Ми у Facebook
19.08.2010, 08:50

День пасічника: Бджоли виховують у пасічника терпіння і чистоту

Отець Олександр пасікою займається із 2004 року, коли прийшов на парафію в село Дядьковичі Рівненського району. У той час місцевий пасічник розповів йому про своє захоплення та перші кроки у цій справі. Сьогодні у батюшки 10 роїв, які повноцінно працюють і носять мед.
— Пасіка виховує в людині хороші риси — чистоту, працелюбність, волелюбність та терпіння. До бджіл необхідно завжди приходити спокійним, чистим та з Божим благословінням, — розповідає отець Олександр.

За словами батюшки, для того, аби займатися пасікою, потрібно перш за все захистити її від сонця, від вітрів та інших речей, які можуть нашкодити. Обов’язковим є наявність реманенту, тобто бджолярного інвентаря та не менш ніж трьох роїв, якщо виникне необхідність для заміни. Досвідчений пасічник може з одного рою зробити декілька.

Провівши декілька годин поряд із пасічником та гостинними бджолами, ми з'ясували, що і у бджіл можуть бути неповноцінні сім'ї. Зазвичай вони складаються з матки — матері усіх бджіл; трутнів та робочих бджіл. Якщо тієї чи іншої особини у сім’ї не буде, то вона вважається неповноцінною. Якщо ж ця сім'я доглянута, то вона приносить людині дуже багато користі. У сімействі бджіл, як у добрій родині, розподілена вся робота. Одні займаються годівлею молодого покоління, інші охороняють вулик від нападу та непроханих гостей, деякі бджоли є розвідувальними, вказують рою на медозбір.

— Бджола не одразу несе мед, спочатку вона несе нектар. А вже в процесі польоту вона виробляє спеціальну речовину, яка при сполученні із нектаром стає медом, — продовжує пасічник. — Забираючи від бджіл мед, їх потрібно “закормити”. Але цукор — це найкращий замінник нектару. Бджола спочатку бере його у дзьобик і вилітає з вулика, лише через певний час вона повертається і закладає стільники, а згодом запечатує їх воском. Після цього мед є зрілим і він не псується. Коли пасічник качає мед, він обов’язково повинен звертати увагу на те, що більша частина меду має бути обов’язково запечатана.
Цього року проблемою для бджільництва є спека, адже вона впливає на рослини. У період, коли повітря нагрівалося до високих температур, половина бджіл не була задіяна, адже практично всі рослини не росли. Вони вентилювали та підтримували оптимальну температуру у середині самого вулику. Вилітати бджолам не було потреби, адже нектар, який виділяли рослини, пересихав. Зараз у нас цвіте золотистик, тож комахи зранку та ввечері працюють.

— Для того, аби увійти до бджіл, необхідно запалити димар, який відволікає від вторгнення людини, — веде далі отець Олександр. — Із димарем я собі роблю свою роботу, вони свою — і ніхто нікому не заважає. Також пасічник повинен мати чисту світлу одежину, сітку на голові, адже нерідко бджоли стають агресивними, коли в їхню сім’ю хтось втручається.

Серед продуктів бджільництва є спеціальна смола, прополіс, якою вони обробляють своє гніздо. До речі, за цією смолою до отця Олександра часто звертаються місцеві лікарі, її використовують у компресах. Також бджоли виробляють віск, з якого вони роблять маточне молоко, трутне молочко і бджолиний яд, який теж дуже корисний.


Поради від пасічника
Мед буває різний за якістю та властивостями. До прикладу, мед з акації корисний від застуди, гречаний — для зміцнення імунітету. Добре вживати мед для профілактики, адже там багато вітамінів та інших корисних речовин.
Мед необхідно зберігати в поливаній або ж скляній тарі в закритому прохолодному місці. Не варто піддавати його термічній обробці — він втрачає свої властивості.
Не варто додавати мед у чай — при високій температурі він втрачає свої властивості. У період Успенського посту корисно їсти мед, адже він заміняє багато елементів, які необхідні для людини. Бажано вживати 100 г меду кожного дня.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ