Ми у Facebook
10.06.2015, 16:48

"ВОЛЯ" допомагає жителям Полісся дізнатись правду про децентралізацію влади

Питання децентралізації влади, утворення об'єднаних громад на базі нинішніх сільрад сьогодні у всіх на слуху. Проте, парадокс полягає в тому, що люди, які мали б організовувати сам процес, мало що в ньому розуміють, а ще менше знають про всі "підводні камені" об’єднання громад.
Для голів сільських рад знати всі нюанси реформи децентралізації особливо важливо, адже саме від них більшість людей може дізнатись про майбутні реформи, оцінити їх переваги та ризики, спільно відстоювати позицію громади. Саме тому партія "ВОЛЯ" днями провела семінар на цю тему для очільників сіл одного з віддалених поліських районів Рівненщини – Дубровицького.

Для того, щоб почути про всі перспективи та загрози децентралізації, сільські голови Дубровиччини зібралися з найвіддаленіших куточків області до районного центру. А всебічну і змістовну інформацію про майбутню реформу та її вплив на життя простих людей присутнім озвучила член Ради партії "ВОЛЯ", експерт з питань місцевого самоврядування Ольга ГАЛАБАЛА.

Для початку присутні обговорили основні зміни, до яких приведе процес децентралізації, та виокремили важливі нюанси.

"ВОЛЯ" наголошує, що найпершим завданням, яке повинна виконувати ця реформа – територіальне наближення послуг до людей. Сюди входить утворення нових центрів громад, які повинні знаходитися на відстані, що не перевищує 25 км (за наявності хороших доріг) або ж не більше 25 хвилин доїзду, за умови поганих доріг. Наступною умовою розширення є управління з центру лише школами-інтернатами, районними дорогами та районними лікарнями. Ще одна важлива умова – межі областей залишаються незмінними.

Пані Ольга швидко та доступно роз’яснила громадянам не лише важливість процесів, що відбуваються, а й те, як вони змінять життя громади найближчим часом.

Тепер центри об’єднаних громад зможуть управляти школами, лікарнями, дорогами, землями, благоустроєм тощо. За умови об’єднання всіх сіл у районі – районні державні адміністрації, а пізніше й обласні – ліквідовуються. Цікаво, що у кожної громади буде своя муніципальна поліція, що стежитиме за порядком на своїх територіях.

У населених пунктах вже не буде сільських рад. Так, як зазначають у ВОЛІ, зараз сільський голова управляє лише самою будівлею ради. Пізніше ж влада перейде до центру управління громадою, а кожному населеному пункту призначать старосту. Як саме буде обиратися староста — залежить від мешканців. Пані Ольга пояснила: за законопроектом, староста призначається виконавчим комітетом ради об’єднаної громади. Проте, якщо село ухвалить свій статут, то воно зможе делегувати свого старосту.

Всього у Рівненській області планується створити 45 громад із 356 сіл. Якщо вести мову саме про Дубровицький район, то тут планують створити єдине об’єднання громадян з центром у Дубровиці. Тобто зміни передбачаються досить кардинальні. Хоча спочатку планувалося створити на базі нинішніх сільрад району шість громад. Що сталося пізніше і чому з досить великого району, де до крайнього села понад 60 км, хочуть створити лише одну громаду, ні "ВОЛЯ", ні самі жителі достеменно не знають. У результаті об’єднання за таким типом – повністю суперечить реформі децентралізації і не має жодного сенсу, висловили переконання присутні на заході, який організувала ВОЛЯ.

Виникає логічне питання: скільки ж оптимально населених пунктів може об’єднуватися в одну громаду?

– Максимально це до 15 сіл. Чим більше сіл входитиме у громаду, тим важче буде їй ухвалити будь-яке рішення, – пояснює представник ВОЛІ. – Ви тільки уявіть, якщо до об’єднаної громади входитиме 20-25 сіл і їм потрібно буде вирішити важливе питання. Потрібно буде, щоб стільки ж старост домовилося між собою. Це був би хаос!

Цікавило присутніх і те, чи може село приєднатися до громади з сусідніх районів, на що представник ВОЛІ відповіла, що межі районів тепер зовсім не мають значення. Єдиною умовою об’єднання є те, щоб у громади не було так званих "білих плям", тобто всі населені пункти у громаді йдуть у територіальному порядку і якщо село межує з усіх сторін із селами з однієї громади, то воно не може входити до іншої.

Говорячи про можливі загрози майбутньої реформи, представник партії “ВОЛЯ” виокремила такі основні ризики:

- Держава не зможе або не схоче виконувати всі обіцянки та зобов’язання. Зокрема це стосується коштів: витрат на утримання шкіл та лікарень.
- Брак муніципальних управлінців. Після створення об’єднаної громади виконавчий комітет становитиме 10-15 осіб. Кожен з них повинен бути кваліфікованим управлінцем, щоб грамотно управляти коштами та виконувати всі обов’язки.
- І останньою, та не менш важливою, загрозою є те, що ресурсами (землями, майном, природними ресурсами сіл, селищ та міст, які увійшли до об’єднаної громади) почнуть розпоряджатися без врахування думки громади. Тобто, староста села не матиме реальних можливостей захищати інтереси своїх односельчан. А самі мешканці зможуть лише брати участь у виборах. Це означатиме, фактично, повернення до діючої системи.

Крім надзвичайно корисної та потрібної інформації, ВОЛЯ надала ще й поради, які допоможуть мешканцям відстояти свої права. Перш за все, перед об’єднанням окремим селам, містам та містечкам варто прописувати власні статути, і це дуже важливо. Саме Ольга ГАЛАБАЛА і координує процес ухвалення статутів територіальних громад:

– Ухвалення цього документа дозволить не лише захистити селянам свої інтереси, а й суттєво спростити життя. Так, прописуючи власний статут, селяни зможуть брати прості довідки на місцях без доїзду до центру об’єднання громади.

Піднімалося й питання про те, що Дубровицький район, як і багато подібних районів Полісся, є депресивним. Тобто, джерел хоча б часткового самофінансування у району майже немає. Це, власне, і є основним ризиком при реформуванні. Проте, Ольга ГАЛАБАЛА звернула увагу на природні ресурси цього регіону: корисні копалини, ліси, водні ресурси та земельні наділи. Використовуючи хоча б податок на землю та транспортну інфраструктуру, можна частково фінансувати громаду.

Виступ однієї з лідерів партії “ВОЛЯ” не залишив байдужих нікого: в когось виникли додаткові питання, а дехто був обурений діями нинішньої влади, яка не тільки пояснює нюанси децентралізації для общин, але й сама до кінця не розуміє всіх аспектів того, що відбувається. Проте, всі присутні були надзвичайно вдячні ВОЛІ, адже за їх словами, це вперше, коли вони почули таке ґрунтовне та просте пояснення важливої реформи, яка їх безпосередньо стосується.

Після завершення семінару сільські голови обмінялися контактами з представниками ВОЛІ для того, щоб надалі співпрацювати та радитися з питань децентралізації. А люди ВОЛІ й надалі стоятимуть на сторожі інтересів простого народу.

До теми:

Підсумки конференції та засідання міської організації партії “Воля” у Рівному

Партія "ВОЛЯ": твори закони! Ставай депутатом!

Партія “ВОЛЯ” запрошує молодь Рівного формувати “Національний кадровий резерв”





На правах реклами