Про олію багаторазового використання і “пресмачні" пиріжки...
Серед людей часто ширяться чутки, що олія, в якій смажаться пиріжки, використовується без обмежень, тобто до повного википання. Завідуюча відділенням гігієни харчування міської СЕС Надія Стичишина зовсім іншої думки. За її словами, під час перевірки якості так званого фритюрного жиру працівники санепідемстанції порушень не виявили. До того ж, деякі види олії можна справді використовувати кілька разів. При температурі кипіння, як вона говорить, знищуються практично всі хвороботворні мікроби. Адже пиріжки готуються, зазвичай, при температурі 100 і вище градусів.
Що ж буде, якщо при смаженні використати таки "прострочену" олію? По-перше, знижується якість, погіршується смак, відчувається гіркуватість. По-друге, продукти окислення справді несуть загрозу для здоров'я людей...
Ці ж таки пункти мають свій плюс і свій мінус. Позитивним є те, що пиріжки, чебуреки, біляші готують, так би мовити, на очах клієнтів (напівфабрикати ліплять у спеціальних цехах). Відтак гарячий пиріжок, який ви купили, не провалявся кілька днів у коробці і не був потім знову підігрітий і проданий черствим. Недолік — один і великий. Стоять міні-пекарні на найбільш людних вулицях (окраїни ринків) просто неба. У спеку тут — тисячі мух. Крім цього — пил, вихлопні гази численних автомобілів. Все це теж впливає на якість продуктів, які споживаємо.
Санітарно-екологічна міліція тут не має жодних повноважень накладати санкції на продаж, оскільки у власників цих міні-цехів є дозволи управління торгівлі, санстанції тощо.
Реалізаторів (переважно пиріжків із солодкою начинкою: сиром, повидлом, яблуками, сливами та ін.), які розносять пиріжки на ринках, наймають приватні підприємці — власники вищезгаданих цехів. Від кількості збутого товару залежать денні зарібки цих людей. Зазвичай, можуть отримати за день 7-8 гривень "чистого" доходу.
Рівнянка пані Лідія Н. таким чином заробляє на життя. Основні її клієнти — це продавці й покупці центрального продовольчого ринку і ринку "Моріон". З кожного збутого пиріжка вона має свій відсоток — сім копійок. Щоб заробити сім гривень, потрібно продати аж сто пиріжків.
- Іноді я продаю їх п'ятдесят. У кращі торгові дні, тобто вівторок, суботу-неділю — сто, — ділиться жінка.
Звісно, продаж пиріжків для багатьох — чи не єдине джерело доходів. Але разом з цим виникає й чимало цікавих нюансів. Нерідко, якщо співставити вартість борошна, сосисок, повидла або фруктів, використаних для приготуванні пиріжка, він виходить дорожчим тієї ціни, за якою його купують люди на ринку. Постає наступне питання: які ж продукти використовуються при виготовленні таких пиріжків: неякісне борошно чи обрізані від гнилі яблука?
Тим часом, із приїздом до Рівного студентів збільшилась і кількість продавців пиріжків. Адже молодь навчальних закладів — основні клієнти таких точок. Про це знають і в міській СЕС. Отож чергові перевірки — не за горами. Чи будуть виявлені порушники, чи зменшиться кількість бажаючих продати свій "пресмачний" товар — покаже час. Але поки що на ринках дедалі частіше чуємо: "Кому гарячі пиріжки?.."

На Рівненщині спіймали трофейного коропа вагою понад 12 кг

У спільноті “Рибалки Рівненщини” Facebook з’явилося повідомлення про неймовірний улов. Рибалка Ярослав Гордич поділився світлиною велетенського коропа, якого вдалося зловити на одному з місцевих водойм.
переглядів: 3
Пацієнти Центру «Крок» відвідали Рівненський зоопарк

Днями група людей з інвалідністю, які перебувають на обліку в Рівненському міському центрі комплексної реабілітації «Крок», здійснила захопливу екскурсію до Рівненського зоопарку.
переглядів: 19
Зміни в законодавстві та соціальній сфері України з 1 березня 2025 року

З 1 березня 2025 року в Україні набувають чинності низка важливих змін, що вплинуть на пенсіонерів, підприємців, військовозобов’язаних та працівників критичної інфраструктури.
переглядів: 100
З 1 березня в Україні перевірятимуть чинність декларацій із сімейними лікарями

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) розпочне верифікацію даних пацієнтів, а Міністерство фінансів фінансуватиме медичні послуги лише за активними деклараціями.
переглядів: 519
Церковне свято 1 березня: пам’ять святої преподобної мучениці Євдокії

Сьогодні, 1 березня, православні християни вшановують пам’ять святої преподобної мучениці Євдокії.
переглядів: 224