Ми у Facebook
02.09.2024, 21:35

На Рівненщині втілюють у життя унікальний інклюзивний проєкт

На Рівненщині створили першу частину мандрівної карти для незрячих, яка візуалізує знаменитий європейський шлях Via Regia.
Цей шлях є найстарішим і найдовшим сухопутним зв'язком між Східною та Західною Європою, який свого часу перебував під особливим захистом монархів, через що його називають Королівським. Шлях існує вже понад 2000 років та поєднує європейські держави, включаючи Україну.

Новостворену карту можна прочитати на дотик, а наразі фахівці працюють над її озвучуванням. Виробництво цієї карти відбувається в рамках проєкту «Via Regia на дотик», який реалізується ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» у партнерстві з ВП ВГО «Генерація успішної дії» у Рівненській області за підтримки Українського культурного фонду.




Згідно з коментарями експертів проєкту, на карті відображено країни, через які проходить шлях Via Regia. Шлях починається в Іспанії, в місті Сантьяго-де-Компостела, та закінчується в Києві. На карті тактильно та кольором позначено сам шлях, кордони країн, їхні столиці та міста, через які проходить Via Regia. Фахівці спеціально підбирали неяскравий колір, який добре сприймають люди з порушенням зору та ті, хто має ментальні порушення.

Підписи на карті продубльовано шрифтом Брайля, а також тактильними є звичайні букви. Експерти пояснюють, що такий універсальний дизайн карти цілком виправданий, оскільки багато військових, які втратили зір внаслідок бойових дій, не володіють шрифтом Брайля, але можуть прочитати звичайні букви на дотик.

У той же час команда проєкту працює над другою частиною мандрівної карти для незрячих, яка деталізуватиме українську ділянку шляху Via Regia. На цій карті також буде можливість «роздивитися» на дотик найцікавіші історичні об'єкти, такі як середньовічні фортеці, палаци, колишні маєтки вельмож і сучасні музеї.

Керівниця ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» Тетяна Кушнірук повідомила, що карта буде супроводжуватися аудіогідом із тифлокоментарями, де інформація про кожен об'єкт буде адаптована для сприйняття людей із вадами зору та озвучуватиметься. До карти додаватимуться тактильні атласи з деталізованим і збільшеним зображенням історичних об'єктів. Уся ця продукція буде передана в музейні заклади Волинської, Рівненської та Житомирської областей: Володимирський історичний музей імені Омеляна Дверницького, Рівненський обласний краєзнавчий музей, Державний історико-культурний заповідник міста Дубно, Державний історико-культурний заповідник міста Острог, «Замок-Музей Радомисль».





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини