Чим грецька кава відрізняється від турецької
На перший погляд, турецька та грецька кава можуть здатися дуже схожими, адже під час її приготування в обох країнах використовують високу металеву чашку для заварювання з ручкою. Турецькою мовою така чашка має назву "цезве", а грецькою – "брікі". У ній потрібно заварювати дрібну кавову гущу до утворення пінистої суміші.
До цієї суміші можуть додавати цукор, залежно від того, наскільки солодким має бути напій. Тому можна подумати, що грецька і турецька кава є однаковими у приготуванні, проте є кілька незначних, але важливих відмінностей. Зокрема, зерна кави мають різну текстуру, адже у грецькій каві помел є дрібнішим, ніж у турецькій.
Завдяки цій відмінності змінюється смак кожного з напоїв, причому більш дрібний помел зазвичай забезпечує сильніший аромат порівняно з грубим. Утім, зазначається, що різниця є незначною, адже для приготування турецької кави також використовують дрібний помел.
У матеріалі вказано, що можна побачити невеликі відмінності у способах приготування турецької та грецької кави. Хоча обидва напої змішують і нагрівають на повільному вогні у відповідних металевих посудинах, під час приготування грецької кави особливу увагу приділяють утворенню шару кавової піни або пінки, коли її подають у демітасі (маленька чашка, яка призначена для еспресо).
Попри те, що піна утворюється як у турецькій, так і у грецькій каві, у другій кількість піни в кінцевому результаті обмежується, тоді як у грецькій каві вона відіграє важливішу роль.
У публікації також підкреслили, що обидва види кави відомі тим, що на певному етапі приготування до них додають цукор, щоб пом’якшити гіркий смак міцного аромату і зробити напій більш приємним.
Крім того, у статті зазначили, що турецька кава відрізняється додаванням спецій, які надають напою особливого смаку. Мелений кардамон і кориця є звичайними добавками до турецької кави, які додають ароматний, теплий відтінок напою, і без того насиченого сміливими виразами смаку. У той час грецька кава зазвичай не містить спецій.
Також обидва види кави мають місцеві традиції, які сформували певні ритуали вживання цього напою. У публікації зазначили, що в обох культурах кава використовується як можливість поспілкуватися з родиною та друзями, відпочити в хорошій компанії й перекусити чимось солодким.
Кавові традиції налічують сотні років, а сучасна грецька та турецька кава є продовжувачами ритуальних традицій. Автори матеріалу припустили, що, спробувавши ці напої, людина може зробити їх частиною свого життя.
Про це повідомляє УНІАН, unian.ua
Дізнайтеся, коли краще пити каву вранці
Масниця, поминальна субота, Великий піст: церковний календар на лютий 2025
М'ясопусна субота буде в другій половині місяця, опісля настане Масниця, а потому й Великий піст розпочнеться. Церковний календар нагадає про важливі дати.
переглядів: 125
Тариф на електроенергію, пенсії та військовий облік: що зміниться в лютому 2025
В лютому 2025 року в Україні набирає чинності низка змін у фінансовій, соціальній, військовій та економічній сферах. Громадян очікують нові правила банківських переказів, зміни у штрафах для військовозобов’язаних, оновлення тарифів на електроенергію, новий податок на авто та коригування пенсійних виплат.
переглядів: 445
Бронь на 100%: які категорії додали до переліку захищених від мобілізації
Зміни до бронювання під час дії воєнного стану було запроваджено постановою уряду № 36 від 14.01.2025 р. Таким чином, серед числа працівників, яких бронюють на 100% включили, медиків та прокурорів САП.
переглядів: 165
Повторне проходження ВЛК "обмежено придатними": коли крайній термін
Новим крайнім терміном повторного проходження військово-лікарської комісії обмежено придатними до військової служби громадянами України пропонується встановити 5 червня 2025 року.
переглядів: 160
Тимко III віщує ранню весну у 2025 році
Незважаючи на складні часи, традиція святкування Дня бабака на Харківщині продовжується. Хоч цього року через безпекову ситуацію віщування Тимка III відбувалося дистанційно, але наш знаменитий бабак все одно поділився прогнозом.
переглядів: 208