Ми у Facebook
19.01.2017, 09:00

Єдиний електронний квиток: що він дасть місту Рівному

Нещодавно Верховна Рада прийняла необхідний законопроект.
Нещодавно, 17 січня, народні депутати у другому читанні та вцілому прийняли закон, який регламентує запровадження у міському транспорті єдиного електронного квитка. За це проголосувало 265 народних обранців.

Що це таке — єдиний електронний квиток?

Уже давно рінянин Роман Чокан виступив з ініціативою запровадження єдиного електронного квитка у Рівному. Роман Чокан пояснив у своєму інтерв’ю виданню ОГО, що єдиний електронний квиток – це спосіб електронного розрахунку за проїзд у громадському транспорті за допомогою пластикових безконтактних карток. Ця система передбачає плату за проїзд і збір та обчислення інформації про проїзд пасажирів, напрямки, за якими вони їздять. На основі зібраної та обробленої інформації можна проаналізувати пасажиропотоки, а потім оптимізувати рух громадського транспорту, щоб він був більш зручним для рівнян. Система єдиного електронного квитка передбачає встановлення валідаторів всередині транспорту, а також єдиного центру, де буде акумулюватися уся інформація.

Хто хоче запровадити єдиний електронний квиток у Рівному?

За словами Романа Чокана, запровадити єдиний електронний квиток у Рівному прагне південнокорейська фірма-інвестор “MST Global”. В умові про запровадження єдиного електронного квитка відразу зазначається, що за обслуговування цієї системи, за охоронні засоби, для відшкодування вкладених коштів буде забиратися шість відсотків з виручених грошей. Також згадана фірма готова надати гроші на купівлю тролейбусів.

ДИВІТЬСЯ ДЕТАЛЬНІШЕ: Роман Чокан: "Єдиний електронний квиток матиме позитивний вплив на місто Рівне"

Чи підтримують єдиний електронний квиток рівняни?


Електронна петиція щодо запровадження єдиного електронного квитка у Рівному з’явилася на сайті Рівненської міської ради наприкінці 2016 року. Це звернення отримало підтримку рівнян і за 40 днів набрала 300 голосів рівнян. У відповіді на електронну петицію міський голова Рівного Володимир Хомко зазначив, що для запровадження цієї системи у транспорті міста потрібне прийняття законів щодо цього процесу. Міський голова Рівного наголосив, що в проекті згаданої південнокорейської фірми не врегулювали процес відшкодування збитків за перевезення пільговиків. (Варто зазначити, що у згаданому інтерв’ю ОГО Роман Чокан запевнив, що пільги залишаться). Підтримують рівняни єдиний електронний квиток і у соціальних мережах.

Варто також відмітити, що частина віруючих рівнян активно протестує проти запровадження цієї технології.


Коли єдиний електронний квиток може з’явитися у Рівному?

Міський голова Володимир Хомко також зазначав, що запровадження електронного квитка відбуватиметься після внесення відповідних змін до законодавства.


ДИВІТЬСЯ ДЕТАЛЬНІШЕ:Для введення "електронного квитка" мер Рівного чекатиме зміни закону

Чи вигідно це перевізникам міста?

Запровадження єдиного електронного квитка вигідне для перевізників міста Рівного.

- Зараз запровадження єдиного електронного квитка вигідне для перевізників міста Рівного, адже люди бачитимуть реальну ситуацію з перевезеннями й це буде тільки плюсом для перевізників, які нині знаходяться у скрутному становищі. Проїзд у маршрутках Рівного зараз коштує три гривні, а мав би коштувати мінімум чотири гривні, а бажано й усі п’ять. Адже подорожчало пальне, подорожчали запчастини, подорожчав долар й багато іншого. Зараз чимало перевізників не можуть платити достойну зарплатню водіям та й водіїв дуже складно знайти на роботу, адже багато з них виїхали на заробітки за кордон. Якщо міська влада запровадить єдиний електронний квиток, то люди бачитимуть, що їх ніхто не дурить, від них ніхто нічого не приховує,— зазначає Валентин Демчук — президент громадської організації “Союз перевізників України”

А як у інших містах?

До речі, у середині січня цього року з’явилася повідомлення, що єдиний електронний квиток хочуть запровадити у Львові, Тернополі та Києві. До цього мери кількох міст звернулися до нардепів з проханням підтримати запровадження єдиного електронного квитка в Україні.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Мери більше десятка українських міст просять підтримати єдиний електронний квиток. Крім мера Рівного?

Експерти вважають, що запровадження єдиного електронного квитка виводить гроші на транспортні послуги з тіні, сприяє децентралізації, адже дає можливість містам самим вирішувати про порядок надання транспортних послуг та пільг, а також долучає Україну до світової практики єдиних електронних квитків.

Єдиний електронний квиток працює в більшості світових столиць та в багатьох великих містах: Лондон, Гонгконг, Чикаго, Вашингтон.





На правах реклами