Ми у Facebook
05.12.2002, 19:00

Йодована сіль... без йоду

Сіль з надписом “йодована”, яка реалізується у мережі гуртових та роздрібних магазинів Рівного, після перевірки спеціалістів може виявитися без йоду.
Йод відноситься до мікроелементів харчування. Відсутність його в організмі людини призводить до порушення функції щитовидної залози. Добова потреба організму в йоді складає 0,1-0,2 мг.
У звичайних продуктах харчування йод міститься у незначних кількостях. Найбільше його у морській капусті. Але це не той продукт харчування, який ми вживаємо щодня. Морська риба і морепродукти, багаті на йод — не всім по гаманцю. За даними досліджень українських вчених, у щоденній їжі пересічного мешканця в середньому міститься близько 50% необхідного організму йоду. Тому для забезпечення його деякі продукти харчування збагачують йодними добавками. Найбільш відома з них — йодована сіль, яка не відрізняється від звичайної смаком, кольором та запахом.
Зважаючи на велику кількість йододефіцитних захворювань, така сіль має бути обов’язковим щоденним продуктом харчування. Але проведений в Рівному минулого тижня аналіз так званої “йодованої солі” спеціалістами Київського науково-дослідного інституту ендокринології показав зовсім іншу картину:
— Більшість перевіреної солі, — повідомив Віктор Кравченко, завідуючий лабораторією епідеміології ендокринних захворювань НДІЕ, — взагалі не містить йодату калію. Можливо, він колись там був, але при неправильних умовах зберігання випарувався.
Саме з цієї причини ми поцікавилися в управлінні у справах захисту прав споживачів: чи надходили до них звернення мешканців з подібними претензіями? Чи приносили рівняни на дослідження сіль і чи міститься в ній необхідна кількість добавок йоду? Але, як з’ясувалось, заяв таких в управлінні немає, а самі спеціалісти управління захисту прав споживачів жодних аналізів перевірки солі не проводили...
Очевидно, рівняни і не підозрюють, що вживаючи щоденно для потреб організму “йодовану сіль”, вони не забезпечують цим добової норми йоду в організмі, чим наражають себе на йододефіцитні захворювання.

P.S. Фахівці стверджують: надмірне вживання йодованої солі може призвести до непередбачуваних наслідків.
До речі, Кабмін затвердив державну програму “Профілактика йодної недостатності”. Вона передбачає протягом наступних трьох років провести загальне йодування кухонної солі та виробництво продуктів харчування, збагачених йодом.





На правах реклами