Ми у Facebook
26.06.2003, 18:15

Ціни сказилися

Подуріли вони з тими цінами, чи що...
Уже декілька днів поспіль люди жваво обговорюють чергове підвищення цін на основні продукти харчування — борошно, крупи, макаронні вироби, яйця, олію. Обуренню людей немає меж: “на горіхи” передусім дістається нашим можновладцям. Якщо заможні люди та безтурботна молодь не дуже й переймаються подорожчанням продуктів харчування (мама з татом нагодують), то ті самі мами й татки, дідусі й бабусі, у котрих в кишенях вітер свище, вже геть розгубилися. У громадському транспорті, на ринках, автобусних зупинках тільки й чути: “Подуріли вони там у Києві, чи що?”, або — “Куди той Кучма (Сорока) дивиться?”, чи — “Зовсім вже цей народ задушити хочуть...”.
І справді, чого сьогодні варті гучні слова про ріст виробництва і збільшення доходів громадян, про урядові потуги зробити людей щасливими на фоні чергового злету цін. Що, хіба вже так зарплати виросли? Ні, і ще раз ні! А ситуацію з цінами можна і потрібно було, як кажуть чиновники, спрогнозувати заздалегідь. На жаль, цього не зробили. Тож сьогодні нашим керівникам знову доведеться в авральному порядку “латати діри” — десь шукати якісь резервні фонди, перекидати бюджетні кошти з однієї графи на іншу для закупки зерна і т. д. Та чи втримають вони ціни, що неначе налякані коні рвуться із стайні у степ?
Ось деякі припущення обласних керівників щодо підвищення цін на зерно, борошно, хліб.
Чуприна
не гарантує
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Чуприна не гарантує, що через тиждень-другий ціни на хліб і зерно не піднімуться. Про це він заявив на сесії облради позавчора, коли депутати розглядали питання “Про регіональну програму забезпечення області продовольчим зерном до урожаю 2004 року”. Депутат облради Віра Кобилянська вимагала, щоб Чуприна дав слово, що хлібобулочні вироби не подорожчають.
За словами останнього, в суботу в Києві міністр сільського господарства і продовольства проводив нараду, де було заявлено, що у восьми областях України, які зазвичай збирали по три мільйони тонн зерна, очікується мізерний урожай. Південні регіони України закуповують сьогодні зерно в Казахстані та Росії.
— Основне питання — регулювання ціни на хліб. Якщо область матиме запас зерна на три місяці, тоді не варто боятися, що ціна на хліб сильно підніметься,— зауважив Чуприна.
Голова облради Роман Василишин подав пропозицію гарантувати приватним структурам, які візьмуться створити резервні запаси хліба, погашення відсотків від кредитів, які вони візьмуть у банку на ці потреби. Однак ця пропозиція теж чомусь не знайшла підтримки. Депутати так і не дали дозволу на виділення з обласного бюджету коштів в сумі 5 млн. гривень для закупівлі тримісячного запасу зерна, оскільки є побоювання що ці гроші до бюджету можуть не повернутися. Свого часу один такий кредит держава селу дала і до бюджету й досі не повернуто 18 млн. гривень. Після деяких суперечок вирішили, що комісія з питань земельних відносин та розвитку села облради детально вивчить це питання і воно буде винесено на позачергову сесію облради як невідкладне.

Чумак сподівається
Начальник облуправління зовнішньоекономічних зв’язків, торгівлі та побутового обслуговування населення Анатолій Чумак підтвердив, що сьогодні ціни на зерно і борошно ростуть. Причина цьому відома — прогнозований недобір валового збору зерна у південних регіонах держави. Однак і Кабінет Міністрів, і облдержадміністрація стараються все зробити для того, щоб втримати ціни на хліб на рівні. Хоча це надто важко вдається. Пан Чумак сподівається, що за рахунок зерна з державного резерву до нового врожаю все-таки вдасться втримати ціни на хліб та борошно. Але прикро, сказав він, що депутати облради, котрі не проголосували пропозицію щодо виділення коштів на закупку тримісячного резерву зерна, не усвідомили важливості цієї проблеми.

Саєнко аналізує
— Зараз ми аналізуємо ситуацію, що склалася на промисловому ринку, — коментує ситуацію начальник головного управління економіки облдержадміністрації Валерій Саєнко. — Після цього будемо “збивати дані” та робити відповідні висновки, щоб врегулювати чи якимось чином вплинути на стан справ. Що можу сказати особисто? Які враження у звичайної людини викликає підвищення цін, скажімо, у магазині? Звісно, у першу чергу негативні — більшість хай навіть постійних покупців піде в іншу крамницю. Я теж звичайна людина, але як посадовець маю це не спостерігати, а вчасно реагувати.

Бережнюк моніторить
Начальник обласної інспекції з контролю за цінами В’ячеслав Бережнюк говорити щось суттєве про різке підвищення цін на борошно і крупи не став, оскільки його служба наразі проводить моніторинг цін.
— Вивчаємо ситуацію, що склалася, — каже пан В’ячеслав. — А за два-три дні ми вже будемо остаточно знати: коли, за яких обставин, на скільки відсотків, і на який час виросли ціни.

А підприємці потирають руки
Різке підвищення цін на окремі групи продовольчих товарів викликало неабиякий ажіотаж і серед реалізаторів цих продуктів. Передусім довелося розкрити свої гаманці торговцям гуртових рівненських ринків, зокрема МПП “Дикий” та ринку “Моріон”. Адже якщо, наприклад, вартість олії зросла на 20 відсотків, то відповідно для того, щоб її придбати, потрібно на стільки ж більше вкласти грошей.
— Ще кілька днів тому я їздила у Чернівці по олію і майонез. Сьогодні в мене є ще старий товар, але я продаю його вже за новими цінами, — розповідає підприємець МПП “Торговий центр” пані Оксана. — Днями їду за новим товаром, бо подейкують, що ціна на нього знову зросте. Раніше купляла олію на десять тисяч гривень, тепер же доводиться класти 200 гривень “зверху”.
Якщо гуртові ціни на майонез зросли лише на кілька копійок, то вже роздрібні — на 10-15 копійок. Але ще гірша ситуація із крупами. Вартість кілограма гречки, гороху, пшеничної крупи зросла на гривню-півтори. Такого росту цін не спостерігалося кілька останніх років. Власне цього не сподівався ніхто. Щоправда, на рис ціна поки що не змінилася. Як стверджують реалізатори, його завозять переважно з-за кордону (Ірану). Удвічі зросла вартість борошна. Мішок коштує на 33 гривні дорожче, ніж був до підвищення цін. Піднялася ціна й на макарони.
— Я закупив велику кількість борошна, — розповідає підприємець ринку “Моріон” пан Віталій. — І не шкодую, бо тепер у мене розпочалися справжні “фінансові жнива”. Якщо раніше заробляв на проданому мішку 3-4 гривні, то сьогодні (оскільки продаю старий товар) — 32-33 гривні.
Підприємці, які займаються гуртовим продажем, пов’язують ріст цін з несприятливими погодними умовами на півдні України. Адже це вплине на кількість майбутніх круп, борошна, олії та інших товарів.





На правах реклами