Ми у Facebook
05.10.2024, 18:16

Дмитрівська поминальна субота 2024: коли та як вшановувати пам'ять померлих

У 2024 році Дмитрівська поминальна субота припадає на 19 жовтня за новим календарем, на який перейшли ПЦУ та УГКЦ. Цього дня віряни поминатимуть померлих.
Дата Дмитрівської суботи пов'язана з днем пам'яті великомученика Дмитра Солунського, який відзначається 26 жовтня. Дмитрівська субота завжди припадає на суботу перед цим днем.

Дмитрівська поминальна субота: що вона означає
В церковному календарі протягом року ми маємо не одну поминальну суботу, але саме Дмитрівська має особливе значення серед слов'ян. Дмитрівська субота має давню історію і поєднує в собі християнські та язичницькі традиції.

Віряни цього дня обов'язково йдуть на цвинтар, прибирають біля могил родичів. Також відвідують храм, де ставлять свічки за упокій. Додатково можна замовити панахиду.

Що можна нести до церкви у Дмитрівську суботу
У Дмитрівську поминальну суботу за можливості сходіть до храму. На панахиду заведено нести продукти: цукор, хліб, олію, крупи. Неодмінно передайте записку з іменами тих родичів, які померли. Священик молитиметься за їхній упокій.

Дуже важливо завчасно замовити панахиду. Роблять це зазвичай з вечора або перед початком богослужіння. Тоді священник під час літургії згадає імена тих, хто зазначений у записках.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ