Сік на здоров’я
на щодень
Перш ніж обирати соковижималку, слід визначитися, з якою метою вона вам потрібна: для того, щоб отримувати велику кількість соку і робити заготівлі — чи вам вистачить випивати щодня склянку фрешу. Відповідно до цього соковижималки поділяються на цитрус-преси й універсальні.
Побутова соковижималка для цитрусових — це проста конструкція з моторчиком, конусоподібною насадкою та ємністю для збору соку. Принцип дії такої соковижималки доволі простий: фрукт розрізається навпіл, половинка накладається на насадку і надавлюється рукою.
— Така соковижималка призначена для вичавлювання соку з апельсинів, грейпфрутів, лимонів та інших цитрусових, — розповідає продавець-консультант супермаркету електроніки “Ельдорадо” Дмитро ТКАЧУК. — Потужність у таких моделей невелика, від 28 до 35 Вт. Проте цього вистачить, щоб швидко приготувати невелику порцію соку й одразу її випити. Зазвичай у таких соковижималках контейнер для соку розрахований на півлітра-літр рідини.
Як пояснює продавець-консультант магазину побутової техніки “Максі Дом” Оксана МОСІЙЧУК, сік із цитрусових можна пити з м’якоттю або без.
— Цитрус-преси мають спеціальну функцію відсіку м’якоті. Якщо ви хочете випити чистий сік, спеціальне сито (в деяких соковижималок подвійне сито) не дозволить м’якоті потрапляти до соку, — каже пані Оксана.
Більша потужність – більше напою
Універсальні соковижималки призначені для вичавлювання соку практично з будь-яких фруктів та ягід. З їх допомогою можна переробляти велику кількість фруктів, але й відходів відповідно утворюється більше. Тому особливо важливою є функція відкидання м’якоті: без неї віджим забиватиме сіточку й доведеться постійно перериватися на очищення приладу.
Універсальні соковижималки працюють за однаковим принципом: спочатку продукти подрібнюються до кашки на дисковій терці, а потім опиняються в сепараторі. Останні бувають двох видів: конічні й циліндрові. При циліндровому сепараторі досягається найкращий відсоток виходу готового соку (до 95%), але таку соковижималку потрібно частіше чистити. Моделі з конічним сепаратором довше працюють без перерви і оснащені боковим резервуаром При конічному сепараторі ситуація виглядає прямо пропорціонально.
— Відрізняються універсальні соковижималки потужністю, насадками і кількістю швидкостей (може бути одна або дві). Потужність універсальних соковижималок коливається від 200 Вт до 1000 Вт. Більшість з них с середньому розраховані на 250-600 Вт. Більш потужні моделі, призначені для вичавлювання великої кількості соку, мають від 600 до 1000 Вт, — розповідає пані Оксана.
— Потужніші соковижималки можуть переробляти, наприклад, цілі яблука. Адже завдяки наявному різаку і ситу фрукти спочатку розрізаються, а вже тоді з них вичавлюється сік, — каже продавець-консультант магазину “Доміно-Електронік” Алла МЕЛЬНИК.
За рахунок більшої потужності жмих виходить сухішим, а відповідно отримуємо більше готового соку.
За словами Оксани Мосійчук, працювати соковижималка може до того часу, поки не заповниться контейнер для жмиху або вона не почне перегріватися. У такому випадку прилад слід вимкнути, почистити і дати кілька хвилин відпочити.
Дорожчі моделі мають спеціальну функцію автовимкнення. Якщо соковижималка перепрацювала, вона автоматично вимикається. Проте зловживати такою функцією фахівці не радять. Проте наполегливо рекомендують обов’язково мити соковижималку і ретельно чистити ситечко після кожного використання.
— Сучасні соковижималки можуть також об’єднувати два прилади в одному корпусі, бути облаштованими блендером і подрібнювачем — додає Дмитро Ткачук. — З допомогою блендера, наприклад, можна приготувати пюре з бананів, манго, авокадо.
Соки на зиму
За словами продавців-консультантів, соковижималка нині дуже актуальна річ на кухні.
— Особливо попит на них припадає на літо-осінь, коли йдуть заготівлі на зиму. Серед споживачів — покупців універсальних соковижималок — багато таких, хто має садки біля своїх будинків, — ділиться Алла Мельник.
— Соки-фреш щодня теж полюбляють пити, тому цитрус-преси так само популярні серед покупців, — додає Оксана Мосійчук.

Провідна неділя: як правильно поминати померлих [ТЕКСТИ МОЛИТОВ]

Наступну після Великодня неділю називають Провідною. Проводи — це урочисті поминки, Великдень для померлих. У Завчасно підготуймося до цієї важливої події в духовному житті людини.
переглядів: 54001
Пожертвував власними ногами, щоб врятувати 32 душі

Андрій Соломін – військовий, який пожертвував власними ногами, щоб урятувати 32 бійців. Історія сили, витривалості та неймовірного патріотизму...
переглядів: 337
На Рівненщині вчителі розмалювали зупинку

Напередодні Великодня село Майків отримало ще одну яскраву локацію — оновлену зупинку громадського транспорту, яка відтепер стала не лише функціональною, а й справді атмосферною.
переглядів: 417
Рівне попрощається з Героєм — Русланом Вітруком

Завтра, 26 квітня, Рівне востаннє схилить голову перед своїм захисником — Русланом Вітруком, який понад рік вважався зниклим безвісти. Його життя обірвалося 7 лютого 2024 року на Донецькому напрямку. Лише зараз стало можливим повернути тіло воїна додому, аби гідно вшанувати пам’ять.
переглядів: 363
Помер відомий футбольний функціонер Рівненщини

Не стало Сергія Миляна — людини з великим футбольним серцем.
переглядів: 498