Ми у Facebook
04.11.2009, 16:07

Солодке життя на двох

Цукрові буряки цього сезону на Рівненщині переробляють лише два заводи — у Дубні та селі Бабин Гощанського району. Законсервовані торік — у Корці та селі Оженин Острозького району — стоять. Діючі майже повністю забезпечені власною сировиною. Саме тому чимало господарств області відмовилися сіяти цукрові буряки. Споживачам, за прогнозами цукроварів, варто чекати чуттєвого подорожчання солодкого піску

Цукру області вистачить


Два рівненські цукрові заводи — у Бабині (холдинг “Інсеко” ) та Дубні (група компаній “Дакор Агро Холдинг”) мають виробити в цьому році 98 тисяч тонн цукру. Цю квоту області довели в Кабінеті Міністрів, а торік вона склала 75 тисяч тонн. Заступник начальника управління агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія ПЕРЕХОДЬКО зауважила, що свого цукру області має цілком вистачити:
— Реальна потреба Рівненщини складає 46 тисяч тонн. Водночас цукрові заводи мають контракти на постачання продукції компаніям з інших областей України. Впливати на вивезення цукру за межі області влада не має повноважень.
Нинішній сезон для цукроварів характерний тенденцією до переробки лише власної сировини.
— Чимало господарств відмовилися сіяти цукрові буряки, бо торік переробні підприємства приймали їх за невигідними цінами, а також вирощували власну сировину, — додала пані Переходько. — Водночас розруха в цукровій галузі настала, бо у 2007 році в області було перевиробництво цукру. Воно завжди зумовлює занепад галузі.

У заводів – власна сировина


Через відмову цукроварів приймати сировину відоме в області ТОВ Сільськогосподарське підприємство ім. Воловікова (с.Горбаків Гощанського району) цього року не посіяло цукрові буряки.
— Позаминулого року ми здали на цукровий завод у селі Бабин 63 тисячі тонн солодких коренеплодів, — зазначив заступник директора ТОВ Федір СТОЛЯРЧУК. — Власник (агрохолдинг “Інсеко” – авт.) відмовився приймати нашу сировину. Прикро, бо раніше господарство показувало високу врожайність, а так нас підрубали під корінь. Вивільнені площі ми засіяли зерновою кукурудзою, але ефект не той.
Завод ПП “ОВАС-Цукор” власною сировиною забезпечений на сто відсотків, наголосив віце-президент холдингу “Інсеко” Анатолій КАМІНСЬКИЙ. За його словами, на заводі у селі Бабин також приймають буряки від населення, в яких орендують паї.
Наступного року “Інсеко” планує збільшити власні посіви цукрових буряків. Воно й не дивно, бо поступово здійснюється реконструкція ПП “ОВАС-Цукор”. Водночас у березні наступного року має розпочатися будівництво заводу з виробництва біогазу з жому та силосу кукурудзи власного виробництва. Завод обійдеться “Інсеко” в 40 мільйонів євро та даватиме в рік до чотирьох мільйонів кубометрів біогазу.
Стратегію незалежності від постачальників сповідує й аграрна компанія Данила та Михайла Корилкевичів — “Дакор Агро Холдинг”.
— Як і в попередні сезони, переважну частину сировини — не менше 90 відсотків — складатиме цукровий буряк, вирощений сільгосппідприємствами групи компаній “Дакор Агро Холдинг”, — зазначив керівник маркетингового відділу ЗАТ “Західна компанія “Дакор” Роман ГЛАДУНЕНКО. — Цей показник є найкращим серед виробників цукру України. Забезпечення виробництва власним цукровим буряком дозволяє зменшити залежність компанії від третіх сторін і підвищити прибутковість “Дакор Агро Холдингу”.

Солодкий пісок дорожчатиме


Виробники одностайні: вартість солодкого піску лише підвищуватиметься.
— Твердо скажу, що цукор не подешевшає, — наголошує віце-президент “Інсеко” Анатолій КАМІНСЬКИЙ. — Ми у півтора-два рази зменшили в цьому році посіви — 290 тисяч гектарів проти 800 тисяч торік. Водночас врожайність досить низька — 200 центнерів з гектара, коли минулого року складала 400-500. Бізнесом на цукроварінні вигідно займатися, коли врожайність перевищує цей показник.


Песимістичний прогноз висловлюють і в “Дакор Агро Холдингу”.



— Ціна на цукор у 2009-2010 роках зростатиме, і зростатиме суттєво. Це зумовлюється як внутрішніми факторами, так і кон’юнктурою, що склалася на світовому ринку цукру, — додає Роман Гладуненко. — Зокрема, за сезон поточного року планується виготовити 1,5-1,6 мільйона тонн цукру. При цьому річне споживання України складає приблизно два мільйона тонн, а минулорічні запаси закінчились. Тому дефіцит цукру зумовлюватиме зростання цін. Їх можна було б знизити завдяки ввезенню тростинного цукру-сирцю, що передбачають зобов’язання України у рамках СОТ. Однак через природні негаразди у кількох ключових країнах-виробниках, насамперед в Індії та Бразилії, у світі відчувається суттєвий дефіцит цукру. Тому на біржах ціни на цукор досягають рекордних значень за останні 28 з половиною років. За існуючих цін на цукор-сирець, при його переробці в Україні собівартість тростинного цукру переважатиме навіть собівартість вітчизняного з буряків.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ