Ми у Facebook
24.01.2025, 09:28

Чим грецька кава відрізняється від турецької

Фото: coffeestory.in.ua

Кава є одним із найпопулярніших напоїв у світі, а багато культур мають свій власний погляд на неї. В Італії міцний еспресо має перевагу над заварною кавою, тоді як у В’єтнамі солона кава стала сучасним трендом.
Водночас грецький і турецький народи розробили власні способи приготування кави, які бадьорять, повідомляє Chowhound.

На перший погляд, турецька та грецька кава можуть здатися дуже схожими, адже під час її приготування в обох країнах використовують високу металеву чашку для заварювання з ручкою. Турецькою мовою така чашка має назву "цезве", а грецькою – "брікі". У ній потрібно заварювати дрібну кавову гущу до утворення пінистої суміші.

До цієї суміші можуть додавати цукор, залежно від того, наскільки солодким має бути напій. Тому можна подумати, що грецька і турецька кава є однаковими у приготуванні, проте є кілька незначних, але важливих відмінностей. Зокрема, зерна кави мають різну текстуру, адже у грецькій каві помел є дрібнішим, ніж у турецькій.

Завдяки цій відмінності змінюється смак кожного з напоїв, причому більш дрібний помел зазвичай забезпечує сильніший аромат порівняно з грубим. Утім, зазначається, що різниця є незначною, адже для приготування турецької кави також використовують дрібний помел.

У матеріалі вказано, що можна побачити невеликі відмінності у способах приготування турецької та грецької кави. Хоча обидва напої змішують і нагрівають на повільному вогні у відповідних металевих посудинах, під час приготування грецької кави особливу увагу приділяють утворенню шару кавової піни або пінки, коли її подають у демітасі (маленька чашка, яка призначена для еспресо).

Попри те, що піна утворюється як у турецькій, так і у грецькій каві, у другій кількість піни в кінцевому результаті обмежується, тоді як у грецькій каві вона відіграє важливішу роль.

У публікації також підкреслили, що обидва види кави відомі тим, що на певному етапі приготування до них додають цукор, щоб пом’якшити гіркий смак міцного аромату і зробити напій більш приємним.

Крім того, у статті зазначили, що турецька кава відрізняється додаванням спецій, які надають напою особливого смаку. Мелений кардамон і кориця є звичайними добавками до турецької кави, які додають ароматний, теплий відтінок напою, і без того насиченого сміливими виразами смаку. У той час грецька кава зазвичай не містить спецій.

Також обидва види кави мають місцеві традиції, які сформували певні ритуали вживання цього напою. У публікації зазначили, що в обох культурах кава використовується як можливість поспілкуватися з родиною та друзями, відпочити в хорошій компанії й перекусити чимось солодким.

Кавові традиції налічують сотні років, а сучасна грецька та турецька кава є продовжувачами ритуальних традицій. Автори матеріалу припустили, що, спробувавши ці напої, людина може зробити їх частиною свого життя.

Про це повідомляє УНІАН, unian.ua

Дізнайтеся, коли краще пити каву вранці





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини