Ми у Facebook
05.11.2016, 10:00

До уваги рівненських рибалок: з листопада починається обмеження на вилов риби

При зниженні температури води нижче 8 градусів починається зимова міграція риби до місця зимівлі.
У цей період майже всі риби перестають споживати їжу, їх активність знижується практично до нуля.

Оскільки в царстві риб існують різноманітні види, то й зимують вони різними способами. Так, наприклад, теплолюбні риби (лин, лящ, короп), вже наприкінці осені починають готуватися до зими. Вони збираються у великі зграї, причому зграї зазвичай складають риби одного віку і виду й відправляються у так звані зимувальні ями. Зимувальними ямами називаються місця, в заглибинах дна водойм, де скупчується велика кількість риб. У цих ямах риби майже весь період зимівлі не рухаються, щільно притискаються один до одного. Часто у риб, що знаходяться у найнижчих шарах до весни утворюються пролежні в області черевця.

Календар рибалки на осінь

А ось хижі риби (щука, окунь, судак) в зимувальні ями не йдуть, але й риб в ямах не чіпають, тому що ті, виділяють слиз, який служить їм ізолюючим засобом. Харчуються хижаки в зимовий період рибкою, яка взагалі не реагує на крижаний панцир і не залишає звичайних своїх місць проживання. До них відносяться плітка, уклейка, йорж. Вони й складають, так би мовити, зимовий раціон рибних хижаків.

Рівнянин - про поїздку на рибалку в Норвегію


А от минь – обожнює зиму, і ледве-ледве переносить літню спеку. Він влітку спить. А з настанням зими його активність досягає свого апогею, минь веселиться, інтенсивно відгодовується, і з успіхом розмножується. Причому якщо миню виповнюється рік, то він переходить з планктону на рибну дієту.

Цікавий факт: якщо водойма мала і промерзає до самого дна, а в таких водоймах часто можна зустріти звичайного карася, то він наприклад, заривається в мул. Коли обмерзання досягає самого дна – карась стає наче «в’язнем крижаної в’язниці». Найцікавіше, що навіть у такому полоні риба не гине, у них приголомшлива стійкість до низьких температур. Навесні ці риби оживають, відтаюють, відгодовуються і навіть залишають потомство.

З метою збереження рибних запасів Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Рівненській області видано наказ від 25.10.2015 року № 13-ОД «Про встановлення заборони вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах у водоймах, що знаходяться в зоні діяльності Рівнерибоохорони», яким затверджено Перелік зимувальних ям рибогосподарських водних об’єктів Рівненської області, де заборонено промисловий та любительський і спортивний вилов риби з 1 листопада 2016 року і до закінчення зимового періоду.

Рівненський рибалка впіймав на Горині двометрового сома

Всі рибалки-любителі повинні дотримуватись Правил любительського і спортивного рибальства: любительський лов риби в зимовий період (від льодоставу до скресання криги) дозволяється зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння з гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями із загальною кількістю гачків на водоймах загального користування не більше п’яти на рибалку. Добова норма вилову риби становить 3 кг. У разі здійснення лову риби на рибозимувальних ямах порушники будуть притягуватись до адмінвідповідальності згідно чинного законодавства.


За матеріалами Прес-служби Рівнерибоохорони





На правах реклами