29.07.2009, 16:16
Солодке життя в дефіциті
Справжній колапс назріває на цукровому ринку. Цукровики заявляють: різкий стрибок цін на цукор — це ще тільки початок. Адже невдовзі його взагалі не буде. Самі ж споживачі нарікають на виробників, які продовжують стримувати імпорт дешевшого цукру та сирцю.
З початку року, за даними Держкомстату, ціни на цукор виросли майже на 70 відсотків. Оптові ціни на нього підскочили з 4,2 до 5 тисяч за тонну, а в роздробі він реалізується вже по 5,7 гривні за кілограм. Експерти кажуть, що вітчизняні розцінки вже перевищили світові, де за тонну білого цукру зараз просять 400-420 доларів за тонну.
Намагаючись хоч якось “втихомирити” ціни, до Рівного завозять цукор з державних запасів, повідомив “ОГО” заступник начальника управління Державної інспекції з контролю за цінами в Рівненській області Валерій БУЛАВСЬКИЙ.
Втім, досі цукрові виробники жодних норм щодо цінової політики не порушили, зауважує він.
— Ми можемо назвати порушенням підвищення ціни на цукор лише в тому разі, якщо підприємство перевищило граничну торгову оцінку, — пояснив пан Булавський. — Однак проведені нами перевірки таких не виявили. Хіба що під час останньої перевірки ми констатували, що підприємство “ОВАС-цукор” порушило норми декларування.
Справа ж у тому, що ціни — не монополія цукровиків, каже віце-президент компанії “Інсеко” Анатолій КАМІНСЬКИЙ.
— Зростання цін, перш за все, пов’язане з відсутністю самого цукру, — скаржиться він. — Посудіть самі. Минулого року ми засіяли близько 970 тисяч гектарів буряків. Цьогоріч – лише 300 тисяч гектарів. А це — за гарних умов — всього-на-всього 1 мільйон тонн цукру!
Тому, на його думку, вже невдовзі і виробники, і споживачі відчують дефіцит “білого піску”. Хоча чиновники й намагаються якимись засобами цьому зарадити — “нашкребти по засіках” — однак вони не надто дієві. Олії в вогонь додає і той факт, що у нашій області цукром мало хто хоче займатися, додає пан Камінський.
Тим часом рівненські оптові закупівельники вже відчули зростання цін на цукор.
— Рентабельність нашої продукції і так невисока, а частка цукру в ній — 80-90 відсотків. Тому ріст цін ми відразу відчули, — невтішно констатує голова дирекції АВКТВТ “Рівненська кондитерська фабрика” Валентина ПЕТРУК. — Нам лишається або працювати собі у збиток, або закупляти тростинний цукор-сирець. Однак і це не вихід. Адже за технологіями виробництва сирець нам не підходить. Його ввіз дозволив би хіба що не простоювати підприємству...
Проте така перспектива не надто радує місцевих цукровиробників — вони побоюються, що насичення ринку дешевшим тростинним цукром призведе до багатомільйонних збитків і закриття українських цукрових заводів. До речі, до цього призведе і величезна кількість імпортованого цукру з Білорусі, акцентує голова правління “Західної компанії “Дакор’” Мирослав ПОЛІО.
— Українські виробники не можуть конкурувати з білоруським цукром — його собівартість у середньому на 100 доларів за тонну нижча. Якщо імпорт не зупинити, дуже скоро цукор з Білорусі може заповнити до половини ринку, — заявив він в інтерв’ю одному з інтернет-видань.
А от покупцям, навпаки, білоруський цукор вигідніший, розповідає власник ТМ “Родина”, голова правління ВАТ “Костопільський завод продтоварів” Микола КУЧЕРУК (він, до речі, один з перших прогнозував таку ситуацію на ринку цукру – див. “ОГО” № 8 від 26 лютого 2009 року).
— Досі нам вдається тримати на рівні ціни на свою солодку продукцію. Але в нинішній ситуації підвищення цін — неминуче. Хіба що буде змога закупляти дешевший білоруський цукор, — поділився думками пан Кучерук.
Незважаючи на це, профільна асоціація “Укрцукор” вже надіслала на адреси Міністерства агропромислової політики і податкової адміністрації листа з проханням “розібратися” з білоруськими насолодами.
Намагаючись хоч якось “втихомирити” ціни, до Рівного завозять цукор з державних запасів, повідомив “ОГО” заступник начальника управління Державної інспекції з контролю за цінами в Рівненській області Валерій БУЛАВСЬКИЙ.
Втім, досі цукрові виробники жодних норм щодо цінової політики не порушили, зауважує він.
— Ми можемо назвати порушенням підвищення ціни на цукор лише в тому разі, якщо підприємство перевищило граничну торгову оцінку, — пояснив пан Булавський. — Однак проведені нами перевірки таких не виявили. Хіба що під час останньої перевірки ми констатували, що підприємство “ОВАС-цукор” порушило норми декларування.
Справа ж у тому, що ціни — не монополія цукровиків, каже віце-президент компанії “Інсеко” Анатолій КАМІНСЬКИЙ.
— Зростання цін, перш за все, пов’язане з відсутністю самого цукру, — скаржиться він. — Посудіть самі. Минулого року ми засіяли близько 970 тисяч гектарів буряків. Цьогоріч – лише 300 тисяч гектарів. А це — за гарних умов — всього-на-всього 1 мільйон тонн цукру!
Тому, на його думку, вже невдовзі і виробники, і споживачі відчують дефіцит “білого піску”. Хоча чиновники й намагаються якимись засобами цьому зарадити — “нашкребти по засіках” — однак вони не надто дієві. Олії в вогонь додає і той факт, що у нашій області цукром мало хто хоче займатися, додає пан Камінський.
Тим часом рівненські оптові закупівельники вже відчули зростання цін на цукор.
— Рентабельність нашої продукції і так невисока, а частка цукру в ній — 80-90 відсотків. Тому ріст цін ми відразу відчули, — невтішно констатує голова дирекції АВКТВТ “Рівненська кондитерська фабрика” Валентина ПЕТРУК. — Нам лишається або працювати собі у збиток, або закупляти тростинний цукор-сирець. Однак і це не вихід. Адже за технологіями виробництва сирець нам не підходить. Його ввіз дозволив би хіба що не простоювати підприємству...
Проте така перспектива не надто радує місцевих цукровиробників — вони побоюються, що насичення ринку дешевшим тростинним цукром призведе до багатомільйонних збитків і закриття українських цукрових заводів. До речі, до цього призведе і величезна кількість імпортованого цукру з Білорусі, акцентує голова правління “Західної компанії “Дакор’” Мирослав ПОЛІО.
— Українські виробники не можуть конкурувати з білоруським цукром — його собівартість у середньому на 100 доларів за тонну нижча. Якщо імпорт не зупинити, дуже скоро цукор з Білорусі може заповнити до половини ринку, — заявив він в інтерв’ю одному з інтернет-видань.
А от покупцям, навпаки, білоруський цукор вигідніший, розповідає власник ТМ “Родина”, голова правління ВАТ “Костопільський завод продтоварів” Микола КУЧЕРУК (він, до речі, один з перших прогнозував таку ситуацію на ринку цукру – див. “ОГО” № 8 від 26 лютого 2009 року).
— Досі нам вдається тримати на рівні ціни на свою солодку продукцію. Але в нинішній ситуації підвищення цін — неминуче. Хіба що буде змога закупляти дешевший білоруський цукор, — поділився думками пан Кучерук.
Незважаючи на це, профільна асоціація “Укрцукор” вже надіслала на адреси Міністерства агропромислової політики і податкової адміністрації листа з проханням “розібратися” з білоруськими насолодами.
Категорія: Новини > Життя
Автор: Юліана ТЕТ Переглядів: 1826Інші статті рубрики:
Аварія у Дніпрі: подробиці ДТП, яка забрала життя 10-річної дівчинки
Поліція затримала водія, який вчинив смертельне ДТП у Дніпрі.
переглядів: 284
Церковний календар на грудень 2024: що святкуватимуть українці
Останній місяць року багатий на святаи та важливі дати. У церковному календарі на грудень іц Різдво, і Миколи, і річниця проведення Об’єднавчого Собору.
переглядів: 269
Що треба знати про реформу МСЕК
Статус інвалідності до дати наступного оцінювання є чинним.
переглядів: 484
У Рівному відбудеться фестиваль "ВареничОК"
Сьогодні, 30 листопада, у Парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка з 12:00 до 19:00 пройде фестиваль "ВареничОК".
переглядів: 439
На Рівненщині попрощалися із чотирма загиблими захисниками
Рівненщина попрощалася із загиблими Воїнами Василем Федчуком із Гощанщини, Андрієм Калушем із Дядьковицької громади, Олександром Панасюком із Сарненщини та Віктором Сиротчуком із Вараської ТГ.
переглядів: 501