Ми у Facebook
27.03.2014, 11:25

Рівнянин Віталій Шабунін про антикорупційні закони [+Відео]

У Верховної Ради дуже мало часу, щоб завоювати довіру народу. Щоб отримати цю довіру, парламенту потрібно негайно прийняти закони, які засвідчать його готовність «грати за новими правилами», - каже Голова правління у Центрі Протидії Корупції Віталій Шабунін.
У вівторок, 25 березня, Верховна Рада проголосувала за один із антикорупційних законопроектів №2207 «Про здійснення державних закупівель». Свої голоси «за» віддали 235 депутатів, переважно з провладних та позафракційних фракцій парламенту.

З-поміж інших трьох: законопроектом №3678 пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо зміцнення суддівського самоврядування; у законопроекті №3378 йдеться про внесення змін до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (щодо відкритості відомостей Державного реєстру прав); проект закону №0947 передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Після розгляду законопроекту №2207 у Веховній Раді перейшли і до інших законопроектів з антикорупційного пакету. За попередньою інформацією, депутати «провалили» голосування за них.

Засідання Верховної Ради. Онлайн-трансляція

Після того, як ВРУ проголосує за ці законопроекти, вона, на думку Віталія Шабуніна, повинна перейти до «стратегічних кроків боротьби з корупцією» – запустити державну інституцію, яка буде долати корупцію, пише ZIK

«Прокуратура не зможе це зробити самотужки, – заважує Віталій Шабунін. – Повинен бути орган, який сконцентрує у своїх руках повноваження і відповідальність перед народом. Таким органом є Державне бюро розслідувань. Ми наразі розробляємо його концепцію. До літа орган повинен почати працювати».

Звернення Турчинова напередодні президентських виборів

Як зазначається, за офіційними даними СБУ, за півтора року в системі держзакупівель було вкрадено від 30 до 45 мільярдів гривень. «Обнал» – це наразі 15% від усіх коштів, які курсують у системі державник закупівель (близько 300 мільярдів гривень). Тобто, прийняття вищезгаданих законопроектів гарантовано додадуть бюджету щонайменше 90 мільярдів гривень, а це більше ніж три цьогорічні бюджети Міністерства освіти та науки (у 2014 році МОН отримав 24,3 мільярда гривень).

У свою чергу, голова Правління ГО «Комітет з питань корупції» Віталій Іщенко переконаний, що Раді треба оперативно прийняти законопроект №3805 «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги, прозорий баланс ТЕК».

Крім того, за словами Віталія Іщенка, найстрашніша річ – тимчасовий уряд, створений з людей «коаліції». Такий уряд зможе проіснувати лише в теперішній час кризи, а влітку, після виборів всіх рівнів, не повинен їхати у відпустку, поки не з’явиться план подолання осінньої кризи, прогнозує Голова Правління ГО «Комітет з питань корупції».

Яценюк пропонує ліквідувати облдержадміністрації

«Вірогідність приходу восени дуже лівої або військово-правої сили є дуже ймовірним з огляду на те, як в центрі дивляться на ситуацію на місцях. Але при наявності інструментів моніторінгу Закону про Єдину Систему Державного Моніторінгу №3805 ми вже за три місяці зможемо побачити найбільш вразливі сегменти економіки,а вмотивований реальний сектор знайде своїх працівників», – підсумовує він.




Сьогодні на своїй сторінці у соціальних мережах Віталій Шабунін написав: "Одна з моїх найбажаніших цілей - сворення Національного Бюро Антикорупційних Розслідувань. Вчора давні партнери Центр Протидії Корупції нардепи Віктор Чумак, Леся Оробець, Михайло Головко та ін. зареєстрували дуже крутий законопроект про появу такого органу.

Віталій Шабунін дарує мамі квіти просто так


Коли ми доб'ємося прийняття цього закону, в країні з'явиться спеціалізований, дуже професійний, малочисельний, а тому насправді елітний, орган протидії вищій посадовій (та політичній) корупції.
Ключове завдання інституції - слідчо-оперативна діяльність: виявити корупційні схеми, ліквідувати їх, посадити організаторів. Фокус виключно на найвищих посадовцях, суддях, керівниках МВС та прокуратури".

Довідка: Віталій Шабунін - Голова правління Центр протидії корупції ( Україна) Експерт з питань парламентського лобіювання та політичного консалтингу. Координує групу протидії корупції в державних закупівлях та адвокаційний напрям діяльності Центру. Родом з Рівного, навчався у Рівненському інституті слов'янознавства КСУ. Одружений з Оленою Шабуніною.





На правах реклами