25.12.2024, 22:27
"Індекс олів'є": святковий салат подорожчав майже на третину за рік
Українці готуються до святкування Нового року, а разом з тим – і до традиційного новорічного салату "Олів'є". Однак цьогоріч приготувати цю страву обійдеться дорожче, ніж минулого року.
"Індекс олів'є" у 2024 році зріс майже на 30% - повідомляє Центр громадського моніторингу та контролю.
Основними причинами подорожчання салату стали зростання цін на яйця майже на чверть, картоплі та моркви (вдвічі та в 2,5 рази відповідно), а також збільшення виробничих витрат та неврожай через посуху.
За підрахунками експертів, вартість приготування чотирьох порцій салату "Олів'є" у 2024 році зросла з 191 гривні до 244 гривень, що становить збільшення на 27%.
Як вимірюють індекс
Для вимірювання ціни популярного салату експерти зазвичай обирають його класичний рецепт. Серед необхідних для приготування компонентів: варена ковбаса, яйця, зелений горошок, картопля, морква, майонез та солоні огірки.
Кількість продуктів для салату можна підрахувати так: ковбаси придбати 300 грамів, картоплі 600 грамів, моркви — 125 грамів, солоних огірків купити 240 грамів, а зеленого горошку — 150 грамів. Для салату також потрібні 3 яйця і 45 грамів майонезу. З цих продуктів вийде зробити чотири порції салату.
Чи варто очікувати зниження цін на продукти?
Аналітики прогнозують, що після новорічних свят ціни на деякі продукти, зокрема на ті, попит на які зростає перед святами, можуть знизитися. Однак загальне зниження інфляції очікується не раніше весни наступного року.
Що це означає для українців?
Зростання вартості "індексу олів'є" свідчить про загальну тенденцію до подорожчання продуктів харчування в Україні. Це змушує українців переглядати свої харчові звички та шукати більш бюджетні альтернативи.
Подорожчання "індексу олів'є" – це лише один з багатьох показників, що відображають складну економічну ситуацію в Україні. Зростання цін на продукти харчування є серйозною проблемою для багатьох сімей.
Основними причинами подорожчання салату стали зростання цін на яйця майже на чверть, картоплі та моркви (вдвічі та в 2,5 рази відповідно), а також збільшення виробничих витрат та неврожай через посуху.
За підрахунками експертів, вартість приготування чотирьох порцій салату "Олів'є" у 2024 році зросла з 191 гривні до 244 гривень, що становить збільшення на 27%.
Як вимірюють індекс
Для вимірювання ціни популярного салату експерти зазвичай обирають його класичний рецепт. Серед необхідних для приготування компонентів: варена ковбаса, яйця, зелений горошок, картопля, морква, майонез та солоні огірки.
Кількість продуктів для салату можна підрахувати так: ковбаси придбати 300 грамів, картоплі 600 грамів, моркви — 125 грамів, солоних огірків купити 240 грамів, а зеленого горошку — 150 грамів. Для салату також потрібні 3 яйця і 45 грамів майонезу. З цих продуктів вийде зробити чотири порції салату.
Чи варто очікувати зниження цін на продукти?
Аналітики прогнозують, що після новорічних свят ціни на деякі продукти, зокрема на ті, попит на які зростає перед святами, можуть знизитися. Однак загальне зниження інфляції очікується не раніше весни наступного року.
Що це означає для українців?
Зростання вартості "індексу олів'є" свідчить про загальну тенденцію до подорожчання продуктів харчування в Україні. Це змушує українців переглядати свої харчові звички та шукати більш бюджетні альтернативи.
Подорожчання "індексу олів'є" – це лише один з багатьох показників, що відображають складну економічну ситуацію в Україні. Зростання цін на продукти харчування є серйозною проблемою для багатьох сімей.

Категорія: Новини > Споживач
Автор: Ірина ВелігурськаПереглядів: 484індекс олів'є, ціни на продукти, інфляція, економіка України, новорічні свята, вартість життя
Інші статті рубрики:
Несподівані побачення та сюрпризи долі: астропрогноз на завтра

Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 8 червня.
переглядів: 135
Магнітні бурі в червні: які дні будуть найважчими?

У червні 2025 року Землю накриють декілька хвиль магнітних бур, серед яких передбачають і сильні збурення.
переглядів: 271
Сезон комах-паразитів: як вберегти себе від кліщів?

Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.
переглядів: 2849
"Інсульти помолодшали": на Рівненщині прибули представники ВООЗ та ЄС

У Рівненську область прибули представники Бюро ВООЗ в Україні та Делегації Європейського Союзу.
переглядів: 206
Готуємо кабачки краще, ніж в ресторані: два рецепти

Швидкі та прості рецепти страв з улюблених овочів.
переглядів: 231