Ми у Facebook
18.09.2012, 13:15

У Рівному організаторка благодійної акції зникла з 30 тисячами гривень [+Фото]

Скандал навколо підсумків благодійного аукціону "Живі торги" розгорівся у Рівному. В рамках акції для онкохворих дітей зібрали більше 32 тисяч гривень. Їх мали витратити на придбання медичного обладнання. Однак через півроку організаторка "Живих торгів" таємниче зникла разом з грошима.
Благодійний аукціон "Живі торги" проходив у Рівному вже не вперше. За словами співорганізатора заходу Андрія Турченюка, під час перших торгів зібрали лише кілька тисяч гривень. Їх витратили на придбання подарунків для вихованців притулку. Наступні торги були більш масовими. Тоді організатори зібрали більше 10 тисяч для благодійності. А наймасштабнішими виявились треті ""Живі торги". На залучені від благодійників кошти планували придбати апарат для визначення ланцюгової полімеразної реакції до гепатиту для відділення онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні. Акція зібрала рекордну суму 32 640 гривень. Однак цієї суми на придбання обладання не вистачало.



Як розповідала співорганізатор "Живих торгів" Тетяна Герасименко, придбати апарат таки збирались. Для цього Тетяна збиралась провести додаткову акцію зі збору коштів. Однак питання відкладалось, аж поки у вересні результатами акції не зацікавились журналісти з рівненського агентства журналіських розслідувань. За їхньої інформацією, допомоги від "Живих торгів" на таку суму в онкогематології не отримували. Тим часом отримати пояснення від Тетяни Герасименко вони могли тільки в телефонному режимі. А сама співорганізаторка торгів була збентежена та збиралась розповісти про підсумки акції на окремій прес-конференції, котра мала відбутися орієнтовно 14 вересня. Навіть про конференц-зал вже домовились.



Варто зазначити, що Тетяна Герасименко проводить соціальні та благодійні акції у місті вже понад три роки, неодноразово співпрацювала з іншими громадськими організаціями в акціях на підтримку дітей-сиріт та онкохворих. Втім, нарікань чи претензій до її роботи не було, адже довіру людей вона завоювала конкретними добрими справами. Тому прес-конференція за підсумками акції мала розставити всі крапки над "і". Мала, однак не розставила. Натомість Тетяна надала журналістам відскановані чеки та акти прийому ліків, які нібито передали дитячій лікарні. Однак у цих документах були ознаки підробки. Та й у самій лікарні нічого не чули про таку значну благодійну допомогу.

— Ми з Тетяною раніше обговорювали потреби відділення, зокрема і придбання апарата. Адже це непроста і копітка справа. Придбаний апарат без участі адміністрації закладу не встановити, — розповіла завідуюча відділенням онкогематології обласної дитячої лікарні Любов Краков’ян. — У вересні Тетяна прийшла запропонувала купити ліки на тисячу гривень. За ці кошти лікарняній аптеці вона придбала 150 флаконів фізрозчину та 50 систем для його введення. Все це на суму 905 гривень вона разом з нашою санітаркою придбала і привезла у відділення. Що ми й зафіксували необхідними документами. Більше нічого ми не отримували.

Тому й справді, надані копії документів виглядають дивними. Ще дивнішою є відсутність пояснення їх походження. Така позиція викликала хвилю обурення серед учасників "Живих торгів" та багатьох рівнян. Всіх цікавило за великим рахунком лише одне просте питання – де гроші, зібрані на благодійних торгах?

Надія прояснити ситуацію була на прес-конференції 17 вересня, яку провів Рівненський прес-клуб у обласній дитячій лікарні. Однак туди Татяна Герсименко так і не з'явилась. Чим тільки підтвердила усі сумніви та звинувачення, хоча легко могла їх спростувати.



– Особисто я неодноразово цікавився у мого співорганізатора про хід та стадії закупівлі апарата та використання коштів, – розповів співорганізатор "Живих торгів" Андрій Турченюк. – Мої повідомлення "Вконтакті" та телефонні дзвінки ігнорувались. Я був проінформований про все на тому ж рівні, що й усі учасники акції. Усі вилучені кошти зберігались у Тетяни й використовувались на її особистий розсуд.

Нічого про кошти не знає і інших співорганізатор акції, чоловік Тетяни Юрій Биков.

– Усі гроші та фінансові документи передавалися безпосередньо Тетяні. Раніше вона казала, що зберігала їх на депозиті в банку, – розповів схвильовано Юрій Биков. – Особисто в неї я вимагав показати людям результати аукціону, щоб не виникало підозр ні до мене, ні до інших співорганізаторів. Вона ж мене запевняла, що у мене немає причин для недовіри і вона все робить правильно. Однак 13 вересня вона написала мені, що їде. І ключі від помешкання передала таксистом. З того часу я не спілкувався з нею — вона не відповідала на дзвінки. Лише писала "смс". Я вмовляв її повернутись та розібратись в ситуації. Однак марно. Де вона зараз – невідомо. У родичів її немає. В останньому повідомленні вона написала, що стоїть в Києві на даху будинку і хоче стрибнути.

На даний момент телефон Тетяни Герасименко відключений. Невідоме ні її місце знаходження, ні доля зібраних благодійних грошей. Тим часом проблемою вже займаються правоохоронці та проводять дослідчу перевірку.




– За 10 днів ми зберемо прес-конференцію в управлінні внутрішніх справ і повідомимо про стан розкриття цього злочину. Я думаю, що такі дії можуть кваліфікувати як шахрайство, – розповідає начальник СЗГ УМВСУ в Рівненській області Тамара Лисенко.

Тож наразі у справі безліч запитань і не однієї відповіді. Адже отримати пояснень від Тетяни так ніхто й не зміг. А її поведінка останні кілька днів виглядає дуже дивною. Тому поставити крапку у справі зможуть правоохоронці й сама Тетяна в випадку повернення.

Втім, громадськість цікавить не так доля співорганізаторки торгів, як зібрані всім миром кошти для онкохворих дітей. Тому чимало учасників акції будуть будь-що домагатися передачі цих грошей дітям.





На правах реклами