«Корисна програма» зустріне Масляну з млинцями!

Масниця, Масляна, Сиропуст, Колодій, Сирна неділя... Як тільки не називали наші предки тиждень перед Великим постом! В цей час за старослов'янською традицією люди весело проводжали зиму і зустрічали весну. А ще влаштовували справжні народні гуляння і досхочу наїдалися млинців.


«Наші предки до святкування Масляної ставилися дуже серйозно і на кожен день цього тижня мали окремі традиції, - розповідає Олександр Лук'яненко. - У понеділок поминали померлих: вранці свекри відправляли невістку до батьків, а ввечері і самі приходили до сватів, щоб поїсти перших млинців і спланувати святкування. У вівторок - доглядали. Хлопці катали дівчат на санях і засилали сватів з надією після Масниці відгуляти весілля. У середу зяті ходили до тещі на млинці. У четвер починали гуляння і зазивали весну танцями та піснями. У п'ятницю теща йшла до зятя, а той намагався всіляко їй догодити. У суботу невістки запрошували в будинок сестер чоловіка. А в неділю просили один в одного прощення і проводжали Масляну ритуалом спалення опудала».


Під час Сирної неділі млинці печуться у величезній кількості, причому найрізноманітніші: з гречаної або пшеничної муки, великі - на всю сковорідку або маленькі - з чайне блюдце. «Млинець повинен бути, як сонце, - рівний, круглий, красивий, а найголовніше - смачний, - вважає заслужена артистка України Ярослава Руденко. - Щороку на Масляну ми сім'єю збираємося за загальним столом, щоб поласувати млинцями з грибами, маком та сиром, а потім співаємо фольклорні пісні, присвячені святу».
У кожної господині є власні рецепти і секрети приготування млинців. «Щоб ваш млинець не виявився «комом», потрібно добре розігріти сковороду і змастити її шматочком сала, а в тісто додати рослинне масло, - радить народна артистка України Оксана Пекун. - У мене білоруське коріння. Бабуся пекла товсті дріжджові млинці на кислому молоці. Це було надзвичайно смачно!»
У нашій країні млинці займають особливе місце в раціоні. «Тонкі млинці дуже популярні в українській кухні, але особливо ми любимо готувати їх на Масляну. З м'ясом, з овочами, ягодами, рибою та іншими начинками, кількість яких обмежується лише нашою фантазією, - розповідає шеф-кухар Євген Клопотенко. - Українці люблять експериментувати, зараз придумані сотні нових рецептів: зелені, червоні, чорно-білі. Самі незвичайні млинці, які я бачив, - з начинкою з курки і шоколаду. Найпопулярніші - гречані. Найдорожчі і модні - з червоною рибою і крем-сиром «Філадельфія». Але яким би не був рецепт, головне - готувати з любов'ю! Тоді все вийде».


Як швидко зробити тісто? Які секрети вдалих млинців? Млинці яких відомих українських господинь виявляться смачнішими - Ярослави Руденко, Ольги Сумської або Анни Яківни Білик? І як цю страву готують в інших країнах світу?


Відповіді на ці та багато інших питань - у святковому спецвипуску «Корисної програми» - у вівторок, о 10:00 на «Інтері».
Також на цьому тижні глядачі «Інтера» побачать й інші випуски «Корисної програми».
У середу, 26 лютого, о 10:00 на «Інтері» - програма про м'ясо кролика.
Кролятина цінується у всьому світі, так як містить більше білка, ніж яловичина, баранина і свинина. До того ж м'ясо кролика більш корисне: засвоюється людським організмом на 90%, в той час як білки яловичини, наприклад, всього на 60%. Чому ж кроляче м'ясо рідко можна зустріти на прилавках супермаркетів? На що слід звертати увагу, купуючи кролятину? З якими продуктами краще компонується це м'ясо, а з якими його поєднувати не варто? Скільки може зберігатися м'ясо кролика? І яке блюдо краще готувати з передньої, а яке - із задньої частини кролика, розкажуть експерти ток-шоу. Також корисними порадами і своїми улюбленими рецептами поділиться зоряний гість програми, телеведучий В'ячеслав Соломка.
У четвер, 27 лютого, о 10:00 на «Інтері» - випуск про те, на що звертати увагу при виборі гірчиці.
Хочете додати страві «вогника»? Допоможе найпопулярніша заправка на українській кухні - гірчиця. Адже з нею навіть прості частування стають по-справжньому пікантними. Зараз на прилавках магазинів стоїть безліч видів гірчиці: баварська, італійська, російська, американська, дижонська. Яка з них корисніше? Чи залежить користь гірчиці від її міцності? Як не обпектися з вибором приправи і знайти якісну гірчицю? Чи дійсно вона захищає від застуди? Чи можна з її допомогою схуднути? І наскільки гірчиця ефективна як миючий засіб? Про це глядачі дізнаються в ток-шоу «Корисна програма» на телеканалі «Інтер». Зоряний експерт програми - радіоведуча Вікторія Зубрейчук.
У п'ятницю, 28 лютого, о 10:00 в ефір «Інтера» вийде випуск «Корисної програми» про кальмари.
М'ясо кальмарів багате білком, тому вважається цінним і корисним продуктом в раціоні людини. Кальмари варять, тушкують, смажать, фарширують, запікають, сушать, маринують, додають в салати і використовують для суші. Але чи для всіх вони однаково корисні? Які види кальмарів ми вживаємо в їжу? У чому особливість кожного виду? Як за зовнішніми ознаками можна визначити їх якість? Чи справді кальмар є дієтичним продуктом, який сприяє схудненню? Як швидко почистити і розібрати тушку кальмара? Що краще приготувати з кожної його частини? І чим відрізняються чорнило каракатиці і восьминога від чорнила кальмара? Серед експертів випуску - телеведуча Світлана Леонтьєва.
А в суботу, 29 лютого, о 10:00 глядачі побачать повтор випуску «Корисної програми» про млинці.
Текст і фото - Інтер.
ДО ТЕМИ
«Корисна програма»: як вибрати якісний плавлений сир?
«Корисна програма»: чи корисна сиркова маса, як прийнято вважати?

Перелік безпечних місць для відпочинку в Дубенському районі

Літо — час відпочинку, релаксу і відновлення сил. Для жителів і гостей Дубенського району підготували перелік перевірених і безпечних місць для відпочинку біля води, де можна насолодитися теплими днями і відчути справжній комфорт.
переглядів: 75
Як убезпечити себе та близьких під негоди

Сезон літніх злив та гроз в Україні у розпалі, тому варто нагадати основні правила безпеки, які допоможуть уникнути нещасних випадків у період небезпечних погодних умов. Рятувальники просять громадян бути максимально обережними, зокрема під час грози, сильного вітру або злив.
переглядів: 105
Топ-5 найкращих IT-курсів для дітей в Україні

У світі, де цифровізація охоплює майже кожну сферу життя — від освіти до охорони здоров’я, від розваг до державного управління — інформаційні технології стають не просто актуальним напрямом, а стратегічною галуззю майбутнього.
переглядів: 78
Інноваційні підходи до внесення ЗЗР: безпечні рішення для аграріїв
Сучасне сільське господарство стикається з викликами, що вимагають інноваційних підходів для забезпечення стійкості та ефективності.
переглядів: 73
У поїзді Ковель — Київ, що проходить через Рівне, з'являться жіночі купе

З 25 липня 2025 року "Укрзалізниця" розширює перелік поїздів, у яких доступна послуга жіночих купе. Ця опція безпеки та комфорту тепер стане доступною і для пасажирок поїзда №98/97 Ковель — Київ, який є важливим маршрутом для жителів Рівненщини.
переглядів: 335