12.05.2025, 16:00
Чи справді сіль пришвидшує кипіння води
Серед кулінарів досі побутує думка, що додавання солі у воду пришвидшує її закипання. Здавалося б, твердження логічне: мовляв, сіль нібито запускає певні хімічні процеси, які зменшують час доведення води до кипіння.
Проте наука говорить зовсім інше, повідомляє Ukr.Media.
Насправді солона вода закипає повільніше за прісну — і це підтверджують не лише хіміки, а й досвідчені кухарі. Усе пояснюється фізичним явищем, яке в науці має назву підвищення температури кипіння, або ебуліоскопічний ефект. Суть у тому, що додавання солі до води змінює її властивості: іони солі взаємодіють з молекулами води, утруднюючи їх перехід у пароподібний стан. Як наслідок, температура, за якої починається кипіння, підвищується.
Чиста вода закипає при 100°C (за нормального атмосферного тиску). Якщо ж у ній розчинена сіль, температура кипіння зростає — наприклад, вода з концентрацією солі, як для приготування макаронів, може закипіти при 100,5°C. Хоч різниця й невелика, вона реальна. Відповідно, на нагрівання такої води потрібно більше енергії, а отже — і трохи більше часу.
Є ще один момент: солона вода має вищу щільність, а отже, при тому самому об’ємі вона важча за прісну. Це також впливає на час нагрівання, хоч і не критично.
Утім, на практиці ця різниця майже непомітна. Рахунок іде на лічені секунди, і лише уважне спостереження дозволить побачити, що солона вода закипає повільніше. Натомість, якщо ви хочете справді пришвидшити процес, скористайтеся перевіреними способами: накрийте каструлю кришкою, щоб зберегти тепло, або оберіть потужніше джерело нагрівання.
Тож сіль аж ніяк не пришвидшує закипання води — навпаки. Але завдяки науці ми знаємо: справа не в «магії», а у фізичних законах. І в повсякденному житті цей ефект має радше теоретичне, ніж практичне значення.
Перший весняний мед: коли збирають і чому він найкорисніший. Трихолог розповів, чому не можна мити волосся по всій довжині.
Насправді солона вода закипає повільніше за прісну — і це підтверджують не лише хіміки, а й досвідчені кухарі. Усе пояснюється фізичним явищем, яке в науці має назву підвищення температури кипіння, або ебуліоскопічний ефект. Суть у тому, що додавання солі до води змінює її властивості: іони солі взаємодіють з молекулами води, утруднюючи їх перехід у пароподібний стан. Як наслідок, температура, за якої починається кипіння, підвищується.
Чиста вода закипає при 100°C (за нормального атмосферного тиску). Якщо ж у ній розчинена сіль, температура кипіння зростає — наприклад, вода з концентрацією солі, як для приготування макаронів, може закипіти при 100,5°C. Хоч різниця й невелика, вона реальна. Відповідно, на нагрівання такої води потрібно більше енергії, а отже — і трохи більше часу.
Є ще один момент: солона вода має вищу щільність, а отже, при тому самому об’ємі вона важча за прісну. Це також впливає на час нагрівання, хоч і не критично.
Утім, на практиці ця різниця майже непомітна. Рахунок іде на лічені секунди, і лише уважне спостереження дозволить побачити, що солона вода закипає повільніше. Натомість, якщо ви хочете справді пришвидшити процес, скористайтеся перевіреними способами: накрийте каструлю кришкою, щоб зберегти тепло, або оберіть потужніше джерело нагрівання.
Тож сіль аж ніяк не пришвидшує закипання води — навпаки. Але завдяки науці ми знаємо: справа не в «магії», а у фізичних законах. І в повсякденному житті цей ефект має радше теоретичне, ніж практичне значення.
Перший весняний мед: коли збирають і чому він найкорисніший. Трихолог розповів, чому не можна мити волосся по всій довжині.

Категорія: Новини > Споживач
Автор: Микола ВОРХОЛА Переглядів: 1020Інші статті рубрики:
Астропрогноз на четвер: плітки та кроки вперед

Дізнайтеся, що вам сьогодні підготували зорі.
переглядів: 34
Не можна їсти багато: дієтологи розповіли, як краще вживати м'ясо

М'ясо — важлива складова раціону, адже воно є чудовим джерелом білка, заліза, цинку та вітамінів групи B, що позитивно впливають на здоров'я організму.
переглядів: 128
Як врятувати речі, які пофарбувалися при пранні

Зазвичай із речами, які полиняли ми відразу прощаємося. Але насправді є декілька дієвих способів, як ці речі врятувати.
переглядів: 997
Куряча грудка запечена в картоплі: рецепт ситної вечері за годину

Це відмінний варіант вечері для всієї родини. Готувати таку страву дуже просто і швидко.
переглядів: 769
На Рівненщині критично бракує крові з негативним резус-фактором

Рівненський обласний центр служби крові оголосив терміновий збір донорської крові. Найбільше потрібна кров усіх груп із негативним резус-фактором.
переглядів: 184