11.10.2002, 17:40
Ковбаса з підпілля...
Рівненська ковбаса, що реалізується на ринках Києва, у більшості вироблена в підпільних цехах з сировини невідомого походження. До такого висновку прийшли керівники офіційно діючих м’ясопереробних підприємств області на нараді, що відбулася у вівторок в облдержадміністрації, з приводу створення на Рівненщині своєї асоціації.
За радянських часів в області працювало два м’ясокомбінати. Тепер їхні потужності простоюють. Проти кількох посадових осіб Дубенського м’ясокомбінату, як зазначалося на нараді, навіть порушено кримінальні справи. Але вільних ніш на ринку не буває. Місце двох переробних гігантів зайняли 105 підприємств, де виробляють ковбасу та інші м’ясопродукти. Скільки діє підпільно — ніхто не знає. Продукція з таких цехів під виглядом виробленої офіційним шляхом потрапляє на ринки. Як правило, везуть її туди, де купівельна спроможність населення вища, ніж у нашому регіоні. За словами керівника товариства “Фортуна” Олександра Маслія, його київські реалізатори просять не позначати, що ковбаса вироблена саме на Рівненщині. В іншому випадку — половина покупців одразу відпаде.
Нерідко підпільну ковбасу виробляють в антисанітарних умовах із сировини невідомого походження. Як повідомив начальник управління ветеринарної медицини області Василь Шоломіцький, нині його спеціалісти спільно з податківцями затримали 60 тонн м’яса. Причина — відсутність будь-яких документів на нього. Підозрюється, що ввезене воно в Україну контрабандним шляхом. Не виключено, що заражене якоюсь хворобою. У ці дні вирішується питання його утилізації. Часто “підпільники” виробляють ковбасу в своїх цехах вночі. Саме тоді перевірки податківців проводяться рідко, а говорити про ветеринарний контроль на вході і виході взагалі не доводиться.
Йшлося на нараді й про факти реалізації ковбаси під відомою маркою, до продажу якої виробник жодного відношення не має, безпосередньо і на Рівненщині. Директор Зорянського м’ясокомбінату Галина Панащук розповіла, що бачила на ринках обласного центру, як продають ковбасу і кажуть, що вона “зорянська”. Це в той час, як м’ясокомбінат тільки планує відкрити на центральному продовольчому ринку Рівного фірмовий павільйон і жодного кілограма ковбаси для реалізації саме в Рівному ще не відвантажив. До речі, як повідомив заступник голови облдержадміністрації Олександр Чуприна, цей факт стане предметом обговорення на нараді в облдержадміністрації, що відбудеться в понеділок.
Питання, зокрема і запобігання випуску неякісної, “лівої” та контрафактної продукції, тепер вирішуватиме новостворена асоціація. Її доручено очолити Олександру Маслію. Не виключено, що до складу асоціації увійдуть представники податкової служби та інших контролюючих органів.
Поряд з тим, на думку начальника головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Віктора Рудницького, слід у першочерговому порядку розв’язувати питання захисту внутрішнього ринку області та наповнення тим самим місцевого бюджету. Протягом останнього часу вкоренилася тенденція вивезення з Рівненщини худоби заготівельниками інших областей. Першість у цьому займає Хмельниччина. Там платять найбільше. Наші ж заготівельники скупляться. Як повідомив Олександр Чуприна, доходить до того, що за кілограм м’яса в живій вазі селянину дають 1 гривню 80 копійок. До чого це може призвести? Вже зараз спостерігається “дірка” в бюджеті. Як підкреслив Віктор Рудницький, від того, що худобу вивозять в інші регіони, обласний бюджет втратив з початку року понад 5 мільйонів гривень. Крім того, в сільських трудівників зникає зацікавлення вирощувати худобу. Ще рік тому її приймали за ціною вдвічі вищою, ніж зараз. На думку Олександра Чуприни, якщо нині становище не змінити кардинальним чином, то не виключено, що незабаром переробники м’яса ладні будуть купляти його за ціною 10 гривень за кілограм. Тільки от худоби вже не буде.
Нерідко підпільну ковбасу виробляють в антисанітарних умовах із сировини невідомого походження. Як повідомив начальник управління ветеринарної медицини області Василь Шоломіцький, нині його спеціалісти спільно з податківцями затримали 60 тонн м’яса. Причина — відсутність будь-яких документів на нього. Підозрюється, що ввезене воно в Україну контрабандним шляхом. Не виключено, що заражене якоюсь хворобою. У ці дні вирішується питання його утилізації. Часто “підпільники” виробляють ковбасу в своїх цехах вночі. Саме тоді перевірки податківців проводяться рідко, а говорити про ветеринарний контроль на вході і виході взагалі не доводиться.
Йшлося на нараді й про факти реалізації ковбаси під відомою маркою, до продажу якої виробник жодного відношення не має, безпосередньо і на Рівненщині. Директор Зорянського м’ясокомбінату Галина Панащук розповіла, що бачила на ринках обласного центру, як продають ковбасу і кажуть, що вона “зорянська”. Це в той час, як м’ясокомбінат тільки планує відкрити на центральному продовольчому ринку Рівного фірмовий павільйон і жодного кілограма ковбаси для реалізації саме в Рівному ще не відвантажив. До речі, як повідомив заступник голови облдержадміністрації Олександр Чуприна, цей факт стане предметом обговорення на нараді в облдержадміністрації, що відбудеться в понеділок.
Питання, зокрема і запобігання випуску неякісної, “лівої” та контрафактної продукції, тепер вирішуватиме новостворена асоціація. Її доручено очолити Олександру Маслію. Не виключено, що до складу асоціації увійдуть представники податкової служби та інших контролюючих органів.
Поряд з тим, на думку начальника головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Віктора Рудницького, слід у першочерговому порядку розв’язувати питання захисту внутрішнього ринку області та наповнення тим самим місцевого бюджету. Протягом останнього часу вкоренилася тенденція вивезення з Рівненщини худоби заготівельниками інших областей. Першість у цьому займає Хмельниччина. Там платять найбільше. Наші ж заготівельники скупляться. Як повідомив Олександр Чуприна, доходить до того, що за кілограм м’яса в живій вазі селянину дають 1 гривню 80 копійок. До чого це може призвести? Вже зараз спостерігається “дірка” в бюджеті. Як підкреслив Віктор Рудницький, від того, що худобу вивозять в інші регіони, обласний бюджет втратив з початку року понад 5 мільйонів гривень. Крім того, в сільських трудівників зникає зацікавлення вирощувати худобу. Ще рік тому її приймали за ціною вдвічі вищою, ніж зараз. На думку Олександра Чуприни, якщо нині становище не змінити кардинальним чином, то не виключено, що незабаром переробники м’яса ладні будуть купляти його за ціною 10 гривень за кілограм. Тільки от худоби вже не буде.

Категорія: Новини > Новини Рівного
Автор: Петро ХРОМИХПереглядів: 1187Інші статті рубрики:
У березні знову намагатимуться продати рівненський радіозавод - ціну знизили

Фонд державного майна оголосив про приватизацію кількох об’єктів у Рівному, Березному та Городищі. До продажу пропонуються котельня, завод та консервний цех.
переглядів: 73
Рятувальники попереджають про ожеледицю на дорогах Рівненщини

Сьогодні, 1 березня, за інформацією Рівненського обласного центру з гідрометеорології, вночі та вранці на окремих ділянках доріг ожеледиця.
переглядів: 100
Рівненщина простилася із загиблим Воїном

На Рівненщині провели в останню дорогу загиблого воїна Сергія Петровича.
переглядів: 113
Стало відомо, хто буде в.о мера Костополя

Як повідомляють з Костопільської міськради, Лілія Шульжук виконуватиме обов’язки міського голови
переглядів: 307