Ми у Facebook
05.09.2024, 20:20

Безкоштовне отримання земельної ділянки в Україні: хто має право та як діяти під час воєнного стану

Згідно з Земельним кодексом України, кожен громадянин, який досяг віку 18 років, має право на безкоштовне отримання земельної ділянки. Однак у зв'язку з воєнним станом процедура передачі земель наразі призупинена.
Як зазначає 24 Канал, право на отримання земельної ділянки мають усі громадяни без обмежень щодо місця розташування ділянки.

Проте з 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан, і під час його дії заборонена безоплатна передача земель державної та комунальної власності у приватну власність, а також надання дозволів на розробку документації із землеустрою для такої передачі.

Ця заборона не стосується:

Безкоштовної передачі земельних ділянок у приватну власність власникам нерухомого майна, розташованого на цих ділянках.
Безкоштовної передачі земельних ділянок у приватну власність громадянам України, які отримали ці ділянки до набрання чинності Земельним кодексом.
Як отримати ділянку

Для безкоштовного отримання земельної ділянки з державної або комунальної власності необхідно подати клопотання про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою до відповідного органу:

Сільська, селищна або міська рада (для земель комунальної власності у населених пунктах).
Районна державна адміністрація (для земель державної власності в межах сіл, селищ і міст районного значення, а також для цілей, таких як водне господарство, індивідуальне дачне будівництво та інші об'єкти, з урахуванням вимог законодавства).
Обласні державні адміністрації (для земель державної власності у межах міст обласного підпорядкування, а також за межами населених пунктів, або у випадках, коли районна державна адміністрація не існує).
Головне управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області (для земель сільськогосподарського призначення).
Які ділянки можна отримати

Громадяни України мають право на безоплатну передачу земельних ділянок з державної або комунальної власності у наступних максимальних розмірах:

2,0 гектара — для ведення особистого селянського господарства;
0,12 гектара — для садівництва;
0,25 гектара у селах, 0,15 гектара у селищах, 0,10 гектара в містах — для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських споруд;
0,10 гектара — для індивідуального дачного будівництва;
0,01 гектара — для будівництва індивідуальних гаражів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ