16.04.2008, 00:00
Як боротися з весняним гіповітамінозом
Весняна втома — звичний для багатьох стан, який пов’язується насамперед із виснаженням організму та нестачею вітамінів. Але, ставлячи собі діагноз “авітаміноз”, більшість із нас помиляється. Щоб довести свій організм до справжнього авітамінозу, треба дуже постаратися. Частіше ми відчуваємо тимчасову недостатність вітамінів певної групи, пов’язану із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, неправильним харчуванням, стресами…
Головне — зберегти баланс
— Збалансоване харчування повністю забезпечує організм вітамінами та мікроелементами, — вважає лікар-гастроентеролог Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру Оксана МАНІКОВСЬКА. — Тому навіть у цю пору додаткове вживання вітамінних препаратів і біодобавок з вітамінами не те, що непотрібне, а може бути навіть небезпечним для організму. Потреба у вітамінних додатках виникає при незбалансованому харчуванні, деяких захворюваннях, і робити це краще за призначенням лікаря, короткими курсами від 14 днів до місяця, не частіш як 2-3 рази на рік.
— Надзвичайно важливо, щоб турбота про вітамінну забезпеченість організму відбувалася на базі раціонального підбору білків, жирів та вуглеводів, — додає лікар-дієтолог Рівненської обласної лікарні Людмила СИНЬКОВА. — Але забезпечити організм вітамінами — ще не все. Питання у тому, як ми їх засвоюємо. Повноцінне харчування, що містить достатню кількість білків тваринного походження, допомагає засвоєнню вітамінів. Без цього користь від рослинних продуктів або полівітамінних препаратів буде значно меншою.
Можна долікуватися до ... безпліддя
Зовнішні ознаки будь-якого гіповітамінозу досить подібні: загальна слабкість, зниження реакції організму на зовнішні подразники і т.д. Відомо понад 20 різних вітамінів, які поділяються на водорозчинні і жиророзчинні. Жиророзчинні вітаміни А, Е, К, D ніколи не засвоюються при відсутності жирів і мають здатність затримуватися в організмі. Водорозчинні, навпаки, швидко виводяться.
— Якщо людина п’є вітаміни, але при тому регулярно вживає яйця, маслини, червону ікру, в організмі може виникати інтоксикація жиророзчинними вітамінами при недостачі водорозчинних, — пояснює гастроентеролог. — Тільки лікар може визначити, потрібен вам комплексний препарат чи певна група вітамінів. А от самостійно доповнити свій раціон необхідними продуктами, що містять ті чи інші вітаміни, під силу кожному.
Вітаміни групи А беруть участь в обмінних процесах зору, шкіри, кісток і ясен. При їх недостатності можуть виникати запальні процеси слизової оболонки очей, часткова втрата зору (так звана “куряча сліпота”).
— Шкірні висипання — акне, часто з’являються в юнацькому віці саме за недостатності вітаміну А, — розповідає Оксана Маніковська. — Також пониження імунітету, лупа, ламкість нігтів. Але вітамін А може бути токсичним. Дівчаткам, молодим жінкам, які ще не народжували, треба дуже обережно його приймати, не допускаючи передозування. Найкраще при перших ознаках нестачі вітаміну звернути увагу на продукти, у яких він міститься. Наприклад, вітаміну А багато у моркві, шпинаті, печінці, маслі, риб’ячому жирі, яйцях, маслинах, червоній та чорній ікрі. Але морква містить провітамін А, який засвоюється тільки у жирах. Тому краще моркву їсти у салатах з олією або тушковану на олії.
Дріжджі зміцнюють нерви
Вітаміни групи В, в основному, надходять в організм з продуктами тваринного походження, зі злаковими та бобовими рослинами. Їх нестача часто викликана вживанням великої кількості рафінованої їжі (виробів з борошна вищого сорту, очищеного рису, манної крупи і т.д.). Розвитку гіповітамінозу вітамінів цієї групи сприяє й алкоголізм.
Вітамін В1 відповідає за обмін речовин, додає енергії, зміцнює нервову систему, має протипухлинну дію. Нестача його може викликати порушення у роботі серцевого м’яза, поліневрити. Міститься у печінці, хлібі грубого помелу, бобових, картоплі, дріжджах.
Вітамін В2 відповідає за роботу очей, енергію, шкіру, нервову систему. При недостатності виникають дерматити, порушення діяльності центральної системи, сонливість, загальна апатія. Міститься він у молочних продуктах, яйцях, м’ясі, рибі, бобових.
Вітамін В6 теж відповідає за роботу нервової системи, кровотворення, регулює обмін амінокислот у печінці, бере участь у жировому обміні. При недостатності вітаміну В6 можуть виникати дерматити, особливо волосяної частини голови, заїди, “географічний” язик, відчуття печії у ротовій порожнині, анемія та розлади шлунково-кишкового тракту. Міститься у м’ясі, більше у свинині, печінці, птиці, рибі, кукурудзі, квасолі, гречці, дріжджах, шпинаті.
В12 відповідає за кровотворення, бере участь у синтезі гемоглобіну. Також незамінний в обміні жирів і вуглеводів. При недостатності вітаміну В12 розвивається дефіцитна анемія, може бути загальна слабкість, втома, втрата апетиту, порушення моторики шлунково-кишкового тракту, нудота, блювота, ураження нервової системи. Міститься у рибі, кукурудзі, бананах, печінці, яйцях, дріжджах.
Сонливість? Їжте капусту та цитрусові
— У цю пору найчастіше спостерігається гіповітаміноз вітаміну С, — уточнює Людмила Синькова. — Його добре зберігають цитрусові завдяки високому вмісту органічних натуральних кислот. Але вживати їх краще у вигляді соків, міксів, розведених невеликою кількістю води. Можна порадити шипшину — джерело вітаміну С. 15-20 грамів сухої шипшини забезпечать добову дозу вітаміну С.
— Вітамін С відповідає за роботу імунної системи, розщеплення холестерину в печінці, — продовжує Оксана Маніковська. — Крім того, сприяє засвоєнню заліза, білків, інших вітамінів та кальцію. Тому від наявності вітаміну С в харчуванні залежить ще і стан кісткової системи. Вітамін С — сильний антиоксидант, препарати з ним рекомендують під час грипу та прийому антибіотиків, які буквально “вимивають” усі вітаміни з організму. Сонливість, кровоточивість судин, носові кровотечі, запалення ясен — можливі ознаки недостатності цього вітаміну. При таких ознаках треба їсти болгарський перець, білокачанну капусту, цитрусові, листові овочі, ківі, смородину, горобину, пити відвари з шипшини та малини. Телятина, гречка теж містять вітамін С, але засвоюватися він буде краще, якщо страви з цих продуктів збризнути чимось кисленьким.
Вітамін D регулює обмін кальцію і фосфору. Від нього залежать стан кісток, зубів і наш імунітет. Міститься у рибі, печінці, жовтках яєць, авокадо, риб’ячому жирі.
Е — вітамін молодості. Він захищає від старіння, вважається сильним антиоксидантом і укріплює імунітет. Якщо не вистачає вітамінів групи Е, відбувається збій у роботі всіх внутрішніх органів, насамперед ендокринної системи, статевих залоз, у вагітних може виникати порушення розвитку ембріону. Цього вітаміну багато в олії, рибі, яйцях, хлібі грубого помелу, листковому салаті, шпинаті, усіх горіхах, оливках.
— Дорослій людині рекомендується приймати протягом дня не менше 400 грамів овочів, фруктів та ягід (4-5 видів овочів, не рахуючи картоплі та три види фруктів), — радить дієтолог. — Зможете більше — дуже добре. Тим більше, що ідеальних умов зберігання овочів не існує, за зиму вони втрачають більшу частину вітамінів. Краще всього їсти їх сирими — термічна обробка теж зменшує кількість корисних речовин. Непоганий варіант — зелена цибуля, вирощена на підвіконні, кріп та петрушка. Тоді ви точно знатимете, що не отримаєте разом з вітамінами дозу нітратів. За добу бажано з’їдати 150 грамів м’яса, одне яйце, 60-70 грамів риби (можна замінити м’ясо птицею, тією ж рибою, це вже залежить від смаків кожного), обов’язково вживати молочні продукти.
Повноцінне, різноманітне та збалансоване харчування — найкращий варіант забезпечення організму вітамінами. Але не завжди ми дотримуємось такого раціону — насичений робочий графік, часті поїздки, відрядження, захворювання шлунково-кишкового тракту, стреси ... Тоді, як радять лікарі, й необхідно додатково приймати полівітаміни.
Категорія: Новини > Життя
Автор: Неля ЗАБОЛОТНАПереглядів: 2137Інші статті рубрики:
На Рівненщині відкрили новий навчально-практичний центр
У Рівненському професійному коледжі автомобільно-механічних технологій відкрили сучасний центр обробки металу.
переглядів: 126
У Рівненському ліцеї №8 відновили очне навчання
З 22 січня у Рівненському ліцеї №8 відновлюється очне навчання.
переглядів: 134
Свята та іменини: День Соборності України
22 січня 2025 року — середа. 1064-й день війни в Україні.
переглядів: 158
Як уникнути небезпеки переохолодження та зберегти здоров’я взимку
У зимовий період зростає ризик переохолодження та обмороження, які становлять серйозну загрозу здоров’ю і життю.
переглядів: 224
У Львові врятували маленьку мешканку Рівненщини із рідкісним діагнозом
Спеціалісти Дитячої лікарні Святого Миколая, що входить до складу Першого медобʼєднання Львова, успішно провели складну операцію з порятунку дівчинки з рідкісним діагнозом, який зустрічається лише в одного новонародженого на 25 тисяч.
переглядів: 258