Ми у Facebook
18.05.2006, 11:27

“Люммакс”: нове світло від “Газотрон-Люкс”

У багатьох із нас 19 травня й досі асоціюється з піонерськими вогнищами. Колись, під тріскіт сухого дерева у вогні, заклинання “Гори, гори ясно, щоби не погасло!” й викиди в атмосферу значної кількості диму та теплової енергії відзначалися річниці створення піонерської організації.
Піонерські вогнища вже давно вийшли з моди. Але 19 травня 2006 року в Рівному відбудеться подія, що має відношення до енергії, екології та новаторства (піонер, у первинному значенні, — “перший”, а не просто малолітній носій червоного галстука). Тільки спрямована ця подія не в минуле, а в майбутнє.
Саме в цей день у Рівному почне роботу суперсучасна автоматизована лінія з виготовлення компактних люмінесцентних ламп (КЛЛ) “Люммакс”. Виробництво перших в Україні енергоефективних джерел світла такого класу освоїло підприємство “Газотрон-Люкс”. Його спеціалістам вдалось налагодити повний виробничий цикл з випуску енергозберігаючих ламп європейської якості.
Багато в чому це стало можливим завдяки партнерству Корпорації “Астрон-Україна” і АКБ “Надра”. Цей банк за рахунок коштів німецького банку АКА Ausfuhrkredit-Gesellschaft mbH надав кредит для придбання спеціально виготовленої для українців виробничої лінії у німецької компанії High-Lux Lichttechnik GmbH, відомого європейського розробника обладнання для виробництва енергозберігаючих джерел світла.
Що ж собою представляє сам продукт, який планують запропонувати на вітчизняному та зарубіжних ринках рівняни (орієнтовна потужність виробничої лінії — 6 млн ламп на рік, з котрих більше чверті будуть призначені на експорт)?

КЛЛ “Люммакс” — це інноваційна енергозберігаюча лампа, яка споживає у 5(!) разів менше електроенергії, ніж звичайна лампа розжарювання. При цьому термін її служби складає 10000 годин або 10 років, за умови, що лампа щодня працюватиме приблизно 3 години.
До речі, у такому режимі роботи “Люммакс” за рік не тільки окупається, а й допомагає зекономити електроенергії (при нинішніх цінах) більш ніж на 150 грн. Лампа має стандартний цоколь і підходить для більшості світильників, у яких традиційно використовуються лампи розжарювання.
Передана німецькою стороною інноваційна технологія з виготовлення енергозберігаючих ламп, використання високоякісних матеріалів та комплектуючих дозволяють ТОВ “Газотрон-Люкс” створити національний продукт найвищої якості. Тепер, для того, щоб зекономити на освітленні, українському споживачу вже не доведеться вибирати між дорогими лампочками європейських брендів та неякісними китайськими.
У кращих традиціях європейських світлотехнічних підприємств, “Газотрон-Люкс” планує приділяти велику увагу екологічності виробництва й захисту довкілля. Так, на підприємстві буде налагоджена демеркуризація відпрацьованих ламп і їхня утилізація. З цією метою споживачам буде запропонована можливість обміну старих ламп на нові при умовах доплати.
Хтось скаже: при всіх перевагах КЛЛ “Люммакс”, рівненська подія не така вже й надзвичайна у масштабах України. У нашій державі чи не щодня запускають нові виробничі потужності. А нові технології, хоч і повільно, але все ж займають своє місце у повсякденному житті. Тим більше, здавалось би, що там ці лампочки, коли нас чекає черговий етап боротьби за ціну газу, нафтопродуктів і т.д.
Але, як це не парадоксально звучить, продукція “Газотрон-Люкс” має шанс стати важливим інструментом забезпечення енергетичної безпеки України. Спеціалісти підрахували: якщо кожна українська сім’я замінить хоча б одну традиційну лампочку на “Люммакс”, то, за умови роботи джерел світла до шести годин у добу, за рік буде зекономлена половина енергії, яку виробляє один вітчизняний блок АЕС за цей же період. А лампочок у кожному домі потребується набагато більше, ніж одна! Та й, окрім квартир, є ще офіси, магазини, школи, готелі й багато інших місць, де потрібне світло. На освітлення витрачається 20% спожитої електроенергії!
Тобто, нові технології у масштабах країни можуть дати досить відчутний економічний та енергетичний ефект. Не можна скидати з рахунків і той факт, що співпраця українських і німецьких промисловців містить у собі не тільки виробничі плани. Так, передбачені спільні науково-технічні дослідження, навчання персоналу німецькими фахівцями. Такий підхід гарантує, що у сфері виробництва джерел світла Україна не просто отримає можливість користуватися результатами технічного прогресу, а й зможе визначати шляхи цього прогресу.
У “Газотрон-Люкс” упевнені в тому, що їхня справа — не просто вдалий бізнес-проект, а й важлива складова проголошеного Президентом курсу на енергозбереження. Саме тому підприємство готове включитися у реалізацію програм енергозбереження. Зокрема, “Люкс” уже запропонував відповідну програму київській міській владі. Будемо сподіватися, що як у столиці, так і в інших регіонах підприємці зустрінуть підтримку тих, для кого занепокоєння про державні інтереси є прямим службовим обов’язком.
Адже, прийнявши рішення про інвестування у створення підприємства з виробництва енергозберігаючих джерел світла, Корпорація “Астрон-Україна” у партнерстві з АКБ “Надра” не тільки подали приклад іншим інвесторам, а й показали, як приватний капітал може брати участь у вирішенні завдань загальнонаціонального масштабу.





На правах реклами