«Корисна програма»: як вибрати якісний плавлений сир?
«Плавлений сир - це твердий сир, на який вплинули солі-плавники, завдяки яким сир консервується і не дає бактеріям зіпсувати продукт, - пояснює Олександр Лук'яненко. - Виготовляється плавлений сир двома способами. Перший - це класична пастеризація: коли сир піддають термообробці при температурі від 75 до 85 градусів за Цельсієм. Такий сир ще називають «живим», адже при даній температурі в ньому залишаються корисні речовини. І другий спосіб - стерилізація: ця технологія передбачає термообробку при температурі від 110 до 140 градусів. У ньому знищуються не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми».

На думку лікарів, якісний «живий» плавлений сир являє собою такий же корисний і поживний продукт, як і твердий сир.
«У ньому багато кальцію, який необхідний для формування і зміцнення зубів і кісток, а фосфор покращує стан шкіри, волосся і нігтів, - каже лікар-гастроентеролог Олена Михайленко. - До складу плавленого сиру також входять жиророзчинні вітаміни: вітамін А покращує зір, вітамін D захищає організм від інфекцій, а вітамін Е зменшує ризик серцево-судинних захворювань».

Лікар зазначає: незважаючи на очевидну користь, плавлений сир є калорійним продуктом, його жирність доходить до 55%, тому не рекомендується вживати його занадто багато. Норма для дорослої здорової людини - не більше одного брикета, тобто 100 г на добу. А людям, що страждають ожирінням або мають проблеми з обміном речовин, сири показані тільки в невеликій кількості.
«Треба пам'ятати, що гострі, пряні сорти плавленого сиру містять підвищену кількість солі. А вона протипоказана при гіпертонії. Обережно ставитися до кількості плавленого сиру, що з'їдається, слід, якщо є порушення в роботі нирок або обміні сечової кислоти», - стверджує Олена Михайленко.
Також у «Корисній програмі» розповіли, як вибрати якісний плавлений сир. За словами експерта з якості молочної продукції Оксани Прокопенко, слід звертати увагу на склад продукту, його колір і термін придатності:
1. Буває плавлений сир, а буває сирний продукт. За виглядом і смаком вони мало відрізняються, а от в їх складі є різниця. Тому - читайте склад. Справжній плавлений сир містить сири, сир, сухе молоко, вершки або вершкове масло, плавильні солі, консерванти, іноді добавки. Сирний же продукт виготовляється з використанням рослинних жирів і немолочних білків, хоча і за технологією плавленого сиру. Сирний продукт гірше засвоюється організмом, ніж плавлений сир.
2. Якісний плавлений сир повинен бути рівномірно забарвленим. Чим жирніший сир, тим його забарвлення більш інтенсивне. Незначна кількість пустот в тілі сиру допускається, а ось бульбашки небажані.
3. Плавлений сир зберігається довше твердого, оскільки проходить термічну обробку. Однак термін зберігання «живого» сиру не може бути більше 2 місяців. Сири, які пройшли стерилізацію, зберігаються 12-18 місяців, але вони і менш корисні для здоров'я. До речі, фракції натуральних продуктів, наприклад, шматочки шинки, грибів знижують термін придатності, і, щоб його знову підвищити, в сир додають консервант.

Ще більше корисних порад про те, як вибирати плавлені сири, - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://www.youtube.com/watch?v=F-j-fd1yaKk
Текст і фото - Інтер.

Мерехтливі крашанки у тренді Великодня 2025

Цьогорічним святковим хітом у соцмережах стали так звані «мерехтливі» великодні яйця — стильний і простий спосіб оновити традиційне фарбування. Такий ефект можна легко досягти, скориставшись звичайною пляшкою червоного вина.
переглядів: 29
Сьогодні буде потужна магнітна буря

Сьогодні, 17 квітня, очікується потужне геомагнітне збурення.
переглядів: 45
Запечена яєчня з фетою та помідорами: поживний сніданок із середземноморським акцентом

Яєчня, запечена з соковитими помідорами та ніжною фетою, – це швидкий і корисний варіант для сніданку чи легкої вечері. Усього кілька інгредієнтів, мінімум зусиль – і страва готова за лічені хвилини.
переглядів: 78
Що робити, якщо розсада томатів чорніє та падає: поради проти чорної ніжки

Чорна ніжка — грибкове захворювання, яке вражає кореневу шийку молодих рослин. Стебло темніє, стоншується і загниває, розсада падає й гине.
переглядів: 328
Що додати в тісто, щоб паска була жовта: перевірені лайфхаки

Ароматна, м’яка, пухка — саме такою має бути ідеальна великодня паска. Але є ще один важливий критерій — колір. Багато господинь мріють про насичено жовту паску, як із бабусиної печі, але сучасні яйця часто не дають такого ефекту.
переглядів: 437