переважно планктоном. Цей день був ініційований екологічними організаціями з метою підвищення обізнаності про зникнення китових акул та необхідність охорони їхнього природного середовища. Китова акула відіграє важливу роль у підтримці екологічного балансу океанів, але її популяція зменшується через перелов та знищення середовища проживання.

Також 30 серпня День народження електричного пилососа. Ця дата була обрана на честь дня, коли англієць Губерт Сесіл Бут отримав патент на свій винахід 1901 року. Історія створення електричного пилососа почалася з того, що Бут спостерігав за пристроєм, який здував пил із сидінь у потягах. Він зрозумів, що ефективніше було б пил всмоктувати, а не здувати. Перший прототип пилососа працював на нафтовому двигуні і був настільки громіздким, що його перевозили спеціальним возом з кіньми. Пізніше нафтовий двигун замінили електричним, і пристрій став набагато компактнішим та зручнішим для використання в побуті.

А ще 30 серпня Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. Цей день був заснований Генеральною Асамблеєю ООН 2010 року з метою привернення уваги до долі осіб, які зникли безвісти за насильницьких обставин, та підтримки їхніх родин. Насильницьке зникнення включає арешт, затримання, викрадення або позбавлення волі представниками держави або особами, які діють з дозволу держави, з подальшим приховуванням інформації про долю або місцеперебування зниклої особи. Це грубе порушення прав людини, яке залишає жертв без захисту закону та завдає величезного болю їхнім родинам.





На правах реклами