Ми у Facebook
30.09.2024, 22:52

Покрова - особливе і важливе свято

Завтра, 1 жовтня – важливе, особливе і дуже символічне для нас свято Покрова Пресвятої Богородиці. Воно належить до великих свят з фіксованою датою.
Історична подія, що стала основою для цього вшанування, сталася приблизно 930-го року в Константинополі. Як свідчить Передання, під час чергової облоги візантійської столиці чужинцями, жителі міста зібралися у Влахернському храмі і ревно молилися про захист та спасіння. Влахерни – це місцевість у північно-західній частині Константинополя. Влахерни були відомі величною церквою, присвяченою Богородиці, та побудованою імператором Левом І Великим, де були покладені в 474 році чесні ризи Божої Матері, перенесені зі Святої Землі.

Тоді й сталося особливе явлення Богородиці: під час богослужіння і посиленої молитви від вівтарної частини храму на висоті, ніби стоячи на хмарі, явилася Божа Матір у величі Своєї слави, в оточенні ангелів та багатьох святих.

Знявши з голови омофор, тобто верхній покров, Вона простягла його над народом. За цим видінням і знаком зрозуміли люди, що Пречиста Діва захистить Царгород. І справді, невдовзі сталося чудо: буря на морі розкидала і знищила багато кораблів чужинців, тож вороги були вимушені зняти облогу міста і забратися геть.

Передання свідчить, що це особливе явлення Божої Матері сталося у Влахернському храмі під час нічного бдіння, «о четвертій годині ночі», тобто за чотири години після заходу сонця, що означає приблизно 11-ту годину вечора за нашим ліком часу.




В пам’ять про цю історичну подію та чудесне врятування Богородицею міста від захоплення ворогами у Константинополі стали вшановувати Покров Пресвятої Владичиці. А у Київській Митрополії святкування Покрова Пресвятої Богородиці було запроваджене не пізніше середини ХІІ століття. Тоді ж у нас з’явилися і перші Покровські храми.

З тих часів свято Покрова Богородиці, в якому Вона прославляється як незмінна тепла молитвениця за вірних та весь світ, а також як заступниця і захисниця, до Якої за допомогою звертаються всі потребуючі, міцно утвердилося в нашій Церкві.

Тож прославляймо Божу Матір як нашу велику Захисницю і Заступницю, просімо покрити нас і цілу Україну від усякого зла чесним Її омофором!

Про це повідомляє Православна Церква України у мережі Фейсбук.





На правах реклами