Ми у Facebook
26.08.2009, 12:26

Сік на здоров’я

Оксана Мосійчук: “Таку універсальну соковижималку можна придбати за 1599 гривень”

Випити склянку свіжовичавленого соку не тільки корисно для здоров’я, а й модно. Саме тому соковижималка стає сьогодні невід’ємною частиною кухні. Вона вичавлює сік з будь-яких фруктів та овочів, а взимку всі члени родини можуть насолоджуватися натуральним соком, приготованим власними руками.
Свіжий сік
на щодень
Перш ніж обирати соковижималку, слід визначитися, з якою метою вона вам потрібна: для того, щоб отримувати велику кількість соку і робити заготівлі — чи вам вистачить випивати щодня склянку фрешу. Відповідно до цього соковижималки поділяються на цитрус-преси й універсальні.
Побутова соковижималка для цитрусових — це проста конструкція з моторчиком, конусоподібною насадкою та ємністю для збору соку. Принцип дії такої соковижималки доволі простий: фрукт розрізається навпіл, половинка накладається на насадку і надавлюється рукою.
— Така соковижималка призначена для вичавлювання соку з апельсинів, грейпфрутів, лимонів та інших цитрусових, — розповідає продавець-консультант супермаркету електроніки “Ельдорадо” Дмитро ТКАЧУК. — Потужність у таких моделей невелика, від 28 до 35 Вт. Проте цього вистачить, щоб швидко приготувати невелику порцію соку й одразу її випити. Зазвичай у таких соковижималках контейнер для соку розрахований на півлітра-літр рідини.
Як пояснює продавець-консультант магазину побутової техніки “Максі Дом” Оксана МОСІЙЧУК, сік із цитрусових можна пити з м’якоттю або без.
— Цитрус-преси мають спеціальну функцію відсіку м’якоті. Якщо ви хочете випити чистий сік, спеціальне сито (в деяких соковижималок подвійне сито) не дозволить м’якоті потрапляти до соку, — каже пані Оксана.

Більша потужність – більше напою
Універсальні соковижималки призначені для вичавлювання соку практично з будь-яких фруктів та ягід. З їх допомогою можна переробляти велику кількість фруктів, але й відходів відповідно утворюється більше. Тому особливо важливою є функція відкидання м’якоті: без неї віджим забиватиме сіточку й доведеться постійно перериватися на очищення приладу.
Універсальні соковижималки працюють за однаковим принципом: спочатку продукти подрібнюються до кашки на дисковій терці, а потім опиняються в сепараторі. Останні бувають двох видів: конічні й циліндрові. При циліндровому сепараторі досягається найкращий відсоток виходу готового соку (до 95%), але таку соковижималку потрібно частіше чистити. Моделі з конічним сепаратором довше працюють без перерви і оснащені боковим резервуаром При конічному сепараторі ситуація виглядає прямо пропорціонально.
— Відрізняються універсальні соковижималки потужністю, насадками і кількістю швидкостей (може бути одна або дві). Потужність універсальних соковижималок коливається від 200 Вт до 1000 Вт. Більшість з них с середньому розраховані на 250-600 Вт. Більш потужні моделі, призначені для вичавлювання великої кількості соку, мають від 600 до 1000 Вт, — розповідає пані Оксана.
— Потужніші соковижималки можуть переробляти, наприклад, цілі яблука. Адже завдяки наявному різаку і ситу фрукти спочатку розрізаються, а вже тоді з них вичавлюється сік, — каже продавець-консультант магазину “Доміно-Електронік” Алла МЕЛЬНИК.
За рахунок більшої потужності жмих виходить сухішим, а відповідно отримуємо більше готового соку.
За словами Оксани Мосійчук, працювати соковижималка може до того часу, поки не заповниться контейнер для жмиху або вона не почне перегріватися. У такому випадку прилад слід вимкнути, почистити і дати кілька хвилин відпочити.
Дорожчі моделі мають спеціальну функцію автовимкнення. Якщо соковижималка перепрацювала, вона автоматично вимикається. Проте зловживати такою функцією фахівці не радять. Проте наполегливо рекомендують обов’язково мити соковижималку і ретельно чистити ситечко після кожного використання.
— Сучасні соковижималки можуть також об’єднувати два прилади в одному корпусі, бути облаштованими блендером і подрібнювачем — додає Дмитро Ткачук. — З допомогою блендера, наприклад, можна приготувати пюре з бананів, манго, авокадо.

Соки на зиму
За словами продавців-консультантів, соковижималка нині дуже актуальна річ на кухні.
— Особливо попит на них припадає на літо-осінь, коли йдуть заготівлі на зиму. Серед споживачів — покупців універсальних соковижималок — багато таких, хто має садки біля своїх будинків, — ділиться Алла Мельник.
— Соки-фреш щодня теж полюбляють пити, тому цитрус-преси так само популярні серед покупців, — додає Оксана Мосійчук.






На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

29.01, 20:41 Церковний календар на лютий 2025 року: перелік свят за новим та старим календарем

29.01, 20:04 Орден "За мужність" ІІІ ступеня (посмертно) передано родині Максима Чудіновича з Рівного

29.01, 19:40 Українцям надходять шахрайські листи від імені податкової

29.01, 19:19 Перші в Україні діти народилися завдяки програмі з лікування безпліддя за кошти держави

29.01, 18:56 Вагітна та 62-річна жінка у лікарні: у поліції повідомили деталі масштабної автотрощі біля Олександрії

29.01, 18:33 На Рівненщині викрили схему незаконного переправлення військовозобов'язаних за кордон

29.01, 18:10 Євробачення-2025: відомі імена ведучих українського нацвідбору

29.01, 17:37 На Івано-Франківщині чоловік планував вбивство дружини через ревнощі

29.01, 17:07 Погода сприяє: у Рівному комунальники активно проводять ямковий ремонт

29.01, 16:42 У Сарнах водій перевозив "каміння", схоже на бурштин, без документів