Ми у Facebook
05.04.2017, 18:32

ТОП-5 рослин для пишного живоплоту

Красиві і досить невибагливі в догляді, вони чудово виглядають в живих огорожах і окремих композиціях, деякі придатні для формування крони у вигляді різних фігурок. Кущі приховають будь-які недоліки огорожі або дачних будівель. Давайте згадаємо рослини з далекого дитинства.

Будлея




Висаджують будлею на сонячному, захищеному від протягів місці. Рослина віддає перевагу нейтральному грунту, грунт повинен бути досить зволожений. У суху пору року будлеї необхідний додатковий полив. Підгодовують рослину двічі, навесні добривом з переважанням азотної складової, ближче до середини літа - комплексним калійно-фосфатним або органічним добривом.

Куди поїхати рівнянам навесні, щоб помилуватися квітами (+ ФОТО)

Рослина потребує регулярної обрізку, яка сприяє не тільки правильному формуванню крони, а й більш рясному цвітінню. Підрізають кущі будлеї навесні, в кінці березня-початку квітня і восени, перед зимівлею. Розмножується рослина насінням або вкоріненими живцями.

Будлея дуже стійка до шкідників і хвороб, основні вороги рослини - павутинний кліщ і білокрилка. Уражені пагони обрізаються, рослина обприскується інсектицидами.

Увага: будлея чутлива до холодів! Перед зимівлею кущ рослини коротко обрізають, підгортають, потім вкривають ялиновим гіллям або сіном, на яке зверху встановлюють дерев'яний ящик.

«Бульденеж»



Свою назву рослина отримала за великі, до 10-15 см в діаметрі, білі кулясті суцвіття з білими квітами, що не дають плодів, проте зараз виведені різновиди бульденеж з іншим забарвленням суцвіття.

Бульденеж
надає перевагу яскравому розсіяному світлу, він добре буде себе почувати в півтіні. Грунт для рослини необхідний кислуватий, пухкий, досить зволожений. У посушливі періоди бульденеж дуже потребує поливу. Підгодовують рослину навесні комплексним добривом, а в середині серпня - калійно-фосфатним.
Зазвичай бульденеж підрізають після цвітіння, яке починається в травні і триває іноді більше місяця. Однак проріджувати кущ і формувати його крону можна весь літній період. Розмноження проводять живцями і діленням куща.

Дача. Сад. Город. Які рослини найкраще підходять для дитячої кімнати

Основні шкідники бульденеж - попелиця і калиновий листоїд, з ними можна боротися як за допомогою інсектицидів, так і шляхом обприскування рослини настоями гіркого перцю, часнику або полину з рідким милом. Проти борошнистої роси допомагають обприскування фунгіцидами та бордоською рідиною.

Вейгела



Зазвичай вейгелу висаджують на сонячних місцях або в півтіні, намагаючись захистити рослину від північного вітру. Особливих вимог до грунту для рослини немає, він повинен бути досить пухким і родючим, з хорошим дренажем. У суху пору для вейгели потрібен додатковий полив. Підживлення рослини проводиться двічі, ранньою весною і на початку червня, комплексним добривом.

Рівнефлора, гуртовня квітів

Підрізають вейгелу ранньою весною, видаляючи при цьому підмерзлі гілки, а також після кожного цвітіння і перед зимівлею. Однак видаляти засохлі суцвіття і пошкоджені шкідниками гілки потрібно постійно. Розмножується чагарник насінням або живцюванням.

Основний шкідник вейгели - це тля, методи боротьби з нею такі ж, як і у бульденеж. При появі ознак іржі на листках, рослину обприскують бордоською рідиною.

Увага: на зиму рослина потребує укриття, її обертають покривними матеріалами, а пристовбурні кола вкривають ялиновим гіллям або засипають тирсою!

Ще один розкішний чагарник, на який, безсумнівно, варто звернути увагу - дейція



Це вічнозелені або листопадні чагарники, різної висоти.

Для посадки дейції потрібно добре освітлене місце, захищене від холодного вітру, грунт повинен бути родючим, пухким, з хорошим дренажем, бажано нейтральній реакції. Дейція дуже чутлива до перезволоження, їй цілком достатньо одного відра води два-три рази на місяць. А ось підгодовують рослину щомісяця під час цвітіння, комплексним калійно-фосфорним добривом.

Модний тренд для вашої клумби - мавританський газон

Обрізку дейції проводять навесні, коли видаляють постраждалі від морозів пагони, і після цвітіння, в процесі підготовки до зими. У живих огорожах дейції НЕ обстригають, дозволяючи паросткам спадати красивою хвилею, а ось проріджування куща і видалення пошкоджених пагонів періодично необхідно. Розмножують дейцію насінням, живцями і кореневими відростками.

Дейція стійка до більшості шкідників і хвороб.

Увага: дейції необхідно захищати від морозів! Низькорослі кущі після обрізки просто пригинаються до грунту і присипають землею і снігом, високорослі загортають повітропроникними покривними матеріалами. Також необхідно прикривати пристовбурні кола рослини тирсою або опалим листям.

Керія японська .



Керія часто цвіте двічі: в травні-червні і в серпні-вересні, можливо також поява одиночних квітів в проміжку між рясним цвітінням. Відомі ряболисті різновиди Керії і рослини зі звичайними, немахровими квітами.

Для Керії відмінно підійде сонячний, захищена від вітру ділянка, однак рослина цілком переносить і півтінь. Грунт для Керії краще родючий, досить зволожений, в жарку пору рослина потребує додаткового поливу. Підживлення Керії виробляють відразу після весняної обрізки куща, в подальшому рослина також потребує періодичної підгодівлі калійно-фосфатними добривами.

Ранньою весною у Керія видаляють підсохлі і постраждалі від морозів гілки, основну обрізку куща проводять після першого цвітіння, а ось проріджування рослини і видалення пошкоджених пагонів можна проводити під час всього періоду росту. Розмножують Керію, як правило, живцями і діленням куща.

Керія практично не уражається шкідниками і хворобами, що робить цей чагарник особливо цінним.

Увага:на зиму керія потребує укриття! Кущі обережно пригинають до землі, укладають на суху підстилку і фіксують каркасом з дуг. Зверху рослину засипають стружкою, тирсою або сухим листям і накривають повітропроникним покривним матеріалом.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ