Ми у Facebook
06.10.2024, 08:38

6 жовтня: що потрібно знати про сьогоднішній день

Фото: Unsplash

Сьогодні, 6 жовтня, в Україні відзначають День вчителя, а також віряни вшановують пам'ять святого апостола Томи. До Нового року залишилося 86 днів.
6 жовтня 2024 року – неділя, 956-й день війни в Україні.

Церковне свято 6 жовтня



За церковним календарем, сьогодні вшановується пам'ять святого апостола Томи, відомого багатьом як "Невіруючий Тома". Це прізвисько він отримав через те, що засумнівався у воскресінні Христа, доки не побачив Його рани на власні очі. Однак, його сумніви були радше пошуком підтвердження, а не відмовою вірити. Після воскресіння Тома став активним проповідником Євангелія. Згідно з переказами, він досяг Індії, де заснував перші християнські громади. Святий апостол є покровителем Індії, Португалії, а також будівельників та архітекторів. В місті Майлапур (Індія) знаходиться санктуарій, споруджений на місці його мученицької смерті. На іконах Тому часто зображують зі столярськими інструментами або списом – знаряддям його загибелі.

Що не варто робити 6 жовтня



Цього дня не рекомендується лінуватися, скаржитися або сваритися. Також слід уникати переїдання.

Народні прикмети на 6 жовтня



Наші предки вірили у прикмети, пов'язані з цим днем:

Якщо в лісі майже немає грибів, зима буде суворою;
Високий бур'ян віщує сніжну зиму;
Якщо з ранку туман, то наступного року очікується багатий урожай.
6 жовтня традиційно було часом підготовки до зими: люди поповнювали запаси продуктів і молилися святому Тому про добробут. Господині пекли коровай, окраєць якого віддавали тяжко хворим.

Про це повідомляє ТСН, tsn.ua.





На правах реклами