05.01.2025, 09:00
Голодна кутя на Святвечір: традиційний рецепт
Голодна кутя, або як ще називають Друга кутя чи Голодний Святвечір, проводиться напередодні Хрещення. Відзначають це свято 5 січня.
Голодна кутя завершує цикл різдвяно-новорічних свят. Готують її перед Водохрещем у день церковного посту, тому знову варять зерно на воді і, взагалі, голодна кутя складається в більшій мірі з крупи і меду. Але, за бажанням, ви можете додати мак, горіхи чи родзинки.
Рецепт голодної куті на Другий Святвечір
Інгредієнти:
• склянка пшениці;
• 2-3 склянки води;
• 1 ст. л. рослинної олії;
• дрібка солі;
• 100-150 г маку (за бажанням);
• 100 г родзинок (за бажанням);
• 100 г волоських горіхів (за бажанням);
• 2-3 ст. л. меду.
Приготування:
Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Потім зваріть пшеницю в каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії. Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м'ясорубці до появи білого "молочка". До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл. Якщо ви готуєте традиційну голодну кутю, то додайте до пшениці лише мед та добре вимішайте перед подачею.
Рецепт голодної куті на Другий Святвечір
Інгредієнти:
• склянка пшениці;
• 2-3 склянки води;
• 1 ст. л. рослинної олії;
• дрібка солі;
• 100-150 г маку (за бажанням);
• 100 г родзинок (за бажанням);
• 100 г волоських горіхів (за бажанням);
• 2-3 ст. л. меду.
Приготування:
Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Потім зваріть пшеницю в каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії. Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м'ясорубці до появи білого "молочка". До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл. Якщо ви готуєте традиційну голодну кутю, то додайте до пшениці лише мед та добре вимішайте перед подачею.
Категорія: Новини > Споживач
Автор: Ольга НауменкоПереглядів: 447Рецепт голодної куті, Різдвяні свята, рецепт куті, друга свята вечеря
Інші статті рубрики:
Успіх в особистому житті та подарунки: астропрогноз на середу
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 22 січня.
переглядів: 75
До кінця тижня буде кілька магнітних бур: відомі дати
Магнітні бурі - це явище, яке може вплинути на самопочуття людей, викликати головний біль, втому та перепади настрою. Вчені попереджають, що найближчими днями очікується кілька магнітних коливань.
переглядів: 106
Як вберегтися від сезонних вірусів: поради лікарів
Зимою ми стаємо більш вразливі до хвороб через ослаблену імунну систему.
переглядів: 105
Ситно та бюджетно: рецепт запеченої картоплі з броколі та сиром
Незвичний рецепт, який сподобається вашим рідним.
переглядів: 1019
Динамо-Галатасарай: де дивитися
Матч між стамбульським “Галатасараєм” та київським “Динамо” відбудеться у вівторок, 21 січня, у Стамбулі. Початок гри заплановано на 17:30 за київським часом.
переглядів: 165