Ми у Facebook
18.04.2014, 16:25

Як із часом змінювався парк Лебединка у Рівному [+Фото]

Чи не найромантичніше місце у Рівному сьогодні — парк Молоді. Але рівняни здебільшого називають цю місцину Лебединкою. Звісно, через лебедів, які живуть на озері у теплу пору року.
На цьому місці у далекому ХVІІІ ст. був палацово-парковий ансамбль князів Любомирських. Палац розміщувався на острові, з'єднуючись із вул. Замковою підйомним мостом. Поруч із розкішним палацом були сади, різні надвірні будівлі, пороховий погріб.

Рівне - місто на болоті [+Фото]

За віки обміліли і зникли стави в центральній частині Рівного. У 1970-ті рр. на площі 8 га було закладено парк.



На Лебединці у Рівному плавали на венеціанській гондолі [+Фото]

У різні часи цей парк називався Молодіжний, Комсомольський, парк Молоді. Але завжди паралельно існувала назва Лебединка.

У 2010 році міська влада висловлювала намір перейменувати парк Молоді, відомий у Рівному як Лебединка, на честь колишнього міського голови Віктора Чайки.


Озеро в парку Молоді, 2007 р.

Портал OGO.ua поцікавився у рівнян, як вони називають центральний парк у Рівному.

В опитуванні на нашій сторінці у Вконтакте - http://vk.com/ogo_ua - взяло участь 1453 людини.

Більше тисячі опитаних на запитання "Яка краща назва для парку біля обласної бібліотеки?" відповіли - "Лебединка".

198 осіб - "Парк Молоді".
74 особи - "Парк імені Віктора Чайки".
30 осіб - "Комсомольський парк".

Ще були такі версії: Народний, парк "Суренж" (в честь давньої назви міста, щоб пам’ятали історію міста), Парк ім. Миколи Кузнецова, на честь видатного розвідника та борця з фашистами, "Замковий", Либідь, Молодіжний, Любомирський (в пам'ять про володарів палацу).

Рівне колись було Венецією [+Фото]

Останнім часом парк зазнав чимало змін. На капітальний ремонт парку та водойми у 2010 та 2012 році виділяли чималі суми грошей. Тут планували заасфальтувати доріжки, встановити нові бордюри та лавки.



Окрім того, у 2010 році влада взялася за відновлення водоспаду на лебединому озері в парку Молоді. Водоспад виконує не лише декоративну функцію, тут встановили потужний насос, який забезпечує циркуляцію води в озері. Це дозволило наситити воду киснем, запобігти її “цвітінню”. Фонтан облицювали мармуром, привезеним із Закарпаття. Обіцяли також відновити систему освітлення.

У 2012 у парку Молоді встановили декілька оригінальних металевих архітектурних композицій. “ОГО” до свого ювілею подарувала Рівному “Закоханих лебедів”.



А меценат та депутат міської ради Олександр Нестерук за підтримки міської влади становив "Весільну карету" - “Серце”.



Рівняни у всі часи називали цей парк “Лебединкою”, адже тут завжди плавали лебеді. Тепер ці композиції є пам'ятними місцями зустрічі закоханих та місцями фотосесій для молодят.

16 травня на Лебединці - відкриття сезону, на озеро урочисто випустять лебедів та качок.

Цьогоріч навколо озера влада планує встановити огорожу, яка захищатиме птахів. Нагадаємо, що в попередні роки птахи ставали жертвами собак – вони загризали їх, коли ті виходили на берег. Також огорожа убезпечить маленьких дітей, які люблять близько підходити до водойми, годуючи птахів.

Фото з відкриття нового сезону на Лебединці чекайте незабаром на OGO.ua.

У 2007 році на озері ще були пара білих лебедів і красень чорний.







На правах реклами