Ми у Facebook
21.03.2003, 10:02

Небезпека “на розлив”

Олію на прилавках магазинів та ринків міста можна побачити різну — від закордонної дорогої оливкової до звичної соняшникової відомих торгових марок. В останні роки асортимент цього товару збільшився у кілька разів. А ще є десятки місць, де вона продається “на розлив”. З настанням посту цей продукт користується значним попитом. Тож треба бути обачним, щоб не помилитися.
Чи не найпопулярніше серед рівнян місце продажу олії на розлив — Центральний продовольчий ринок. Більшість людей поспішає саме сюди, позаяк ціна “не кусається” — 3.80 за один літр, та й близько — рукою подати. Кажуть, олія сюди поступає з Черкаської, Вінницької, Дніпропетровської та інших областей. Продавці ще здалеку мітять клієнта і пропонують взяти їх олію. Однак не забудуть запитати: “у свою чи вашу посудину?”.
— Питання продажу олії у вже використаних пластикових пляшках постійно нас турбує, — говорить завідувачка ветеринарно-санітарної лабораторії ринку Вікторія Троцько. — Продавці пропонують посуд (за це ще й беруть 10-15 копійок), який невідомо де і ким раніше використовувався. Ми їх часто штрафуємо за це. Дозволяється наливати лише у ПЕТ-пляшки клієнта. Люди повинні самі піклуватися про своє здоров’я.
Ця проблема хвилює і працівників відділу гігієни харчування міської санепідемстанції та санітарно-екологічну міліцію, які нещодавно проводили рейди-перевірки місць, де продається олія.
— Днями ми з працівниками санітарно-екологічної міліції (начальник — капітан міліції Віталій Коваленко) провели черговий рейд на Центральному продовольчому ринку, а також ринках “Ювілейний” та “Сагайдачний”. Сімнадцять продавців було знову оштрафовано за використання ПЕТ-пляшок невідомого походження, — розповідає завідувачка відділення Надія Стичишина. — Шкідливість пластикових пляшок уже доведена науковцями. Іноді продавці їх навіть не миють холодною водою. Гарячою, як відомо, вимити їх неможливо, бо плавляться. Подейкують, що посуд їм “постачають” бомжі. Можна лише здогадуватись скільки часу така пляшка пролежала в смітнику і які в ній розвелися мікроорганізми...
Тут же є й інша проблема. За словами начальника відділу з питань торгівлі та якості товарів Рівненського обласного управління у справах захисту прав споживачів Марії Арсенюк, такий товар як олія повинен продаватися на вагу.
— Ми часто бачимо, як олію наливають спеціальними кружками. На них потрібно, щоб були відповідні позначки, проклеймовані у держстандарті. Крім того, взимку, коли олія насичується більше вологою, вона важчає. За рахунок цих махінацій підприємці мають по 30-40 копійок з літра. До речі, днями перевіряли склад одного підприємця-реалізатора розливної олії, і приміщення не відповідало санітарно-гігієнічним правилам.
Деякі хитруни намагаються продавати й “стару”, прогірклу олію. Але науковці стверджують, що поліненасичені жири, які входять до складу олії, сприяють утворенню жирних кислот, які мають канцерогенні властивості. Інший випадок — купивши олію відомих виробників, ще можна вичитати на пляшці, з якого по який термін її ліпше вживати. Олію, яка продається на розлив, перевірити можна хіба що за смаковими якостями. Якщо відчувається гіркуватість — купляти ні в якому разі не можна, вона “прокисла”. Сприяють цьому технологія приготування, довготривала дія світла і повітря.
Біологічну цінність олії визначає ступінь її очистки — рафінації, яку проводять, щоб видалити шкідливі для здоров’я домішки. Передусім це солі важких металів, які надходять до µрунту з мінеральними добривами, отрутохімікати проти шкідників, а також радіонукліди, утворені при неправильному зберіганні. Але рафінована олія втрачає смакові властивості. Її найкраще використовувати для смаження. Нерафінованою поливають різні салати, холодні стави. Вона зберігає запах і всі корисні мікроелементи та вітаміни, але псується дуже швидко.
Не уникає олія і підробок. Щоправда, під найпопулярніші на рівненських ринках торгові марки “Олейна” літр якої коштує 5.40 грн., “Чумак” — 5.20 грн., “Славія” — 5.10 грн. і “Подол” — 4.30 грн. ніхто поки ще не підлаштовувався. Принаймні таких сигналів від споживачів не було. А от щодо дорогої екзотичної оливкової олії, то випадки її підроблення можливі. Зокрема, у неї доливають дешеву соєву олію.
Взагалі оливкова олія містить усі необхідні людині вітаміни і мікроелементи, що перешкоджають процесу старіння організму, не містить холестерину. Тут можна навести такий факт: тривалість життя мешканців Іспанії (яка є найбільшим постачальником оливкової олії в Україну) на 10-15 років більша, ніж тривалість життя інших народів. На думку вчених, це пов’язано з вживанням іспанців 100-відсоткової оливкової олії і маслин. Щодо рівнян і купівлі ними оливкової олії, то іспанців їм не випередити. 750-грамова пляшка рафінованої на ринках міста коштує щонайменше 25 гривень. Не кожен може дозволити собі використовувати її у щоденному харчовому раціоні.
— У мене кілька видів оливкової олії, — розповідає підприємець Центрального продовольчого ринку пані Наталія. — Вона іспанського виробництва, але надходить в Україну з Польщі. Є рафінована і нерафінована, а також зроблена із маслин зеленого та чорного кольорів. Її люди купують переважно у лікувальних цілях. Колись стався цікавий випадок — жінка придбала в мене олію, зроблену із зелених оливок. Через кілька днів прийшла зі скаргою — товар підроблений. Мовляв, щоразу купляю таку олію, але цього разу вона якась інша на смак і запах. Як виявилось пізніше, жінка просто використовувала олію з чорних маслин...
Крім оливкової та соняшникової на ринках міста можна знайти льняну, кукурудзяну, соєву, арахісову та деякі інші види олії. Лише один відсоток мешканців міста їх купляє, оскільки більшість віддає перевагу найдешевшому розливному варіанту...





На правах реклами