Ми у Facebook
02.08.2007, 00:00

Обідаємо по-діловому

Імідж ділової людини, репутація фірми, успіх переговорів, можливість потрапити у вищі ділові кола — все це нерідко пов’язане з тим, чи правильно їмо на фуршеті креветки, чи вміємо відкривати мідії, чи знаємо, як їсти спагеті, щоб вони не падали на сорочку.

Нещодавно мені розповіли одну історію. Моєму знайомому, який тільки почав працювати у фірмі, довірили відповідальну місію: провести переговори з потенційними клієнтами і підписати з ними угоду. Але з його розповіді зрозуміла, що рукостискання було надто в’ялим, супу набирав у ложку більше, ніж міг проковтнути, ще й намагався розділити курку виделкою. А після того, як потенційні партнери уже пообідали, все ще продовжував наминати десерт (який йому надзвичайно сподобався). Словом, підписання важливої угоди він ледь не провалив.
А саме діловий обід дає змогу налагодити гарні відносини з партнерами, краще познайомитися з клієнтами. Тривалість ділового обіду строго не регламентується, але, як правило, складає годину-другу.
Якщо запрошення на прийом надіслане у письмовому вигляді, обов’язково у такому ж вигляді повинні висловити свою вдячність, навіть у тому випадку, якщо ви не збираєтеся на нього йти. Запрошеним не варто приходити у ресторан голодними. Краще попередньо щось перекусити. Адже ви йдете на цей обід не їсти, а вирішувати ділові справи і налагоджувати відносини.
— Коли ж саме ви запрошуєте на діловий обід, то у ресторані слід поводитися так, ніби ви приймаєте гостей у себе вдома. Краще раніше зарезервувати столик і ознайомитися з меню, аби потім не виникало ніяких нюансів, — розповідає офіціант ресторану “Спорт” Валентина РОЖКО. — Розпочинати обід можна лише після того, як прийдуть усі запрошені. Оплатити рахунок повинен або той, хто першим запропонував зустрітися, або той, хто займає вище становище. Не варто під час обіду розмовляти по мобільному телефону, його краще вимкнути або ввімкнути беззвучний режим. Неввічливо також продовжувати їсти після того, як той, хто запрошував, уже пообідав.
Якщо ділові обіди організовуються для невеликої кількості людей, то для прийому великої делегації організовують фуршет. На такому прийомі накривають столи, але сидячі місця при цьому не передбачаються. Гості пригощаються стоячи. — На таких обідах пропонуються холодні закуски, кондитерські вироби, фрукти, спиртні напої. Іноді подають і гарячі закуски, їх приносять офіціанти. У кінці прийому зазвичай пропонують десерт, — розповідає директор ресторану “Інесс” Надія МЕЛЬНИЧУК. — Підходити до столу потрібно лише після запрошення або після того, як до нього підійшли інші запрошені. Гості беруть чисті тарілки зі столу, і рухаються вздовж нього в одну сторону, аби не заважати одне одному, накладаючи страви на свою тарілку.
 
Під час ділового обіду не варто
n обговорювати свої дієтичні уподобання і проблеми зі здоров’ям. Краще відмовитися від страви, не пояснюючи причин
n нарікати на сервіс та якість їжі
n голосно кликати офіціанта. Замість цього спробуйте зустрітися з ним поглядом і злегка кивнути головою, підкликаючи до себе
n розмахувати серветкою. Акуратно розгорніть її під столом і намагайтеся їсти так, аби вам не довелося надто часто нею користуватися
n набирати повну ложку. Суп потрібно акуратно відпивати із краю ложки, намагаючись не озвучувати цю процедуру
n залишати сліди їжі на келиху. Тому щоразу перед тим, як випити, промокніть губи серветкою.
 
n на фуршеті
n невиховано знаходитися біля столу з сигаретою
n неввічливо накладати на тарілку всі страви, які пропонуються, одразу
n існує порядок куштування: спочатку потрібно спробувати рибні страви, але риба і м’ясо не повинні бути на одній тарілці
n закуски перекладають у тарілку загальним прибором, який знаходиться на блюді з цією стравою. Взявши закуску, не забути покласти загальний прибор на місце
n для десерту і солодких страв треба взяти чисті тарілки





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ