Ми у Facebook
19.10.2024, 14:40

Яйця в Україні можуть здорожчати до 70 гривень за десяток: експерти пояснили причину такого явища

В Україні вартість курячих яєць продовжує стабільно зростати протягом кількох тижнів.
Хоча до рекордів дворічної давності ще далеко, ціни вже перевищили 45 грн. З наближенням зимового сезону виробництво яєць вимагає додаткових витрат.

Про актуальний стан ціни на яйця та можливість їх подальшого зростання розповідає РБК-Україна.

Зміни ціни на яйця в Україні

У жовтні 2024 року вартість курячих яєць зросла більше ніж на 10% порівняно з попереднім місяцем. Ціни можуть змінюватися залежно від виробника та якості продукції: влітку десяток яєць коштує 35-40 грн, а зараз середня ціна досягає 45 грн. Однак споживачі все ще можуть знайти акційні пропозиції з нижчими цінами.

У супермаркетах ціни на курячі яйця також різні. У мережі АТБ найдоступніші яйця власної марки "Своя лінія" продаються за 43,9 грн за десяток (категорія 1) і 46,9 грн (категорія С0). Яйця "Ясенсвіт" вищої категорії коштують 49,4 грн за десяток, тоді як продукція "Квочка" першої категорії обійдеться в 44,9 грн.

У «Сільпо» десяток яєць першої категорії «Повна чаша» можна вартувати від 35,69 грн, тоді як середня ціна на продукцію інших брендів перевищує 43 грн. Яйця категорії С0 коштують від 43,89 грн («Премія»), а найвищі ціни на відбірні яйця (категорія СВ) досягають 58,49 грн («Квочка» XL).

У мережі VARUS нефасовані яйця С1 можна знайти за 29 грн за десяток. Яйця "Ясенсвіт" категорії С0 обійдуться за 57,7 грн, фасовані яйця "Квочка" С0 — 34,8 грн за 6 штук, а відбірні яйця СВ від "Ясенсвіт" коштують 64,1 грн за десяток.

Чому яйця можуть здорожчати до 70 грн

Восени 2022 року ціни на курячі яйця досягли рекордних 70 грн за десяток через зменшення пропозицій через бойові дії та складну економічну залежність. У 2023 році максимальна зимова ціна склала 63 грн за десяток, але згодом ситуація стабілізувалася. Однак цього року восени ціни знову починають зростати.

Основними причинами зростання ціни на курячі яйця є сезонні фактори. Зниження температури та скорочення тривалості денного світла призводять до підвищення витрат господарства на електроенергію, тарифи на яку також зросли.

Крім того, цей рік відзначається подорожчанням кормів для курей, що додатково впливає на вартість яєць. Проте нових цінових рекордів поки що не очікується.

У Всеукраїнській аграрній раді повідомляють, що через підвищення ціни на зернові корми вартості продукції тваринництва, зокрема м’яса птиці, молочних виробів та курячих яєць, можна підняти ще на 10-15% восени та взимку.

На думку аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Максима Гопки, наразі немає підстав вважати, що ціна на яйця перевищить 70 грн за десяток. «Єдиним ризиком, що може призвести до підвищення ціни на яйця більш ніж на 10%, є раптове зростання вартості електроенергії або альтернативних засобів виробництва в короткостроковій перспективі», — вважає експерт.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини