Ми у Facebook
09.07.2003, 20:21

Відпускні маршрути повні несподіванок

Як правило, до відпустки ми починаємо готуватися заздалегідь. Дуже важливо правильно вибрати час і місце відпочинку. Тільки тоді можна розраховувати на те, що відпустка подарує вам не тільки масу приємних вражень, але й допоможе відновити сили, зміцнити здоров’я, збагатитися такою кількістю бадьорості й енергії, що вистачить до наступного відпускного періоду.
Цього року виїзд у закор-
донні країни ускладне-
ний і наслідками війни в Іраку, і поширенням у світі нетипової пневмонії. Незважаючи на те, що збудник цього нового захворювання вже відомий, способи боротьби з ним ще не знайдені, тому не варто ризикувати. Щоб уникнути неприємностей, найдоцільніше не випробовувати долю і виключити з можливих відпускних маршрутів Об’єднані Арабські Емірати, країни Південно-Східної Азії та Середнього Сходу.
При плануванні своєї відпустки треба пам’ятати, що літнім людям і сердечникам різка зміна клімату небажана. Їм найкраще відпочивати в тій же смузі, у якій вони живуть. Навпаки, при бронхіальній астмі й інших легеневих захворюваннях корисно проводити відпустку в умовах гірського клімату або ж на південному березі Криму. Відпочинок на сонячному морському березі кращий також і при псоріазі.
Вирішуючи питання про тривалість відпустки, врахуйте, що період акліматизації звичайно розтягується тижнів на три. За цей час організм пристосовується до нових кліматичних умов, до нової води та їжі. При поверненні з відпустки відбуваються процеси, зв’язані з реакліматизацією. Нерідко це призводить до того, що після відпустки ми раптом занедужуємо. Звичайно, таке трапляється під час короткого відпочинку (10-14 днів), коли організм не встигає адаптуватися до частих змін. Тому їхати в далекі краї на такий короткий період недоцільно.
Особливо обачно до вибору тривалості та місця відпочинку варто підходити тоді, коли ви збираєтеся провести відпустку разом із дітьми. Вони найбільш уразливі і чутливі до зміни клімату, особливо у віці до 3 років. З цієї причини педіатри не рекомендують вивозити малят на море, а тим більше, — у спекотні екзотичні країни.
Постарайтеся, перебуваючи на відпочинку, дотримуватися запобіжних заходів при покупці їжі. Нічого не купуйте у вуличних торговців, що пропонують різну їжу в маленьких наметах, сумнівних забігайлівках чи з лотків. Невідомо, з чого приготовлена пропонована їжа, чи дотримані санітарні норми при збереженні продуктів, чи здорові самі торговці. Куплений на вулиці пиріжок чи шашлик можуть зіпсувати вам весь відпочинок. Набагато безпечніше і надійніше харчуватися в стаціонарних кафе.
Зверніть увагу на воду. Найкраще купувати воду в пляшках, що продається у великій і дрібній розфасовці. Якщо ви будете відпочивати в країнах Африки, Азії, Ближнього і Середнього Сходу, то таку воду рекомендується використовувати не тільки для питва, але навіть для чищення зубів та вмивання. Система водопостачання в цих країнах досить недосконала, і не виключено, що через воду можна “придбати” кишкову інфекцію.
Під час відпочинку в тропічних країнах не захоплюйтеся екзотичними фруктами. Вони можуть викликати розлад кишечника або загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, тому що ферментативна система вашого організму може не справитися з новим видом їжі. Віддавайте перевагу овочам і фруктам з твердою шкіркою. Перш ніж зняти шкірку, ретельно помийте її.
Не зловживайте засмагою. Сонце — могутній фактор впливу на організм. Часом у погоні за красивою засмагою ви можете нанести своєму здоров’ю непоправної шкоди. Не забувайте, що в спекотних країнах загоряти можна тільки під парасолею чи тентом у тіні дерев. Особливо це стосується дітей. Їм, незалежно від віку, знаходитися під прямими сонячними променями категорично забороняється.
Бережіть очі, захищаючи їх нормальними фільтрами синьо-зеленого відтінку, а не стильними окулярами жовтого, рожевого та інших модних кольорів. Такі кольорові фільтри пропускають ультрафіолет, що може зашкодити очам.
Часто під час відпочинку виникають курортні романи. Звичайно, супроводжують їм позитивні емоції і романтичний настрій сприяює зміцненню здоров’я, але потрібно пам’ятати про те, що у світі існують СНІД і ще 20 інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Відправляючись у відпустку, не забудьте взяти з собою похідну аптечку. В ній мають бути жаропонижуючі, знеболюючі та дезінфікуючі засоби, ліки для шлунка і проти проносу, перев’язувальні матеріали (бинт, вата, пластир), термометр. Якщо ви або члени вашої родини довгий час користуються якимись конкретними ліками, треба мати при собі їхній запас: там, куди ви їдете, їх може і не бути або ж виявляться занадто дорогими.





На правах реклами