Ми у Facebook
17.07.2003, 21:40

Сім років з голкою в тілі

Костопільчанка Майя сім років тому сіла... на голку.
Ця прикра несподіванка змінила все її життя
— Коли я сіла, то почула, як щось ніби хруснуло, — розповідає пані Майя. — Я піднялася і ще ледь вхопила голку за кінчик, та поки дочка шукала магніт, трохи випрямилась і голка швидко ввійшла в тіло.
Біль був нестерпним, та й жінка дуже переживала, боялася, аби голка не пішла до серця — викликали швидку допомогу. Але, як розповіла пані Майя, ніяких кардинальних дій працівники швидкої не застосовували. Лише боялися, щоб стан пацієнтки не погіршився. Потрібен був терміново рентгенівський знімок ділянки, у якій знаходилася голка, а далі — операція.
Та знімок не дав втішних результатів, на ньому не було видно ні голки, ні приблизного її розміщення, видно було лише невеличку точку. Спеціалісти, дивлячись на точку, припустили можливий брак плівки, і вирішили провести ще одне обстеження. Та й на іншій плівці була та ж цятка.
— Від операції я відмовилася, — ділиться пані Майя. — Лікарі ж не знають, де саме голка, оперуючи, різатимуть тіло, допоки її не знайдуть. А вона мені не заважає, лише інколи я відчуваю якесь поколювання.
І хоча лікарі побоювались інфікування, цього не сталося. Пані Майя перших кілька років після випадку дуже переймалася, як житиме з голкою у тілі, інколи й ночами не спала, хвилюючись чи все добре зі здоров’ям, чи доживе до ранку.
— Але тепер я ніби звикла, хоча все ж таки її відчуваю. А до лікарів так і не йду, не можу ж їм розказати, де саме вона знаходиться. Хоча й жити з такою небезпекою в собі - непросто.
Коментує лікар-травматолог обласної клінічної лікарні Юрій Малевич:
— Якщо голка чи будь-яке стороннє тіло потрапило в м’які тканини чи в око, виникає загроза інфікування рани чи виникнення правцю. Але ні в якому разі не потрібно самому намагатися видалити його. Коли в організм потрапляє нитка з голкою, не потрібно тягнути за нитку, а негайно звертатися до лікаря. Адже бувають випадки, коли людина, тягнучи за нитку, перериває її, ускладнюючи цим подальший пошук голки. Трапляється деколи, що під час ін’єкції ламається голка, залишаючись у м’язах. До речі, неправда те, що голка, яка потрапила в організм, по судині потрапить до серця. Взагалі якщо будь-яке чужорідне тіло потрапило в організм, м’язи проштовхують його в найменш рухливу ділянку тіла, як це сталося у костопільчанки. Хоча цей випадок майже унікальний, адже у моїй практиці ситуації, щоб так довго був інородний предмет у тілі, не було.
Якщо ж вчасно не видалити голку, то вона може, просуваючись в організмі, пошкоджувати нерви, судини, кістку. Хоча зустрічаються й такі випадки, коли ризик оперативного втручання більший ніж загроза від чужорідного тіла. Наприклад, деякі фронтовики після війни все життя жили із осколками від снарядів. Але надіятися на те, що сторонній предмет не принесе ніякої загрози, марно, при будь-яких захворюваннях, ускладненнях — потрібно негайно звертатися до лікаря.
— В моїй практиці були випадки, коли доводилося рятувати людину, яка ловила рибу і їй в ногу потрапив гарпун з десятьма зубцями. Доводилося шукати спеціальні інструменти для того, щоб перерізати метал, – розповідає лікар-травматолог Юрій Циплінський. – Ще добре пам’ятаю випадок, коли людина спала на сінокосі, а косар не помітивши її, загнав косу в стегно. Так і привезли чоловіка з косою в нозі, яка пройшла наскрізь стегно.





На правах реклами